Liceu

Clujul este pe primul loc în România în topul celor mai scumpe creșe și grădinițe private

gradi

Numărul copiilor care merg la o creșă sau grădiniță privată din țară a crescut accelerat în ultimii 10 ani.

Dacă în anul școlar 2013/2014, 16739 de preșcolari, care reprezentau 2.9% din totalul de preșcolari ai țării, urmau cursurile unei grădinițe private, în anul școlar 2021/2022, procentul aproape s-a triplat (7.1%) și numărul acestora a ajuns la 36770, potrivit unei analize făcute de echipa noastră a rapoartelor privind sistemul educațional din România, publicate de Institutul Național de Statistică.

Iar ritmul creșterii nu pare să se oprească – doar în ultimul an, procentul preșcolarilor din învățământul privat a crescut cu 20%, cea mai mare creștere procentuală anuală din ultimii 10 ani.

În același timp, atât numărul grădinițelor de stat, cât și numărul preșcolarilor care merg la o grădiniță de stat a scăzut semnificativ: de la 568659 în anul școlar 2013/2014, la aproximativ 481000 în anul școlar 2021/2022.

Unii părinți aleg învățământul preșcolar privat pentru flexibilitatea programului prelungit pe care acesta îl oferă, vacanțelor mai scurte, precum și datorită condițiilor și programei educaționale oferite, uneori mai bune decât în sistemul de stat.

Dar din ce în ce mai mulți părinți sunt nevoiți să aleagă pentru copiii lor sistemul de învățământ preșcolar sau antepreșcolar privat, deoarece se confruntă cu lipsa locurilor libere în creșele și grădinițele de stat. Acest lucru este mai pregnant în orașele mari ale țării, sau în comunitățile dormitor ale acestora, unde găsirea unui loc la o grădiniță, și în special la o creșă de stat, este uneori aproape imposibilă.

Creșterea numărului de elevi, dar și inflația, precum și costurile salariale în creștere ale personalului didactic au umflat costul învățământului privat din țară. Creșteri cu 50% ale costului educației private în ultimii doi ani de zile nu sunt ieșite din comun și acestea pun o presiune mare pe bugetele multor familii, bugete care sunt oricum afectate de creșterea costului de trai.

Astfel, Clubul Copiilor a încercat să afle care sunt costurile medii pentru învățământul privat din marile orașe ale țării, precum și orașele unde acesta este cel mai accesibil, raportat la nivelul salarial din zona respectivă.

Care este costul mediu lunar necesar pentru un copil care frecventează o creșă sau grădiniță privată în România?  

Clubul Copiilor a analizat costurile a peste 150 de instituții private de învățământ preșcolar si antepreșcolar din capitală și orașele reședință de județ ale țării. Costurile includ atât taxa lunară, cât și tariful pentru masă, care se percepe separat în majoritatea cazurilor.

În topul listei cu cele mai ridicate costuri medii sunt orașele Cluj-Napoca, București si Târgoviște

Prețul mediu cel mai mare este in orașul Cluj-Napoca, unde taxă lunară medie este de 2270 RON, urmat imediat de capitală, unde prețul mediu lunar este de 2200 RON. De precizat că cea mai scumpă creșă/grădiniță din cele analizate de noi nu se află în orașul de sub Feleac, ci în capitală.

Dacă plasarea primelor două orașe nu este neapărat o surpriză pentru multă lume, clasarea orașului Târgoviște, precum și a orașelor Oradea și Târgu-Mureș în top 5 este surprinzătoare, aceste orașe nefiind în mod obișnuit asociate cu un cost ridicat al serviciilor.

Brașovul, Constanța și Ploieștiul sunt alte trei orașe care se regăsesc în top 10 și unde costul cu învățământul privat este mai mare decât media națională.

Top 10 orașe cu cel mai mare cost mediu lunar pentru cresă/grădinită:

Clujul este pe primul loc în România în topul celor mai scumpe creșe și grădinițe private

Orașele cu cele mai mici taxe lunare din sistemul privat în învățământul preșcolar din România

Orașele cu prețurile cele mai scăzute din clasamentul nostru sunt și orașele unde oferta învățământului privat este redusă. Arad (1105 RON/ lună), Giurgiu (1115RON/ lună) și Brăila(1210 RON/ lună) sunt orașele cu cele mai scăzute taxe din România în sistemul privat preșcolar.
Lasă un răspuns

Site creat de