Din Oras

Studiu: Clujenii plătesc, în medie, 45% din salariu pentru chirie

Lângă Cluj se construiește primul complex rezidențial destinat exclusiv seniorilor din România

În Cluj-Napoca, cheltuielile cu chirie reprezintă o presiune financiară majoră pentru mulți dintre locuitori.

Un studiu recent realizat de imobiliare.ro arătă că persoanele care locuiesc în Cluj-Napoca plătesc, în medie, 45% din salariul lor lunar pentru a-și acoperi costul chiriei.

Acest procent ridicat subliniază realitățile pieței de închirieri din oraș, unde cererea consistentă și oferta limitată împing prețurile în sus, chiar dacă veniturile locale sunt printre cele mai mari din țară.

Comparativ, în alte orașe mari din România, ponderea salariului cheltuit pe chirie variază semnificativ. De exemplu, în Brașov, chiriașii pot ajunge să plătească peste 50% din venitul lor lunar pentru locuință, în timp ce în Timișoara, această proporție scade la aproximativ o treime, grație unui echilibru mai favorabil între venituri și costurile de închiriere.

Pe fondul unei creșteri generale a veniturilor la nivel național, această discrepanță între orașe evidențiază particularitățile regionale ale pieței imobiliare. În Cluj-Napoca, spre exemplu, chiriile solicitate de proprietari se numără printre cele mai ridicate din țară, ceea ce, coroborat cu veniturile relativ mari, duce la o proporție semnificativă a venitului lunar destinată chiriei.

Această situație are implicații profunde asupra capacității de economisire și de investiție a locuitorilor, afectând calitatea vieții și alegerile lor pe termen lung. În acest context, este esențială o înțelegere aprofundată a pieței imobiliare și a dinamicilor sale pentru a anticipa și a răspunde adecvat la nevoile de locuire ale populației.Lasă un răspuns

Site creat de