Social & Cultura

Comisia Europeană organizează o competiție cu premii în valoare de 150 000 EUR pentru a valorifica schimbările tehnologice

Comisia Europeană

Comisia Europeană a lansat oficial ediția din 2017 a concursului pentru inovare socială, inspirându-i pe europeni să găsească abordări noi și dinamice pentru incluziunea digitală, economia colaborativă, conectivitate și dezvoltarea competențelor.

Comisia Europeană îi invită pe toți cei interesați de competiție să propună instrumente, servicii și modele inovatoare care să permită tuturor membrilor societății să dobândească competențe necesare în contextul actual al revoluției digitale.

Organizată începând din 2012, în memoria politicianului și inovatorului social de origine portugheză Diogo Vasconcelos, competiția europeană pentru inovare socială se desfășoară în fiecare an pe o nouă temă, axată pe abordarea unei probleme diferite din Europa.

Lansarea ediției de anul acesta a fost găzduită de Muzeul Benaki de la Atena și a reunit inovatori sociali de renume din Europa. La eveniment au luat cuvântul reprezentanți ai unor organizații precum OpenLab Athens, Ondula, OuiShare, Fairmond, Impact Hub Athens și Nesta.

Amalia Zepou, viceprimarul Atenei, a declarat: Creșterea inegalității veniturilor, volatilitatea pieței muncii și digitalizarea au provocat schimbări semnificative care au loc în prezent în întreaga Europă și cu care ne-am confruntat direct aici  în Grecia. Totuși, a devenit mai evident ca oricând că inovarea socială are puterea de a cataliza schimbări pozitive și noi abordări în întreaga Europă. Sunt onorată să sprijin lansarea la Atena a ediției din 2017 a concursului european pentru inovare socială și am încredere că europenii vor găsi răspunsuri creative la aceste provocări.”

Societățile europene sunt într-o transformare rapidă datorită schimbărilor tehnologice. Companiile din domeniul digital/TIC, industriile creative, producția de înaltă tehnologie și serviciile cu grad ridicat de cunoștințe creează o valoare tot mai mare pentru economie, prin stimularea și utilizarea progresului tehnologic, însă au și un impact semnificativ pe piața muncii.

Concursul caută idei inspirate, mari și mici, de la oameni din întreaga Europă care cred în construirea unei economii cu adevărat incluzive și în valorificarea competențelor și a tehnologiilor pentru a elimina decalajul din societatea noastră.

Comisia Europeană caută instrumente, servicii și modele inovatoare care să înzestreze toți membrii societății cu competențele necesare pentru a putea să se integreze și să concureze într-o economie în schimbare. Ideile ar putea include, printre altele:

  • Noi tehnologii și modele de afaceri care să facă economia digitală mai incluzivă sau să utilizeze soluții colaborative pentru a reduce inegalitățile;
  • Inovații care să le permită persoanelor defavorizate să participe pe deplin la economia digitală și să obțină venituri salariale sau antreprenoriale;
  • Inițiative care să îi înzestreze pe cei ce riscă excluderea de pe piața muncii cu competențele adecvate pentru a modela economia bazată pe cunoaștere, cum ar fi creativitatea, competențele de comunicare sau de soluționare a problemelor;
  • Soluții care să îi protejeze și să îi sprijine pe lucrătorii cu salarii mici/slab calificați în condițiile în care piața muncii este într-o continuă schimbare.

Concursul este deschis către antreprenori, inovatori sociali, studenți, proiectanți, creatori, pasionați de tehnologie, formatori, persoane, grupuri și organizații din întreaga Uniune Europeană și din țările care participă la programul european Orizont 2020.

Concursul va ajuta cele mai inovatoare idei și proiecte să obțină un impact durabil. Treizeci dintre candidaturile cele mai promițătoare vor fi alese ca semifinaliste și vor fi invitate în luna iulie la Madrid la o academie de mentorat în materie de inovare socială, pentru a contribui la avansarea ideilor lor.

Celor trei proiecte considerate cele mai eficiente li se va acorda câte un premiu în valoare de 50 000 EUR la ceremonia de decernare a premiilor care va avea loc la Bruxelles în octombrie 2017.

Depunerea candidaturilor este deschisă până pe 7 aprilie, ora 12.00 (ora Bruxelles-ului). Pentru detalii complete, vă rugăm să consultați site-ul: http://ec.europa.eu/growth/social-innovation-competition.

Pentru întrebări referitoare la candidaturi, vă rugăm să contactați: info@socialinnovationprize.eu

Concursul este organizat de către Comisia Europeană, cu sprijinul Nesta, Kennisland, Shipyard, Impact Hub și Matter&Co.Lasă un răspuns

Site creat de