Social & Cultura

CLUJ | Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei

Muzeului Virtual al Holocaustului

Vineri, 26 ianuarie, va avea loc „Ziua porţilor deschise” la Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei din cadrul Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly al Universităţii „Babeş-Bolyai” (strada Croitorilor nr. 13) pentru grupuri de elevi din unităţile de învăţământ preuniversitar clujean, cu ocazia celebrării la Cluj-Napoca a Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este ziua de 27 ianuarie din fiecare an și este prima comemorare universală a victimelor Holocaustului. Institutul de Iudaistică şi Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly a fost înfiinţat în anul 1991, ca parte a Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi funcţionează în cadrul Departamentului de Istorie Medievală, Premodernă şi Istoria Artei.

Acest institut a avut drept obiectiv cercetări privind istoria evreilor din spaţiul transilvănean şi, în general, din spaţiul românesc şi promovarea istoriei evreilor, culturii, civilizaţiei şi filosofiei iudaice.

Recent s-a inaugurat un proiect muzeografic inovativ: Muzeul Virtual și Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, care surprinde istoria evreilor din oraşul Cluj în perioada interbelică şi în timpul celui de-al doilea război mondial. În data de 9 octombrie 2017, s-a inaugurat în mod oficial o realizare muzeografică dedicată istoriei și memoriei Holocaustului evreilor din Nordul Transilvaniei.

Acest proiect muzeografic are două componente: un Muzeu Virtual și un Muzeu Documentar al Holocaustului, acesta din urmă fiind realizat în maniera unei expoziții clasice, care cuprinde documente, fotografii, pagini memorialistice și produse multimedia (video și audio), aferente aceleiași tematici.Lasă un răspuns

Site creat de