Social & Cultura, Important

CLUJ – Expoziții, ateliere și conferințe la prima ediție de toamnă a Photo Romania Festival

Photo Romania Festival

Prima ediție de toamnă a Photo Romania Festival se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 21 noiembrie. Evenimentul va cuprinde expoziții speciale ale unor artiști români și străini, conferințe, workshop-uri și prezentări de echipamente dedicate fotografilor profesioniști și amatori.

Câteva dintre punctele importante ale acestei ediții vor fi expoziția Angels, care spune prin imagini povestea unei supraviețuitoare a incendiului din Colectiv, prezența la Cluj a fostului ambasador al României în Cuba, respectiv a actualului ambasador al Cubei în România, dar și o serie de conferințe cu și despre fotografie sau Zilele Antreprenoriatului în Industrii Creative.

 

Unul dintre cele mai importante evenimente ale ediției din această toamnă va fi prezența la Cluj a expoziției Angels, realizată de fotograful Alex Csiki, proiect care spune prin imagini povestea lui Tedy Ursuleanu, supraviețuitoare a incendiului din clubul Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015.

În urma incendiului, aceasta a suferit arsuri de gradul 2B și 3 pe 45% din suprafața corpului, a fost spitalizată timp de peste 3 luni și se află în continuare în recuperare. Fotografiile vor putea fi achiziționate, iar banii obținuți vor fi folosiți pentru tratamentul lui Tedy. Expoziția va fi vernisată luni, 14 noiembrie, de la ora 19:00, la Casa Photo Romania (str. Constantin Brâncuși, nr. 37).

Ne bucurăm foarte mult că am reușit să aducem la Cluj expoziția Angels, care este un eveniment de mare greutate în fotografia românească a ultimilor ani. Pe lângă dimensiunea sa emoțională puternică, fotografiile care prezintă povestea lui Tedy Ursuleanu au și o mare valoare artistică”, a declarat Cătălin Balog Bellu, inițiatorul Photo Romania Festival.

O altă expoziție de marcă prezentă la Cluj va fi Our way to Cuba (Calea noastră către Cuba), realizată de artiștii Gina Buliga și Bogdan Comănescu.

La vernisajul de duminică, 20 noiembrie, care va începe de la ora 14:00, și-au anunțat prezența Prof. Dumitru Preda, fost ambasador al României în Cuba și Excelența Sa, Doamna Nieves Ileana Hernandez Portales, actualul ambasador al Cubei în România. Expoziția va avea loc pe str. G-ral Dragalina, nr. 93, la sediul firmei Wincon. Tot în cadrul festivalului, Prof. Dumitru Preda va expune o serie de 80 de fotografii-document care surprind detalii din viața publică a lui Fidel Castro, în cadrul expoziției Fidel.

O a treia expoziție importantă va fi Parallel Voices, o serie colectivă a unor fotografi străini care va fi expusă în Salina Turda, în cadrul Galeriei Photo Romania. Expoziția e rezultatul colaborării în cadrul rețelei europene a organizatorilor de festivaluri de fotografie din Europa – PHEN –, înființată la inițiativa Photo Romania Festival, în cadrul unui proiect finanțat printr-un grant EEA. Parallel Voices e o expoziție realizată în colaborare cu Photometria Festival din Grecia.

În cadrul Zilelor Antreprenoriatului în Industrii Creative vor avea loc 8 workshop-uri cu specialiști în comunicare, care îi vor învăța pe artiștii participanți cum să-și transforme pasiunea în afacere. Atelierele vor aborda teme diferite, ca arta vorbitului în public, importanța branding-ului în lumea creativă sau mecanismele creării conținutului social media de succes.

Conform lui Sebastian Vaida, directorul artistic al Photo Romania, „festivalul nostru a încercat încă de la început să creeze o comunitate în jurul fotografiei, o rețea de fotografi și iubitori ai fotografiei bazată pe comunicare și educație. Ne bucurăm că la această primă ediție de toamnă a festivalului am reușit să lărgim puțin cercul și să aducem alături de noi câțiva specialiști în comunicare, care să-i ajute pe artiști să își promoveze munca într-un mod mai eficient. Astăzi nu mai contează doar fotografia în sine, ci și felul în care aceasta e ambalată pentru public”.


Înscrierile la workshop-uri se pot face accesând următorul link: http://www.photoromaniafestival.ro/academia/?scategorie=22


Un alt punct de interes al acestei ediții va fi seria de prelegeri PhotoStories, care va cuprinde prezentări cu teme diverse, cum ar fi relația dintre fotografie și pictură sau fotografia de război. Prelegerile vor fi susținute de fotografi și specialiști în arte vizuale și se vor desfășura vineri, 18 noiembrie, la Universitatea Sapientia.

Ediția de toamnă a Photo Romania Festival face parte din proiectul Photo Europe Days, care include peste 50 de evenimente dedicate fotografiei, desfășurate simultan în mai multe țări europene, în perioada 14-21 noiembrie. Proiectul Photo Europe Days a fost inițiat de organizatorii Photo Romania, în cadrul rețelei PHEN.Lasă un răspuns

Site creat de