Timp liber, Important, Social & Cultura

Clujotronic, festivalul care îmbină arta și tehnologia, începe pe 29 septembrie

Clujotronic

Cea de-a cincea ediție a festivalului Clujotronic reunește, din nou, la Cluj-Napoca proiecte inovative și inedite de artă digitală contemporană din domeniile muzicii, artei vizuale și gamingului.

Organizat de Centrul Cultural German și Institutul Francez, între 29 septembrie și 1 octombrie, Clujotronic vine cu un concept unic în România, prin care sunt promovate și susținute experimentele interdisciplinare care îmbină arta și tehnologia.

Pe vizitatori îi așteaptă trei zile pline de concerte, performance-uri audio-vizuale, ateliere, talk-uri și multe ale activități într-o atmosferă relaxantă. Mai mult decât atât, Clujotronic invită la explorare și noi experiențe: de la instalații și graffiti interactiv, la  expoziții de jocuri digitale independente.

La fel ca în anii anteriori, festivalul își propune să devină o platformă pentru schimbul de experiență între artiști și specialiști din domeniul jocurilor digitale din Germania, România și Franța.

Invitaţii internaţionali propun noi forme de exprimare artistică prin intermediul celor mai actuale tehnici, pe care încearcă să le integreze pe piaţa tradiţională. Astfel, muzicienii români Alex Halka și Vlaicu Golcea vor susține un performance special creat pentru Clujotronic, împreună cu artistul vizual berlinez Kiritan Flux.

Cuplul de artiști Halka & Flux a creat pentru edițiile din 2014 și 2015 seturi audio-vizuale inspirate din arhitectura cartierului Mărăști, respectiv din pădurea Hoia-Baciu, fiind exemplul cel mai proeminent de colaborare artistică internațională de lungă durată, dezvoltată la Clujotronic. Alex Halka va acompania muzical și show-ul de light painting al fotografului german Christopher Noelle, care va prezenta publicului rezultatele unui workshop cu tineri fotografi clujeni.

Un performance inedit va fi colaborarea dintre artistul vizual francez Matthieu Tercieux și Rodion G.A., pionierul muzicii electronice românești. Unul dintre cei mai renumiți artiști inter-media pe plan internațional, Klaus Obermaier, pregătește un set audio-video excepțional, numit sugestiv ”spectral”.

Cele trei seri de festival se vor încheia pe ritmuri dansante și electrizante cu DJi clujeni Blanilla și Danaga iar trupa bucureșteană Crowd Control va îmbina concertul cu Live Gaming.

Prin introducerea jocurilor digitale independente în conceptul Clujotronic în 2015, industria gamingului este prezentată pe scena artistică: dezvoltatori de jocuri întâlnesc muzicieni, designeri întâlnesc artiști vizuali, animatori 3D întâlnesc specialiști în realitatea virtuală.

Iar publicul larg are ocazia să testeze 10 jocuri independente inedite și creative din România și Germania, dar și să-i întâlnească pe unii dintre creatorii acestora.

Cu siguranță, cele trei proiecte germane de virtual reality, care utilizează ultima tehnologie htc VIVE, vor fi atracția principală pentru vizitatori.

Pentru profesioniștii și amatorii de gaming, programul va fi generos: workshopuri, talk-uri, un panel organizat în colaborare cu Cluj Hub, un game jam, în care vor fi create jocuri noi, dar și un hackathon în care participanții vor trebui să programeze o melodie electro, organizat la Catalysts.

Universitatea Tehnică va organiza un workshop de construit și programat roboți, pentru cei curioși sau pasionați de robotică. Participanţii la festival vor putea de asemenea să vadă, în premieră europeană, macheta primei maşini electrice low-cost, concepută şi produsă 100% în România.

Timp de 3 zile, curtea interioară a locației festivalului va fi animată de un mapping interactiv al artiștilor francezi Matthieu Tercieux și Cart’1, realizat în colaborare cu artistul stradal clujean Kero, la care vizitatorii pot contribui cu propriul lor graffiti digital.

Clujotronic invită publicul să fie curios și să descopere formele pe care le poate lua arta digitală contemporană!

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Evenimentul este susținut de: Telenav, Gameloft, Catalysts, Cluj Hub, Daisler Print House, Atracore, RGDA, Zile și Nopți.

 

Toate activitățile din cadrul Clujotronic sunt cu intrarea liberă. Lasă un răspuns

Site creat de