Timp liber, Important

Cluj. Peste 220.000 de persoane au participat la Zilele Culturale Maghiare. Evenimentul a cuprins peste 500 de evenimente organizate în 60 de locuri (VIDEO)

20934077 1815822921776056 4668542128531224843 o
  • Peste 220.000 de persoane au luat parte la 500 de evenimente desfășurate în 60 de locuri
  • Anul viitor, Zilele Culturale Maghiare se vor desfășura între 19-26 august

A opta ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, festival care a avut loc în perioada 13-20 august, s-a bucurat de prezența a peste 220.000 de participanți și a cuprins peste 500 de evenimente desfășurate în 60 de locuri.

‘’Ediția de acum a marcat începutul unui nou ciclu al Zilelor Culturale Maghiare și ne bucurăm că s-a desfășurat cu atât de mare succes și fără incidente. Anul acesta au avut loc o serie de modificări și noutăți în structura festivalului, cum ar fi mutarea Străzii Vinului de pe Emmanuel de Martonne pe Potaissa sau desfășurarea de manifestări în Parcul Central, dar, în urma feedbackului primit de la public, putem spune că toate s-au dovedit a fi inițiative binevenite’’, a declarat Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare.

El a precizat, de asemenea, că a noua ediție a Zilelor Culturale Maghiare se va desfășura între 19-26 august 2018. Tot anul viitor va începe și planificarea ediției aniversare cu numărul 10, care va avea loc în 2019.

Festivalul a numărat anul acesta nu mai puțin de 45 de concerte și 14 recitaluri de muzică clasică, concertele din Piața Unirii, de exemplu, fiind urmărite în fiecare seară de 25.000 de persoane în medie. De un mare interes s-a bucurat și concertul caritabil susținut de tânărul pianist Boros Misi, banii donați de public la acest eveniment permițând unui copil talentat să studieze timp de trei ani.

La ediția din acest an a fost prima oară când a avut loc o activitate culturală derulată alături de o instituție bancară – Banca Națională Română (BNR), sucursala Cluj. Astfel, aproape 700 de persoane au trecut pragul clădirii BNR Cluj pentru a vedea lucrările artistului Róth Miksa, cel mai cunoscut reprezentant maghiar al artei vitraliilor şi mozaicului din secolul trecut.

Pe parcursul a opt zile de festival au avut loc 135 de activități și evenimente pentru copii, 150 de evenimente pe strada Mihail Kogălniceanu, 40 de proiecții de film și activități sportive, 120 de dezbateri, prezentări și mese rotunde și 35 de expoziții. Publicul prezent la festival a putut lua parte, de asemenea, la lansarea în fața Bisericii Reformate a 500 de baloane care au marcat împlinirea a 500 de ani de la Reforma Protestantă și a putut admira, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cele 300 de imagini ale Clujului și locuitorilor săi realizate cu precădere în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea de Ferenc Veress, primul fotograf de renume al Transilvaniei.

‘’Am remarcat anul acesta o creștere a interesului publicului pentru spectacolele de teatru și pentru expoziții, o mulțime de evenimente de acest tip, și nu numai, având loc cu sala plină. De neuitat este și numărul mare de participanți la spectacolul de încheiere susținut de artiștii Teatrului de Operetă din Budapesta acompaniați de orchestra Operei Maghiare din Cluj. În ciuda ploii, publicul a rămas în Piața Unirii până la sfârșitul operetei <Silvia>, a fredonat ariile alături de artiști, i-a bisat și i-a ovaționat minute în șir’’, a mai spus Gergely Balázs.

Zilele Culturale Maghiare s-a bucurat de sprijinul a 150 de parteneri instituționale, iar 150 de voluntari au contribuit, alături de cei 100 de membri din echipa de organizare, la buna desfășurare a festivalului.

Organizatorii festivalului, Asociația Clujul Comoară și Asociația Zilele Culturale Maghiare, aduc mulțumiri atât publicului pentru deschiderea și interesul arătat, cât și voluntarilor, partenerilor instituționali, finanțatorilor, sponsorilor și partenerilor media care au contribuit la organizarea, desfășurarea și promovarea acestei manifestări de mare anvergură.Lasă un răspuns

Site creat de