Uncategorized

CLUJ: Mâine începe Festivalul Mozart

festivalul mozart la cluj cluj-napoca 2015

Cea de a 25-a ediţie a Festivalului Mozart va avea loc la Cluj-Napoca între 4 şi 11 decembrie 2015. Programul acestei ediţii jubiliare cuprinde două concerte simfonice, susţinute de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Transilvania”, două concerte camerale, Concursul de interpretare a Sonatelor pentru vioară şi pian de Mozart, un concert pentru copii şi un simpozion.

Oaspetele de onoare al celei de a 25-a ediţii a Festivalului este celebrul muzician american Robert Levin, pianist, muzicolog şi compozitor, profesor la Universitatea Harvard şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi, printre care şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Alături de el va concerta pianista americană Ya Fei Chuang, de asemenea o solistă de renume internaţional. Cei doi oaspeţi vor susţine şi cursuri de măiestrie pentru tineri pianişti, la care participarea va fi gratuită.

O prezenţă mult aşteptată de publicul fidel al Festivalului este cea a tânărului Cvartet „Arcadia”, un produs al şcolii interpretative clujene, care în scurt timp, după ce a cucerit câteva premii întâi la cele mai prestigioase concursuri internaţionale, s-a impus ca una dintre cele mai apreciate formaţii de acest gen din întreaga lume, fiind acum invitat pe marile scene de concert din Europa, America şi Asia.

Opera, genul atât de îndrăgit de Mozart, îşi găseşte din nou locul în programul Festivalului, prin spectacolul Le nozze di Figaro, interpretat de colectivul Operei Maghiare din Cluj-Napoca.

În concertul de deschidere, alături de Orchestra Filarmonicii „Transilvania”, va concerta tânărul violoncelist german de origine română Valentin Răduţiu, laureat al numeroase concursuri internaţionale. Concertul de închidere a festivalului, care îi va avea ca solişti pe Robert Levin şi Ya Fei Chuang, se va desfăşura sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, una din cele mai interesante personalităţi ale tinerei generaţii de dirijori români.


Încă de la înfiinţare, în 1991, Societatea Română Mozart şi-a propus ca scop statutar cultivarea operei şi memoriei lui Mozart în România. Principala activitate prin care se realizează acest deziderat este organizarea, în fiecare an, la Cluj-Napoca, a unui festival muzical internaţional, care se desfăşoară în preajma datei morţii marelui compozitor (5 decembrie 1791). Festivalul este organizat în parteneriat cu Filarmonica „Transilvania” şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi cuprinde pe lângă concertele simfonice şi camerale, o serie de manifestări menite să atragă cât mai mulţi tineri, viitori muzicieni profesionişti sau melomani, spre muzica de calitate: concursuri de interpretare, de compoziţie sau muzicologie, cursuri de măiestrie, conferinţe, lansări de carte, concerte pentru copii.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, sub egida şi pentru susţinerea candidaturii oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Proiect cultural co-finanţat de Consiliul Judeţean Cluj.Lasă un răspuns

Site creat de