Important, Politic

Cluj – Târgu Mureș doar pe autostradă: Ultimul sector va fi inaugurat în această săptămână

Cluj - Târgu Mureș doar pe autostradă

Un nou capitol în infrastructura rutieră a României se scrie odată cu deschiderea autostrăzii A3 Chețani-Câmpia Turzii, care va conecta Târgu Mureș și Cluj pe o distanță de 113 kilometri.

Acest segment de autostradă, așteptat cu nerăbdare, este programat să fie inaugurat mâine seară sau vineri, în funcție de finalizarea instalării ultimelor parapete de protecție.

Cluj – Târgu Mureș doar pe autostradă

Această realizare notabilă, finalizată cu opt luni înainte de termenul prevăzut, marchează un record național în materie de construcții de infrastructură.

Constructorii, Strabag și Geiger, au reușit această performanță după ce, în martie 2021, ministrul Cătălin Drulă a luat decizia decisivă de a rezilia contractul cu firma Straco, urmată de o re-licitare rapidă a proiectului.

Inaugurarea autostrăzii se distinge prin lipsa obstacolelor birocratice și a amânărilor obișnuite. Contractul semnat la data de 26 octombrie 2022, cu ordin de începere din 21 noiembrie 2022, prevedea un termen de 3 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, cu finalizarea planificată inițial pentru august 2024. La momentul rezilierii contractului anterior, lucrările atinseseră un progres fizic de 38%, iar Strabag și Geiger au adus contribuții semnificative, finalizând aproximativ 60% din lucrările necesare pe cei 15,7 kilometri în doar 13 luni, ceea ce reprezintă un ritm mediu de execuție de 4,6% pe lună.

Această performanță excepțională este remarcabilă în contextul românesc, unde astfel de eficiență este adesea considerată departe de normalitate.

Deschiderea autostrăzii Târgu Mureș-Cluj nu doar îmbunătățește conectivitatea regională, ci și setează un nou standard pentru proiectele de infrastructură din România.

foto/info: Asociația Pro Infrastructură

autostrada cluj targu mures
Cluj - Târgu Mureș doar pe autostradă: Ultimul sector va fi inaugurat în această săptămână 3Lasă un răspuns

Site creat de