Uncategorized

Concert de colinde românești la Auditorium Maximum UBB

concert colinde romanesti ubb cluj

În apropierea Sărbătorilor de iarnă, clujenii sunt invitați să se bucure de un memorabil Concert de colinde românești, care va avea loc marți, 22 decembrie, ora 19.00, la Auditorium Maximum UBB (Casa Universitarilor).

Sub bagheta dirijorului Cornel Groza  vor colinda corul Cappella Transylvanica, Orchestra Academică Transilvania și soprana Diana Țugui, tenorul Tony Bardon, baritonul Cristian Hodrea, soliști ai Operei Naționale Române Cluj-Napoca. De asemenea, pe scenă va urca să colinde și Corul de copii Junior Vip, dirijor Anca-Mona Mariaș.

Aflat la a treia ediție, Concertul de colinde românești este un eveniment organizat în scop caritabil de către un grup de companii clujene și derulat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca. Fondurile adunate se vor dona Asociației „Christiana’ Cluj, care acordă asistenţă socială, medicală şi educativă copiilor orfani sau proveniţi din familii dezorganizate.

De ce am ţinut şi ţin atât de mult la rostul unui concert de colinde românești? Pentru că acesta nu este doar un spectacol, oricât de reuşit şi frumos ar fi el, ci este un moment de (re)trăire fericită şi intensă a bucuriei Crăciunului așa cum ni-l amintim toți din vremea copilăriei noastre. Crăciunul este una dintre cele mai dorite și mai așteptate sărbători din toate celelalte de peste an – şi nu numai de copii, ci și de adulți, indiferent de starea lor materială, de condiţia lor intelectuală sau de munca pe care o profesează. Este cea mai accesibilă sărbătoare creştină, cu înţelesul cel mai uşor de explicat pentru oricine. Este sărbătoarea bucuriei și bucuria se împarte întotdeauna cu cei din jur. Colaborarea cu profesioniștii Filarmonicii și Operei din Cluj a venit din dorința de a arăta că și colindele noastre pot îmbrăca o „haină“ frumoasă şi modernă. Măiestria artiștilor clujeni a transformat acest concert de colinde într-un adevărat regal și sperăm să se transforme și într-o tradiție a Clujului, a declarat Timotei Giurgi, director al companiei EuroSpeed și inițiator al acestui eveniment.

Cele 13 colinde vechi românești din concert orchestrate și prelucrate de compozitorul Cristian Antoniu Bence-Muk sunt „Moș Crăciun’’, „Aseară pe-nserate’’, „Maria se preumbla”, „O, ce veste minunată!’’, „Sus la naltul ceriuluiu”,  „În orașul Vifleem”, „Noi în seara de Crăciun’’, „Astăzi S-a născut Hristos’’, „Colo sus pe vremea-ceea’’, „Cerul și Pământul’’, „Iată, vin colindători’’, „Doamne, a Tale cuvinte’’, „Minunea din Cana Galileea’’. Spectacolul mai include colindele cântate de Corul de copii Junior VIP: „Visează Crăciunul’’, „Iarna Balerina’’, „Vin Sărbătorile’’, „Rețete de Crăciun’’ și „Răsăritu-a Răsărit’’.

Propunerea domnului Timotei Giurgi (inițiatorul si finanțatorul acestui proiect, pe care am avut bucuria să-l cunosc datorită domnului Nicușor Craciun), de a prelucra și orchestra colinde folclorice românești a reprezentat pentru mine o imensă provocare și, totodată, o șansă unică. Orice compozitor își dorește să aibă ocazia de a lucra pentru și cu un ansamblu vocal-instrumental mare, iar pe de altă parte, acest tezaur național, care, de altfel, ne definește oriunde în lume (întruchipat de genul folcloric al colindei românești), merită cu prisosință să îmbrace această haină grandioasă a prelucrării culte vocal-simfonice și, astfel, să devină accesibil într-un context cultural internațional de vârf, a spus compozitorul Cristian Bence-Muk.

Biletele pentru concert se pot cumpăra de la Agenţia de bilete a Teatrului Naţional, de la standul Iulius Mall (lângă Centrul Info) și de la sediul AMM Design (str. Eugen Ionesco nr. 28).Lasă un răspuns

Site creat de