Timp liber, Important

Clujotronic – festivalul de arta digitală – ajunge la cea de-a X-a ediţie

Clujotronic

Clujotronic revine din 1 în 3 octombrie la Muzeul de Artă din Cluj cu o explozie de lumină și vibrație, energie și jocuri, experiențe imersive și întâlniri memorabile.

Ajuns anul aceasta la a zecea ediție, festivalul organizat de Institutul Francez și de Centrul Cultural German din Cluj-Napoca conectează trecutul, prezentul și viitorul prin combinarea creativă a artei cu tehnologia. 

Deschiderea oficială Clujotronic are loc pe 1 octombrie

Deschiderea oficială a festivalului are loc vineri 1 octombrie de la ora 20.00 în curtea Muzeului de Artă, cu lansarea, în premieră, a Planet Warrior, primului joc video educativ, marca Clujotronic. Acest joc este rezultatul ideathon-ului organizat  în luna mai, în cadrul căruia participanții au lucrat la conceptul unui joc video care să dezvolte capacitatea de luare a deciziilor și gândirea critică a adolescenților. Ideea a fost ulterior transformată într-un joc pe mobil de studioul clujean Tractor, Set, Go!. 

Cu ocazia aniversării a 10 ani de Clujotronic, trei dintre artiștii care au marcat istoria festivalului, Alex Halka (RO), Kiritan Flux (GE) și Matthieu Tercieux (FR)  au răspuns provocării de a crea împreună un proiect original de artă digitală interactivă. Așa a luat naștere Infected Hardware care promite să transforme, timp de 3 seri, curtea Muzeului de Artă într-un laborator experimental în care anticorpii audio-vizuali vor recalibra trecutul și vor imuniza viitorul. Festivalul va prezenta, de asemenea, un proiect omagial dedicat artistului român Rodion, pionier al muzicii electronice, dispărut dintre noi la începutul acestui an. Un program special va fi oferit de colectivul Playtronica (DE) care, prin intermediul senzorilor și al sunetelor va crea o orchestră inedită.

Ce poţi vedea la Clujotronic

Expoziția de artă digitală cuprinde anul acesta 5 lucrări care explorează noi posibilități de conectare și interacțiune prin sunete, culori sau vibrații, dar și prin emoțiile împărtășite. Acestea au fost selectate în urma unui apel la proiecte, care a adunat peste 30 de propuneri din partea artiștilor români din toată țara. Ele vor fi completate de cele 6 proiecte realizate în cadrul CoLaboratory 2.0, programul de rezidențe artistice digitale susținut de centrele culturale germane din România, care au adus împreună artiști români și germani.

Publicul va avea de asemenea ocazia să descopere o lucrare curatoriată de One Night Gallery care îmbină tapiseria și realitatea augmentată. În cadrul expoziției va fi prezentată și cartea pop-up, augmentată 3D, realizată de colectivul francez Adrien M & Claire B, precum și instalația multimedia Heroes a artistei germane Carmen Büchner care aduce în prim-plan digitalizarea amintirilor, ca o punte între trecut și viitor.

Instalaţii VR la Clujotronic

Realitatea virtuală ocupă și anul acesta un loc central. Printre instalațiile VR prezentate se numără Empath, o lucrarea realizată în cadrul Digital Interactive Arts și Biolum, proiect franco-german ce propune o experiență science-fiction în realitate virtuală, prezentată, în premieră, în România. Vizitatorii vor pătrunde în misterioasa frumusețe a adâncurilor oceanelor, ghidați de vocea actrițelor Charlotte Rampling și Dominique Tipper.

Nu vor lipsi nici jocurile video independente, selecția fiind orientată spre proiecte inovatoare din Franța, Germania și România, care contopesc divertismentul cu educația. În online, pasionații de jocuri video sunt invitați să participe la 2 ateliere susținute de experți germani și francezi. Schimbul de idei și resurse va fi continuat prin dezbateri și discuții, tradiționalul Game Jam urmând să se desfășoare în luna noiembrie a acestui an.

Închiderea festivalului va avea loc duminică seara la Casa Tranzit cu performance-ul audio-vizual al DJ-ului francez Blutch, acompaniat de motion designerul Romain Navier. Live-ul „Terre Promise”  creează un univers poetic colorat care însoțește ritmurile electro, breakbeat și house.

Intrarea la festival este liberă

Accesul publicului este condiționat de prezentarea certificatului verde european de vaccinare sau a unui test rapid antigen negativ. Purtarea măștii este obligatorie atât în interior, cât și în curtea Muzeului de Artă. Condițiile de acces vor fi actualizate în conformitate cu măsurile de siguranță în vigoare, în funcție de evoluția numărului de cazuri la momentul respectiv. Având în vedere situația la nivel național și internațional, programul festivalului poate suferi modificări.



Lasă un răspuns

Site creat de