Din Oras, Important

Comunitatea internaţională din Cluj-Napoca îşi doreşte un oraş eco

autobuz electric CTP Cluj

Comunitatea Internațională Cluj s-a întâlnit ieri, 7 decembrie 2021, cu primarul Emil Boc, în cadrul unei noi ediții, hibride (online-offline), a „Meet the Mayor”, eveniment în cadrul căruia reprezentanții expaților din Cluj îi pun întrebări direct edilului.

Străinii stabiliți în Cluj i-au spus lui Emil Boc că își doresc un oraș cu transport public complet electrificat, cu mai multe stații de încărcare pentru mașini electrice, cu piste de biciclete care să lege și suburbiile de restul orașului, precum și mai multe centre de cartier dotate cu zone pietonale, facilități de distracție și de cumpărături care să micșoreze presiunea pe centrul orașului.

Discuțiile de la întâlnirea din acest an au fost centrate pe planurile pe care le au autoritățile locale pentru viitorul sustenabil și confortabil al orașului, cu accent pe prioritizarea tehnologiilor verzi.

Primarul Emil Boc a prezentat proiectele de investiții deja finalizate în Cluj-Napoca, precum și cele aflate în curs de dezvoltare, din toate sectoarele, în special pe investițiile făcute în educație, infrastructură, precum și în dezvoltarea sustenabilă a urbanismului și a mobilității urbane.

Membrii Comunității Internaționale Cluj și-au arătat disponibilitatea de  colabora cu primarul pentru a contribui la o dezvoltare sănătoasă a orașului, dar și pentru a crește calitatea vieții locuitorilor acestuia, prin susținerea implementării Pactul Verde European.

La această inițiativă trebuie să se ralieze toate țările europene cât de curând, astfel încât să poată reduce emisiile de carbon cu cel puțin 55% până în 2030.

O astfel de inițiativă de susținere și colaborare a venit din partea lui Gianluca Zanelatto, reprezentant al Clubului Italian de Business din Cluj și totodată cercetător al Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Acesta și-a arătat susținerea pentru a ajuta municipalitatea să adere mai ușor la Pactul Verde European.

„Pactul Verde European este aici, vine tot mai tare peste companii, organizații, dar și peste municipalități. Vreau să vă întreb, este pregătită municipalitatea din Cluj să-și alinieze strategia de dezvoltare, respectând condițiile de sustenabilitate impuse de Comisia Europeană, în contextul Pactului Verde? Locuiesc în Cluj din 2011, dezvoltarea orașului s-a văzut și se vede de la an la an, se vede cum municipalitatea se străduiește să adauge plus valoare pentru sporirea confortului și calității vieții. Este clar că un oraș verde și confortabil este un oraș fără mașini, în Cluj se fac lucruri pentru pentru a merge în direcția aceasta. Însă oamenii nu înțeleg neapărat, deocamdată, chestiunile acestea și demersurile făcute pentru a scoate mașinile din oraș. Cred că ei ar trebui informați mai bine, pe termen mediu și lung, nu pe termen scurt, vizavi de ce se face în oraș, pentru ca acesta să devină verde. Iar eu mă ofer să colaborăm pe această temă, deoarece tema mea de doctorat este bazată pe acest subiect și aș fi bucuros să colaborăm”, a spus Gianluca Zanelatto.

„Vom programa o întâlnire săptămâna viitoare să discutăm mai multe pe această temă și vom colabora cu siguranță. Pentru că noi suntem deschiși să învățăm din experiența dvs și din cercetările pe care le faceți”, a replicat primarul Emil Boc.

Emil Boc ia în calcul reducerea taxelor și impozitelor pentru HoReca: ”Ne străduim să ținem orașul viu, așa am sprijinit până acum acest sector. În bugetul pe 2022 suntem deschiși să discutăm și despre ajutor la nivel financiar”.

O altă temă de discuție ridicată în cadrul ”Meet the Mayor” de reprezentanți ai comunității franceze din oraș a fost legată de sprijinirea domeniului HoReCa, puternic afectat de restricțiile impuse în contextul pandemiei de Coronavirus. Edilul a dat asigurări că, în completarea sprijinului acordat până acum, în 2022 este dispus să discute cu mediul de afaceri și posibilități de ajutor financiar.

„În primul rând, noi, aici, la nivel local a trebuit să impunem regulile, așa cum reies din legislația adoptată la nivel național. Înțelegem cât de dificil a fost și este pentru HoReCa. Ce putem noi face și cum putem sprijini HoReCa este nu neapărat prin subvenții în bani, ci ținând orașul deschis. Apoi, avem o rată mare de vaccinare, aici în Cluj-Napoca, peste 50%. Și, trebuie să știți că infrastructura pentru vaccinare, în municipiu, este asigurată tot de Primărie în momentul de față. Nicio resursă nu vine de la Guvern, totul este local. Deci și acesta este un sprijin al nostru pentru HoReCa. În al doilea rând, ne străduim să ținem orașul viu. Iar să facem acest lucru nu a fost și nu este deloc ușor. Cred că știți cât de criticați am fost, atât eu, cât și colegii mei, pentru că am încercat să ținem orașul animat, în circuit turistic. Desigur, știu că sunt discuții, să existe ajustări la taxe, să fie și un ajutor financiar. Suntem deschiși să discutăm. Putem discuta pe marginea bugetului din 2022, să vedem cum ne putem permite să acordăm un sprijin financiar, poate sub formă de reducere a taxelor. Până acum, tot ce era legal, am făcut. Însă, subliniez încă o dată, am încercat cât de mult am putut să sprijinim indirect sistemul HoReCa”, a explicat primarul Emil Boc, în cadrul întâlnirii MTM 2021.

Final de mandat pentru Antonio Patane

Întâlnirea MTM din 2021 s-a încheiat cu retragerea din funcția de președinte al CIC al lui Antonio Patane. Pentru întreaga sa activitate, primarul Emil Boc i-a înmânat omului de afaceri o diplomă de excelență.

„În primul rând, aș dori să exprim, atât în numele meu, cât și  în numele întregii comunități internaționale de afaceri din Cluj, aprecierea noastră și multe mulțumiri, domnule primar, pentru că v-ați găsit timp în programul dumneavoastră încărcat pentru dialogul anual deschis, devenit deja tradiție, cu Comunitatea Internațională din Cluj. Comitetul Internațional Cluj există de mulți ani, ca organizație informală, însă, de doi ani încoace, aceasta a devenit o entitate legală, cu statut juridic, cunoscută sub numele de Asociația Investitorilor Străini din Cluj. Cu această ocazie, țin să vă informez că începând cu anul 2022 voi preda ștafeta noului președinte, care urmează să fie ales în curând. O conducere bazată pe rotație este normală și rațională într-o comunitate cosmopolită precum a noastră. Schimbarea este sănătoasă și pozitivă, o nouă filă și un nou șir de idei sunt mai mult decât binevenite, pentru inovație”, a spus Antonio Patane‘, la ultima întâlnire MTM, la care a participat în calitate de președinte al Comunității Internaționale Cluj.

Comunitatea internaţională din Cluj-Napoca îşi doreşte un oraş eco
Comunitatea internaţională din Cluj-Napoca îşi doreşte un oraş eco 3


Lasă un răspuns

Site creat de