Congresul de Medicină Dentară Transilvania ajunge în această toamnă la Cluj-Napoca.
„Odată cu aniversarea a 10 ani de la prima ediție a congresului, aniversăm 100 de ani de la înființarea primului învățământ medical stomatologic universitar în limba română în România. După unirea Transilvaniei cu România, în iarna anului 1918, în următorul an, profesorul Gheorghe Bilașcu, venit la Cluj de la Budapesta, solicită Universității Daciei Superioare, atunci înființată, deschiderea unei catedre de stomatologie. Odată aprobată solicitarea, începe în 1919, la Cluj, activitatea de predare a stomatologiei prin cursuri și practică clinică. A fost începutul unei istorii pe care am trăit-o și noi în bună parte. Am văzut cu toții și am fost parte într-o evoluție dinamică și spectaculoasă a stomatologiei, cu precădere în ultimele două decenii.
Medicina tinde spre excelență, iar în realizarea acestui deziderat cercetarea științifică și susținerea financiară sunt determinante. În conceptul de excelență sunt incluse aspecte foarte diferite ale practicii medicale. Excelența în serviciile medicale este percepută și dorită de pacienți dar este greu de obținut. Despre excelență în stomatologie se poate vorbi la timpul prezent.
Tema congresului din acest an aduce în atenția participanților la eveniment condiționările care pot determina excelența, formele de exprimare ale acesteia, costurile aferente unui act medical de excelență, riscurile care pot compromite excelența. Totodată, pentru excelență există următoarele premise: resursa umană, suportul tehnic și logistic, nivelul actual al cunoașterii (cercetarea științifică aplicată), suportul financiar și cadrul juridic de reglementare. Pentru stomatologie, toate cele cinci premise sunt foarte importante și obligatorii. Dar doar două dintre ele pot fi controlate de medicul stomatolog în practica curentă. Celelalte trei pot fi doar folosite corect și rentabil.
Specialiști și cercetători de renume mondial vor fi prezenți la Cluj pentru a ne împărtăși din experiența lor. Restaurările protetice, estetica, chirurgia și ortodonția sunt domenii în care sunt prelegeri valoroase în program. De asemenea, implantologia, parodontologia, sănătatea orală a copiilor și managementul cabinetului dentar aduc conferințe și comunicări cu valoare practică deosebită. Excelența în stomatologie nu poate fi implementată prin măsuri arbitrare de către autorități care își asumă acest rol; ea trebuie implementată și asumată de medicii stomatologi prin eforturi proprii.
Tema congresului din acest an este una care exprimă rezultatul dezvoltării medicinei dentare până la excelență. Da, stomatologia românească este la un nivel de excelență! Și este astfel, datorită eforturilor permanente și rezultatelor de excepție pe care le obțineți în cabinetele voastre, dragi colegi! Așa că ”Excelența în practica dentară” exprimă ceea ce așteaptă pacienții de la noi și ceea ce oferim noi pacienților. Urmează ca în cadrul congresului să ne împărtășim experiențele personale spre binele și progresul nostru, spre satisfacția și mulțumirea pacienților noștri. Fiecare medic stomatolog are ceva de împărtășit, fiecare dintre noi mai putem afla câte ceva nou și util. Chiar și unele nedorite eșecuri, pot fi teme de discuții și analiză. Împărtășirea experiențelor proprii este forma superlativă de exprimare a colegialității. Sper că sunt în asentimentul colegilor!
Așa cum v-am obișnuit, congresul este ocazia pentru actualizarea unor cunoștințe, este o oportunitate de întâlniri colegiale, sunt pregătite work-shopuri atractive, dezbateri pe teme manageriale și legislative, precum și surprize plăcute. Lectorii invitați și comunicatorii sunt pregătiți să împărtășească cunoștințe și experiențe deosebite. Le mulțumesc, apreciem contribuția lor importantă și sperăm că ospitalitatea noastră să le poată răsplăti, măcar în parte, efortul făcut! Partenerii noștri în organizarea evenimentului, companii de elită, sunt alături de noi pentru că apreciază ceea ce facem noi, medicii stomatologi, și respectă munca noastră.
Le mulțumim pentru implicare și contribuții!
Organizatorii congresului vă așteaptă cu mult drag, stimați colegi! Clujul se pregătește pentru o sărbătoare a stomatologiei! Așadar, vă invităm cu drag la a X-a ediție a Congresului de Medicină Dentară Transilvania și vă asigurăm că veți aduna și în acest an noi experiențe plăcute și amintiri frumoase!
Comitetul de organizare.
Prof. Univ. Dr. Radu Septimiu Câmpian
Limbile oficiale ale Congresului Transilvania: engleză, franceză, română”, au transmis organizatorii evenimentului.