Social & Cultura, Important, Sport

CLUJ: Patru zile de magie prin dans la FestivaluL Internațional de Dans Contemporan „STEPS”

STEPS

Cel mai important festival de dans contemporan din România, Festivalul Internațional de Dans Contemporan „STEPS”, își va derula, între 7 și 10 noiembrie, la Cluj Napoca, cea de-a 3a ediție.

Programul include spectacolele a două companii internaționale multi-premiate, Budapest Dance Theatre (Ungaria) și Kamea Dance Company (Israel), dar și spectacole studio prezentate de Depo Dance Studio (Ungaria) și Jump In Dance Company, o tânără trupă clujeană.

În 7 și 8 noiembrie, Kamea Dance Company aduce pe scena Operei Maghiare două spectacole cu concepte coregrafice diferite, unite de tehnica impecabilă a ansamblului format din 12 dansatori. Pe scena internațională este cunoscut faptul că a face parte din Kamea Dance Company este un test pe care nu orice dansator îl poate trece, compania angajează rar, iar selecția este foarte dură.

”Neverland”, prezentat în 7 noiembrie, este conceput de directorul artistic al Kamea, Tamir Ginz, și este unul din cele mai bune spectacole ale trupei.   Prezentând o lume post-apocaliptică, în care distrugerea ia controlul asupra rațiunii, „Neverland” este provocator atât pentru dansatori, prin coregrafia pe care un critic o denumea „haute couture”, cât și pentru spectatori, compleșiți de derularea mișcărilor și muzica foarte inspirată a lui Avi Belleli.

Galili & Ginz” readuce Kamea Dance Company pe scenă în 8 noiembrie. Este un show compus din două reprezentații mai scurte, în coregrafia celebrilor Itzik Galili și Tamir Ginz. Primul spectacol, ”Things I Told Nobody/Lucruri pe care nu le-am spus nimănui” este foarte reprezentativ pentru Galili ce are în toate coregrafiile sale o notă de romantism ironic. În cel de-al doilea spectacol al serii, ”Red Sky”, coregraful Ginz abordează una din temele preferate ale coregrafului, lupta popoarelor pentru pământuri și identitate.

 

Depo Dance Studio, în colaborare cu Budapest Dance Theatre, va prezenta în 9 noiembrie, în Sala Studio a Universității Sapientia, spectacolul „Balance“, o regândire a ceea ce înseamnă echilibru și pierderea sa, forțele binelui și răului, yin și yang, toate aceste dualități ce stau la baza existenței.

Palmaresul de premii al Budapest Dance Theatre, a doua mare companie invitată în STEPS în această toamnă, este foarte bogat, ansamblu fiind prezent, în ultimele două decenii, în cele mai mari festivaluri de profil din lume. Stilul predominant al grupului urmează linia europeană a dansului modern, căruia i se alătură elemente de bază ale baletului clasic dar și tehnici speciale. Compania va prezenta, în data de 10 noiembrie, de la ora 20:00, la Opera Maghiară, o mică bijuterie coregrafică semnată de către Raza Hammadi – „Mur Mur de la Mediterranee/Bolero“. Concepţia artistică propusă îmbină perfect cele două culturi care l-au influențat pe Hammadi, născut în Tunisia dar dezvoltat ca și dansator și coregraf în Europa. Un spectacol în două secțiuni, fiecare într-un alt ritm și alt stil, dar plin de culoare și vervă.

Un moment aparte în programul STEPS va fi reprezentația oferită de tânăra trupă clujeană Jump In Dance Company. Gândit ca un moment de preview pentru festival, reprezentația „Reconnecting“ va avea loc în Iulius Mall, în 6 noiembrie, de la ora 19:00.  În spațiu public, deschis, dansatorii vor încerca să le redea spectatorilor conexiunea personală cu cei din jur, să-i convingă să renunțe la izolarea pe care evoluția tehnologică a strecurat-o în viețile lor.

Biletele pentru toate spectacolele STEPS pot fi achiziționate online pe eventbook.ro și biletmaster.ro, în rețeaua Librăriilor Humanitas și de la casa de bilete a Operei Maghiare de Stat.Lasă un răspuns

Site creat de