Timp liber, Important

Clujenii se pot bucura de zeci de acțiuni organizate de tineri

Clujenii se pot bucura de zeci de acțiuni organizate de tineri

Un turn construit din spaghete la un atelier de știință pentru cei mici, filosofie pentru copii cu pisica CritiCat, o lucrare de artă murală făcută de liceeni sau un tur al orașului pentru persoane cu dizabilități. Ateliere de prim-ajutor, pe tema stresului, pe tema bullying-ului sau chiar despre război.

Sunt doar câteva din evenimentele, acțiunile și campaniile pentru o viață mai bună în comunitate care au fost înscrise de tineri în cadrul procesului participativ Com’ON Cluj-Napoca ‘22 și care sunt în desfășurare în această perioadă.

Inițiativele Com’ON Cluj-Napoca au început în 1 august și se desfășoară până în 20 noiembrie în oraș sau în mediul online și sunt adresate clujenilor de toate vârstele. 

Se întâmplă chiar sub nasul nostru – până la final de noiembrie, Cluj-Napoca este scena tinerilor de la Com’ON, care pun în practică cele 35 de inițiative mișto care au câștigat inima clujenilor la vot. Indiferent dacă ești tânăr, adult, copil sau senior, dacă ești artist sau pasionat de tehnologie, dacă te interesează mediul înconjurător sau treasure hunturile, cu siguranță cel puțin o inițiativă va fi și pe placul tău. E revigorant să fii înconjurat de oameni cu inițiativă, iar tinerii clujeni ne arată încă o dată ce pot face ideile creative când primesc sprijin pentru exprimare”,  a detaliat Larisa Dumitroaea, managerul Com’ON Cluj-Napoca.

O parte din activități adresate clujenilor au avut loc deja de la începutul lunii august. Tinerii au organizat o conferință pe tema stresului, unde au avut ca invitați psihologi, au creat artă murală cu elemente din lumea muzicii pe un zid din curtea Voltaj Academy și au derulat un curs de prim ajutor pentru adolescenții și copii de la Casa de Copii Căsuța Bucuriei. 

Și cei mici au avut parte de evenimente. Grupurile de inițiativă au organizat pentru ei o sesiune de activități cu enigme din lumea științei unde copiii au avut parte de experimente cum ar fi construirea celui mai mare turn din spaghete, sau descifrarea unui cod scris cu cerneală invizibilă. Copii au putut participa de asemenea la Clubul de filosofie cu pisica detectiv-filosof CritiCat, unde au învățat mai multe despre realitate, adevăr și minciună, știrile false. Conflictul dintre Rusia și Ucraina și bullying-ul au fost și ele teme ale unor activități dedicate copiilor, unde prin artă, povești și teatru au aflat mai multe despre subiect și despre ce pot face ei în aceste contexte. 

Persoanele cu dizabilități s-au putut și ele bucura de inițiativele de la Com’ON Cluj-Napoca ’22: împreună cu participanții tipici au cutreierat Clujul și au aflat mai multe despre oraș, iar persoanele fără dizabilități au putut exersa felul în care pot fi de ajutor unei persoane în scaun cu rotile.          

Ce spun tinerii care au înscris inițiativele la Com’ON, iar acum le-au pus în practică? „Participarea noastră la Com’ON Cluj-Napoca a fost mereu una bună, mereu am simțit că avem pe cineva pe care să întrebăm, ceea ce mi s-a părut foarte important, deoarece am avut destul de multe întrebări, când venea vorba despre buget și altele. Dar a fost o experiență bună pentru noi, și cred că aș mai aplica cu alte proiecte în viitor”, mărturisește Melnic Iarina, elevă și membru al Comunității 156, coordonatoarea proiectului VA în cadrul căreia s-a realizat muralul din curtea Voltaj Academy.    

Până la final de noiembrie, clujenii vor mai putea lua parte la o conferință de pedagogie, la un atelier pe tema reciclării în contextul 3D printing, vor găsi în cafenele clujene un joc de cărți cu ajutorul cărora pot iniția conversații mai profunde cu prietenii, dar vor putea și să doneze sânge sau să afle mai multe despre donarea celulelor stem, vor putea participa la un cros caritabil și la workshopuri de pantomimă și limbajul semnelor. 

În urma votului online al clujenilor, 35 de inițiative propuse de 22 de grupuri formate din 103 tineri din oraș au fost, respectiv vor fi puse în practică până în 20 noiembrie 2022, atât în oraș, cât și online. Vor prinde viață idei pe teme de sănătate, învățare, participare și teme de activare a mediului. Toate au ca scop o viață mai bună și mai sănătoasă în comunitate, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic și urmăresc o stare de bine și împlinire împreună, în rândurile clujenilor de toate vârstele.

Aici (comoncluj.ro/initiative), respectiv aici (comoncluj.ro/noutati/initiativele-castigatoare) puteți citi mai multe despre inițiativele care sunt sprijinite financiar de municipalitate și de BCR cu maximum 4.500 de lei/inițiativă și au fost/vor fi implementate.

Puteți vedea fotografii și filmări ale inițiativelor desfășurate pe pagina de Facebook (facebook.com/comoncluj/) și Instagram (instagram.com/comoncluj/). 

Inițiativele înscrise la Com’ON Cluj-Napoca ’22 au fost propuse de 158 de tineri cu vârsta între 14 și 35 de ani. După ce ideile înscrise au fost verificate din punct de vedere tehnic, ele au fost promovate în întreaga comunitate clujeană, iar cei interesați au intrat pe www.comoncluj.ro unde și-au ales favoritele. S-au înregistrat peste 8.300 de voturi de la peste 3.100 de clujeni.Lasă un răspuns

Site creat de