Social & Cultura, Important

Cluj-Napoca | Rezultatele proiectului Pata-Cluj prezentate într-o conferință internațională pe tema incluziunii sociale

pata cluj 2017

220 de experți din cadrul unor instituții publice și ONG-uri, precum și reprezentanți ai unor semnificative foruri naționale și internaționale, precum Ambasada Regatului Norvegiei în România, UNICEF România, Agenția Națională pentru Romi, Primăria Cluj-Napoca, Prefectura Cluj, Consiliul Județean Cluj, vor participa la conferința internațională Incluziunea socială: strategii și dileme care va avea loc la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca în perioada 1-2 martie 2017.

Conferinţa este organizată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj în colaborare cu partenerii de proiect Habitat for Humanity Cluj, Fundaţia AltArt şi Asociaţia Comunitară a Romilor din Coastei, în cadrul poiectului Pata-Cluj.

Organizatorii doresc ca această conferință să fie un spațiu în care experți din domeniul academic, factori decizionali, reprezentanți ai unor ONG-uri, reprezentanți ai unor instituții publice și oameni interesați de temă să dezbată împreună felul în care este pregătită incluziunea acelora care au ajuns la marginea societății.

pata cluj 2017 2

De asemenea, în cadrul conferinței vor fi cristalizate idei despre pregătirea unor mecanisme instituționale prin care să se preîntâmpine și remedieze acțiunile de excluziune socială. Un obiectiv important al evenimentului este discutarea felului în care pot fi oferite servicii de calitate care sprijină și cresc capacitatea de autodeterminare a persoanelor expuse riscului excluziunii. Unul alt obiectiv esențial al conferinței este cel de a crea un spațiu de întâlnire în care se pot crea conexiuni între participanți cu experiențe și viziuni diferite.

Participanții la conferință sunt atât experți din România, cât și din țări precum Olanda, Suedia, Cehia sau Ungaria. Conferința se adresează în primul rând specialiștilor, însă va include și ateliere practice adresate membrilor comunității din Pata Rât și situațiilor concrete cu care se confruntă.

Evenimentul reprezintă și o platformă de prezentare a rezultatelor proiectului Pata-Cluj implementat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj împreună cu partenerii săi în perioada octombrie 2014 – aprilie 2017. Pata-Cluj, un proiect integrat de incluziune a romilor din Pata Rât, constă în intervenții la nivel social, educațional, cultural, ocupațional.

Sumarul rezultatelor esențiale ale proiectului Pata-Cluj, în cifre: proiectul a avut un impact direct asupra a 167 de familii prin intervenție coordonată multidisciplinară, punând în centrul intervenției drepturile copilului.

 În acest cadru, au fost emise 278 cărți de identitate, iar înregistrarea tardivă și emiterea de duplicate ale certificatelor de naștere au fost soluționate în 89 de cazuri; s-au pregătit 55 de dosare pentru diferite beneficii sociale; 130 de persoane au beneficiat de consultații medicale în decursul a 6 luni; pentru 164 de persoane s-a acordat asistență juridică – dintre acestea, 52 de cazuri au inclus reprezentări în instanță; s-a oferit susținere completă pentru școlarizarea a 20 de copii din comunitatea Rampă (transport, haine, igienă, dezvoltare socială, emoțională și cognitivă); s-a asigurat educație prin programul Șansa a doua pentru 30 de copii și 9 adulți (3 grupuri); 65 de persoane au găsit un loc de muncă prin intermediul serviciului de medierea locurilor de muncă din cadrul proiectului.

Unul din evenimentele conexe importante ale conferinței Incluziunea socială: strategii și dileme este constituit de expoziția de fotografie documentară Unitatea Mobilă semnată de Roland Váczi. Unitatea Mobilă este o baracă de tablă cu o suprafață de 141 mp, amplasată în Pata Rât. Unitatea a găzduit o serie de activități ale proiectului Pata-Cluj, iar expoziția prezintă o selecție de fotografii care ilustrează aceste activități.
Existența Unității Mobile a fost marcată de relocări și lipsa de resurse. Astfel, în soarta Unității Mobile se citește soarta microunităților mobile – a persoanelor care trăiesc în câmpul de forță al violenței structurale care definește și afectează azi comunitatea din Pata Rât.

Expoziția va putea fi vizitată la Fabrica de Pensule, spațiul PILOT, în perioada 28 februarie-31 martie, iar vernisajul expoziției va avea loc joi, 2 martie, la ora 18:00.

pata cluj 2017 3Lasă un răspuns

Site creat de