Din Oras, Important, Social & Cultura

Cluj-Napoca a pierdut titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 în faţa municipiului Timişoara

Capitală Europeană a Culturii

Cluj-Napoca a pierdut titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 în fata municipiului Timişoara. În finală au mai fost calificate şi municipiile Baia Mare şi Bucureşti. Astfel, în 2021, România va da Europei o capitală culturală, alături de Grecia, Serbia şi Muntenegru.

La evenimentul în care s-a anunţat oraşul câştigător au fost prezenţi Ministrul Culturii, Corina Șuteu, mai mulţi reprezentanții ai Comisiei Europene şi președintele juriului de experți, Steve Green.

Câştigătorul proiectului Capitală Culturală Europeană va primi fonduri de 10 — 15 milioane de euro. Acestei sume i se adaugă un sprijin substanţial din partea consiliului judeţean, a administraţiei locale, adâugându-se simbolic un premiu care este acordat de Uniunea Europeană, în valoare de 1,5 milioane de euro, cunoscut sub numele de premiul Melina Mercouri.

Timişoara este Capitală Europeană a Culturii pentru 2021. Îi felicit pentru munca depusă. Procesul candidaturii oraşului nostru a produs schimbări importante în Cluj. Aşteptam evaluarea juriului pentru a vedea ce nu am făcut bine. Până atunci mulţumesc colegilor mei, zecilor de colaboratori, administraţiei locale şi judeţene, universităţilor, instituţiilor de cultură, ONG urilor, inimoşilor sponsori presei locale şi clujenilor pentru că au crezut în acest demers” a declarat Florin Moroşanu, directorul executiv al Asociaţiei Cluj-Napoca 2021 – Capitala Culturală Europeană.

Proiectul municipiului Timişoara se ghidează după mesajul ”Luminează oraşul prin tine!”. Oraşul găzduieşte anual între 3.500 şi 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit în susţinerea instituţiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent şi ONG-urilor.

Timişoara şi-a structurat programul cultural sub forma unei călătorii, cu ”staţii- program/proiect” şi trasee pe şi de-a lungul canalului Bega, care conectează idei, oameni, locuri.

Oraşul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 săli de conferinţă, 14 galerii de artă contemporană, şase teatre, patru muzee, Filarmonica şi Opera, patru spaţii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de şcoli, opt centre ale industriei culturale şi creative, 340 de pieţe şi curţi interioare, 18 clădiri publice şi comerciale şi două centre de tranzit pentru refugiaţi.

 Proiectul municipiului Cluj-Napoca s-a axat pe conexiunea dintre Est şi Vest, iar unul dintre sloganurile principale este ”Cultura Conectează”.

Din perspectiva numărului de manifestări artistice, Cluj-Napoca este un oraş în plin de viata. Numai in 2015, aici au avut loc mai bine de 2.000 de evenimente culturale. Peisajul cultural e completat şi de cel puţin 100 de festivaluri din domeniul teatrului, literaturii, al dansului, al muzicii, al artelor vizuale – atât tradiţionale, cât şi contemporane.

Conceptul candidaturii noastre este «East of West»”, scrie în dosarul de candidatură, formulă susţinută de ”conceptul candidaturii noastre, East of West, exprimă ideea că suntem în egală măsură un oraş cosmopolit şi occidental în estul Europei şi un oraş estic mijlociu, de provincie, în vestul continentului”.

Artele spectacolului, artele vizuale, Arte New-Media sunt bine reprezentate.

”Remake” este proiectul prin care sunt onorate fostele Capitale Europene ale Culturii. Constă în repunerea în scenă a unei serii de producţii culturale şi artistice emblematice din istoria fostelor Capitale Europene ale Culturii.

”Integram” este un proiect care pune în valoare diversitatea culturală bogată a oraşului Cluj-Napoca şi a Europei şi contribuie la integrarea interculturalităţii în experienţele cotidiene ale comunităţii.

Proiectul ”Transylvania Myths Europe” va include festivaluri ce vor adopta comunităţi rurale; vânători de mituri faimoşi sau de rând, ce vor căuta legendele vampirilor; trasee culinare prin bucătăriile a cinci comunităţi etnice din zonă şi un program de experienţe transilvănene pentru europeni.

O altă propunere a clujenilor este legată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Vom realiza o extindere a Muzeului Etnografic al Transilvaniei înspre pădurea Hoia-Baciu, despre care se spune că ar fi bântuită. Aici vom recontextualiza mituri din Transilvania sau alte mituri contemporane. Vizitatorii europeni vor putea vedea lucrări de artă etnografice despre lumi imaginare şi vor putea traversa spre alte lumi cele 12 ţinuturi de dincolo de pădure, în cadrul unor ateliere, expoziţii şi vizite ghidate”.Vezi AICI propunerile cuprinse în cele 4 dosare de candidatură

photo credit: Filmari Aeriene CJ


4 Comments

 1. PWLA! Manarii! Sa compari tu Timisoare cu Clujul este egal cu o blasfemie! dar….astea-s manariile! De aceea tara asta nu va progresa si nu va fi luata in seama de nici o cancelarie occidentala…ca nu avem sange-n instalatie sa recunoastel ce e de recunoscut. Daca ar fi fost „selectat” Bucurestiul n-as fi zis nimic…bine ca cel putin n-a fost selectata Baia Mare, care e si mai de kkt decat temisoara.

 2. Loc bine-meritat! F bine
  Sunt Clujean , nascut si crescut aici, sunt mandru de orasul meu dar de unde si până unde Capitala Europeana???? Nu meritam aceste titluri….

  Transport in comun…orientat spre profit si atat, scump…clientul/ calatorul e pe ultimul loc. Ar trebui sa ia exemplu de la Bucuresti. 50 lei/ luna pe toate liniile!!!
  Infrastructura… varza..
  Burocratie
  Locuri de parcare..pfff
  Chirii scumpe pt niste mizerii de conditii, ambuteiaje, strazi bocate , linii de transport deviate la evenimente…
  Cladiri istorice frumoase ce stau in paragina, gata sa se prabuseasca in timp ce se investeste in cladiri sticloase…

Lasă un răspuns

Site creat de