IT, Important

Clujul învață IT: cum sunt pregătiți copiii pentru viitor

locuri de munca IT cluj

“Ce vrei să te faci când o să crești mare” e întrebarea pe care o primesc toți copiii, încă de la cele mai fragede vârste.

120 de elevi de liceu din Cluj nu doar că știu de pe acum drumul pe care o să meargă atunci când o să fie absolvenți de facultate, dar deja au pășit în firme care i-au învățat ce înseamnă să fie IT-iști cu acte în regulă, să muncească în echipă, să fie responsabili și inventivi.

Descoperă-ți pasiunea în IT” e programul de practică și mentorat ce crede în necesitatea de a investi în dezvoltarea unei generații de tineri conștienti că reușitele sunt rezultatul muncii în echipă, capabili să creeze produse viabile. Programul cuprinde sesiuni de practică și mentorat, workshop-uri şi training-uri, concursuri și expoziții care să ajute tinerii să transforme o simplă idee într-un proiect şi mai departe, într-un model de business. „Am dezvoltat acest program din convingerea că e nevoie ca educația să furnizeze liceenilor repere de bază în alegerea carierei și să le deschidă orizontul așa încât, ca viitori angajați, să înțeleagă proiectele nu doar din unghiul tehnic, ci și din perspective manageriale, de marketing sau antreprenoriale. Susținem educația în IT și contribuim, prin proiectele noastre, la creșterea numărului tinerilor care aleg să urmeze o carieră în IT și la recunoașterea Clujului ca un important centru de educație și dezvoltare în IT”, spune Liliana Ștefan-Cazacu, președinte al Asociației DpIT.

„Nişte elevi ce visează să le devină colegi”

În parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Universitatea ”Babeș- Bolyai” și alte 10 școli din întreg județul, în acest an s-au selectat 120 de liceeni, care, grupați în 24 de echipe, învață acum ce înseamnă să fii responsabil și să vezi finalitatea muncii tale. Sub îndrumarea mentorilor, developeri din firmele de IT partenere, ei realizează aplicații software pornind de la idee până la produs finit. Iar impactul asupra elevilor e pe măsură:

Mă bucur de ideea unui astfel de proiect, care ajută foarte mulţi elevi indecişi sau pasionaţi de IT. Nu mulţi au parte de astfel de proiecte în alte cariere. Am învăţat foarte multe, nu doar din punct de vedere tehnic, dar şi din punct de vedere al teamwork-ului şi sunt sigură că acest lucru mă va ajută în orice proiect voi fi parte de acum încolo”, spune Alexandra de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu. “Nivelul de informaţie acumulat este incomparabil faţă de cel pe care l-aş fi avut dacă nu aş fi participat în acest program. Mulţumesc în special organizatorilor pentru tot efortul depus şi munca voluntară şi propun un rând de aplauze bine meritate pentru firmele partenere mentorii atribuiţi echipelor, oameni care şi-au rupt din timpul liber pentru a ajuta şi integra în universul lor profesional nişte elevi ce visează să le devină colegi”, declară George de la Colegiul Național Emil Racoviță.

10 firme de IT sprijină Asociația DpIT să desfășoare programul în acest an

Programul, aflat acum la a 3-a ediție, se bucură de sprijinul a 10 firme de IT care au înțeles că educația nu poate fi lăsată doar în grija instituțiilor de învățământ, ci este nevoie de investiție comună pentru dezvoltarea ecosistemului de IT clujean.

Descoperă-ți pasiunea în IT” reprezintă un program de suflet atât pentru mine personal, cât și pentru Fortech. Este o responsabilitate comună să pregătim noua generație. Programul completează  cunoștințele acumulate în școală cu învățarea experiențială și interacțiunea directă cu programatori care îi susțin și îndrumă ca mentori, oferă expunere la diverse medii de lucru și ajută astfel copiii în luarea unei decizii de formare atât universitară, cât și profesională. Sunt încântat să văd o evoluție atât de frumoasă a programului, idei și proiecte noi, calitative, și, drept urmare, suntem dornici să susținem în continuare acest program”, spune Călin Văduva, CEO Fortech.

“Lumea din jur va arăta cu totul altfel”

Daniel Metz, CEO NTT DATA România, zice că e o bucurie să contribuie la conturarea unei experiențe deosebite pentru elevii participanți în cadrul acestui program:

Această colaborare a Asociației DpIT cu NTT DATA România este foarte benefică pentru elevi, ajutându-i să ia o decizie timpurie și informată legată de o potențială carieră în IT. Am gândit pentru ei proiecte, workshop-uri și, nu în ultimul rând, le asigurăm un mentorat de calitate din partea colegilor cu expertiză tehnică ridicată. Astfel, la finalul acestor luni, elevii pot decide dacă au o înclinație pentru această industrie”.

Voicu Oprean, CEO AROBS Transilvania Software spune că din proiectele pe care le-au prezentat elevii la finalul modulului de antreprenoriat, a înțeles că sunt ancorați în realitate, dar au și doza necesară de imaginație necesară pentru a folosi tehnologia în favoarea comunităților în care trăiesc:

Peste 10-20 de ani lumea din jur va arăta cu totul altfel: mașinile ne vor duce singure la birou, casele vor fi construite de mașinării 3D, roboții vor fi tot mai prezenți în viețile noastre, iar multe dintre meseriile tradiționale vor dispărea. Ceea ce facem noi prin intermediul acestui program este să ajutăm noile generații să conștientizeze schimbările la care vor trebui să ia parte și să le stimulăm să recreeze lumea de peste 20 de ani”.  Lasă un răspuns

Site creat de