Timp liber

CLUJ. Recital extraordinar de lieduri de Mahler cu acces gratuit într-o locaţie inedită

 

  • Florin Estefan, Hector Lopez și David Crescenzi le propun melomanilor clujeni un recital extraordinar de lieduri compuse de Gustav Mahler
  • Evenimentul are loc vineri seară, de la ora 20.00, la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu, iar accesul este gratuit

Tenorul Hector Lopez și baritonul Florin Estefan, acompaniați la pian de maestrul David Crescenzi, invită clujenii la un recital extraordinar de lieduri Gustav Mahler. Evenimentul muzical are loc mâine, vineri, 28 aprilie, de la ora 20.00, la Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 16, iar intrarea este gratuită.

Prin acest eveniment muzical dorim să aducem mai aproape de clujeni o parte a creației lui Mahler mai rar întâlnită pe scenă – liedurile, în care compozitorul austriac a integrat teme legate de problemele fundamentale ale destinului uman, dovedind o capacitate extraordinară în a recepta sensurile poeziei”, spune Florin Estefan.

Programul include serii diverse de lieduri din creația compozitorului austriac reprezentant al romantismului târziu, atât inspirate din texte populare germane, cât și pe versuri proprii. În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Gabriel Banciu, Președintele Senatului  Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, va face o introducere a programului muzical care va fi interpretat.

Baritonul Florin Estefan a absolvit cursurile Facultății de Muzică din Oradea și cursurile de masterat la Cardiff International Academy of Voice, unde l-a avut ca profesor de canto pe celebrul tenor Dennis O’Neill. Anul trecut a devenit doctor în muzică al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și tot în 2016 a câștigat titlul de „Cel mai bun solist liric” la Gala Premiilor Operelor Naționale, pentru rolul Evgheni Oneghin. A câștigat premii la numeroase competiții internaționale și a interpretat roluri principale pe scene din România, Grecia, Austria, Italia, Belgia, Cehia, Irlanda, Japonia, SUA, Australia și Marea Britanie. Repertoriul său include atât lucrări de operă, cât și vocal simfonice, semnate de Beethoven, Haydn, Mozart, Rossini, Verdi, Puccini, Ceaikovski, Donizetti, Orff și alții. Din 2015 este directorul general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Tenorul Hector Lopez și-a început studiile de violoncel, saxofon, dirijat și canto la Conservatorul Național de Muzică din Mexico City, apoi, în calitate de câștigător al competiției naționale de canto „Carlo Morelli”, a beneficiat de o bursă la Portland Opera Performance Institute, perfecționându-se la Accademia Teatro alla Scala. De-a lungul carierei sale artistice, a cântat pe scene din Mexic, SUA, Spania și Italia, iar în ultimii ani a colaborat cu Opera Națională București, Teatrul național de operă și balet „Maria Bieșu” din Chișinău, Opera na Zamku din Szczecin (Polonia), Filarmonica „George Enescu”, Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Repertoriul său este amplu și variat din punct de vedere stilistic, incluzând roluri importante în opere semnate de Bizet, Puccini, Verdi, Donizetti, Gounod, Ceaikovski, Berlioz, Haydn.

Pianist și dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. A colaborat cu Teatrul Operei din Cairo, teatrul „Carlo Felice” din Genova, teatrul „St. Carlo” din Napoli, Bergisch Symphoniker Orchestra din Koln, operele din Timișoara, București, Iași și Brașov, iar din 2008 este dirijor oaspete al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Din 2014 este directorul artistic și dirijor permanent la Cairo Opera House din Egipt.Lasă un răspuns

Site creat de