Social & Cultura, Important

Cluj-Napoca prin ochi de regizor

Cluj-Napoca prin ochi de regizor

Prin clădirile istorice impresionante presărate printre noile construcții moderne dar și prin vibe-ul pe care îl transmite orașul, Cluj-Napoca a încântat de-a lungul timpului o serie de regizori care au construit secvențe de film filmate aici, în inima Transilvaniei.

Imaginația și talentul acestora au dat naștere unor cadre de poveste chiar în locurile prin care noi, clujenii, trecem zi de zi.

Pistruiatul”, serial românesc de propagandă filmat în 1973 la Cluj povestește despre aventurile ficționale ale unui tânăr pistruiat pe măsură ce acesta devine implicat în sprijinirea mișcării ilegaliste. Deși locațiile din film sunt greu de recunoscut astăzi pentru că o mare parte din clădiri au dispărut ori s-au transformat, Ucu Bodiceanu, unul dintre cei mai buni cunoscători ai cinematografiei românești, ne vine în ajutor și ne confirmă faptul că unele secvențe din serial au fost filmate pe strada I.C. Brătianu din centrul orașului. De asemenea, au fost filmate diverse secvențe și la Turnul Croitorilor. Conform Adevărul.ro, Ucu Bodiceanu afirma într-unul dintre interviurile sale legate de această temă că este posibil ca parfumul de epocă pe care orașul îl avea în jurul anilor ‘70, înainte de a cunoaște procesul de industrializare să fi fost principalul motiv pentru care regizorii au ales acest oraș.

La Cluj a fost realizat primul film documentar din industria cinematografică. În perioada în care filmul american era în fașă, la Cluj-Napoca, se turnau aproximativ 135 de pelicule. La începutul secolului XX, atunci când la Hollywood apăreau primele studiouri, în inima Transilvaniei, regizorul și actorul  Jenő Janovics iniția organizarea unor proiecții.

Imediat după anul 1900, la Cluj funcționau studiourile Proja, Corvin și Transsylvania și tot aici s-au născut zeci de filme și documentare. Printre acestea se numără și „Grozăviile lumii”, Bătrânul infanterist și fiul său”, „Bunica”, „Ultima noapte” și „Mânzul șarg”, „Gaudeamus Igitur”.

jeno janovics

Filmul „Usturoi” al bloggerului clujean Radu Băzăvan a purtat în cinematografele din țară imaginile clujului actual și este o comedie ce prezintă povestea a doi copii romi ce doresc să-și depășească condiția fugind la oraș să devină actori. Filmările au durat doar 16 zile și au avut loc atât în Cluj-Napoca cât și în Sălaj iar eforturile echipei de producție au fost răsplătite cu mii de aplauze de către toți cei care au umplut sălile cinematografelor pentru a viziona acest film.

usturoi

Filmul Ancăi Damian, „Perfect sănătos” este un fals thriller care prezintă povestea lui Andrei, un tânăr avocat care investighează pe cont propriu moartea suspectă a tatălui său, reparcurgând fiecare pas făcut de tatăl său în ultima sa zi. Clujul apare pe micile ecrane în momentul în care tânărul avocat coboară din taxi, chiar în primele minute ale filmului. Acțiunea începe pe strada Emil Racoviță, numărul 45 însă filmările încep la Cluj în momentul în care avionul în care se află personajul principal aterizează pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca.

Clujul mai poate fi văzut și în diferite reclame, deși chiar și pentru noi, locuitorii acestui oraș, este greu să recunoaștem anumite locuri sau străzi.

Iată aici un exemplu de reclamă filmată în Cluj-Napoca:Lasă un răspuns

Site creat de