Din Oras, Politic

Cluj-Napoca – primul oraș din România în care vor circula autobuze electrice, dotate cu Wi-Fi (FOTO)

autobuze electrice cluj

Cluj-Napoca va deveni primul oraş din România pe străzile căruia vor circula autobuze electrice, dotate cu Wi-Fi.

Primele 11 autobuze electrice vor ajunge în Cluj la sfârșitul acestei luni (n.r. aprilie). În total, Primăria Cluj-Napoca a organizat o licitație pentru 30 de astfel de autobuze electrice. Acestea vor fi construite şi livrate de firma poloneză Solaris.

Prețul unui autobuz electric este de aproximativ 500.000 de euro, fără TVA. Fondurile pentru primele 11 vehicule au fost obținute de la Guvernul Elveției (85%), iar restul de 15% de la bugetul local. Celelalte 19 autobuze electrice vor fi achiziționate cu fonduri europene, dar și locale.

Autobuzele vor avea o autonomie de 105 kilometri și o garanție de 5 ani. Mai mult, costurile pentru mentenanţa și piese de schimb vor fi asigurate de firma producătoare.

Autobuzele vor putea fi încărcate în 13 stații lente și rapide: o încărcare lentă vă dura 6 ore, iar cea rapidă doar 10 minute.

Autobuzele electrice vor circula pe liniile de transport urban 27 (Piaţa Gării – Grigorescu, 9,7 km), 28 (Piaţa Mihai Viteazu – Grigorescu, 8,5 km), 30 (Aurel Vlaicu – Grigorescu, 17,2 km), 32 (Gh. Brâncuşi – Piaţa Mihai Viteazu, 6,6 km), 32B (Gh. Brâncuşi – Piaţa Gării, 9,4 km).

Singura diferenţă dintre autobuzele din fotografii şi cele care vor ajunge pe străzile din Cluj-Napoca va fi culoarea. Cele din Cluj vor fi vopsite în mov.


2 Comments

  1. Imi vine greu sa cred ca incarcarea rapida dureaza doar 10 minute. Ce inseamna mai exact incarcarea rapida, cat % din baterie?

Lasă un răspuns

Site creat de