Politic

Consilierul Ioan Bîldea solicită reducerea tarifului la TAXI în Cluj-Napoca

taxi cluj

Consilierul local PNL, Ioan Bîldea, solicită Comisiei de Preţuri şi Tarife, din cadrul Directiei Tehnice Cluj, reducerea tarifului pe care îl practică taximetriştii pe timp de zi în Cluj-Napoca. Liberalul argumentează această solicitare spunând că în 2013 tariful s-a scumpit din cauză că benzina şi motorina s-au scumpit. Acum, în 2016, preţul combustibilului s-a ieftinit, motiv pentru care Bîldea considera că ar fi normal ca şi tariful de TAXI în Cluj-Napoca să fie redus.

În 2013 când s-a aprobat mărirea tarifului maxim pe care-l pot practica taximetrele pe timp de zi în Cluj-Napoca, de la 2 lei/km la 2.25 lei/km, principalul argument folosit a fost creşterea mare a preţului carburanţilor.

De atunci toţi operatorii au aplicat tariful maxim pe timp de zi, respectiv 2.25 lei/km.

Acum cred că e cazul să discutăm despre reducerea tarifului maxim, folosind acelaşi argument, respectiv reducerea mare a preţurilor combustibililor a anunţat consilierul local.

Pe aceleaşi considerente, liberalul solicita şi reducerea tarifelor la biletele şi abonamentele CTP Cluj-Napoca.

Redăm integral solicitarea consilierului Ioan Bîldea:

SOLICITARE

Către: Comisia de Preţuri și Tarife

Direcția Tehnică

În atenția: Doamnei viceprimar Horváth Anna

Domnului director Virgil Poruțiu

Subsemnatul Ioan Bîldea, consilier local, vă rog să analizați propunerea de diminuare a tarifului maximal de distanță pe timp de zi, practicat de către operatorii serviciului de transport în regim de taxi pe raza municipiului Cluj-Napoca, având în vedere scăderea importantă a prețului carburanților auto în ultimul an.

Prin HCL nr. 597 adoptată în 30 decembrie 2013, Consiliul Local Cluj-Napoca a decis, la solicitarea operatorilor de taxi, modificarea tarifului maximal de distanță pe timp de zi de la 2 lei/km la 2,25 lei/km, motivația principală fiind creșterea prețului carburanților.

Conform legislației romanești în vigoare, activitatea transportului în regim de taxi este foarte reglementată. Astfel, prevederile Legii nr. 265/2007, care modifică și completează Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, la art. 13 prevede că „În cadrul atribuțiilor de coordonare a activităților privind transportul în regim de taxi sau transportul în regim de închiriere, autoritățile administrației publice locale […] emit reglementări referitoare la: […] b) nivelul tarifelor de distanță maximale”.

Deci Consiliul Local stabilește un tarif maxim care poate fi practicat de către operatorii de taxi pe raza localității respective. Tot conform aceleiași legi, art. 14 pct. 2) precizează: „Autoritățile administrațiilor publice locale […] stabilesc numărul maxim de autorizații taxi.”

În concluzie, prețul nu este fixat de cerere și ofertă, ci rezultă în urma înțelegerilor dintre operatori și dispecerate, neavând voie însă să depășească prețul maxim fixat de municipalitate. După cum observăm în practică, în ultimii ani, în Cluj-Napoca toți operatorii practică tariful de zi de 2,25 lei/km, adică tariful maxim stabilit de către Consiliul Local.

Având în vedere acest fapt și urmărind evoluția prețului combustibililor în ultimul an, în sensul în care se constată o scădere semnificativă a acestora, cred că trebuie analizată posibilitatea reducerii tarifului maximal pe timp de zi practicat pe raza municipiului Cluj-Napoca. Punctul de vedere al Direcției Tehnice, care a propus prin Referatul nr. 426074/17.12.2013 ultima creștere a tarifului, și avizul Comisiei de prețuri și tarife sunt importante pentru această discuție. Drept urmare aștept opinia dumneavoastră referitoare la această propunere.

Doresc să îmi furnizați răspunsul la prezenţa solicitare în format electronic, la următoarea adresă de e-mail: bildeaioan@pnlcluj.ro.

 0 Comments

  1. Mă bulanjiule, tu ai lucrat vreodată ca taximetrist de iti permiți tu sa ceri schimbarea tarifului? Înainte de toate benzina si motorina s.a scumpit de 10 ori pana sa se schimbe tarifu in 2.25, iar tarifu s.a schimbat o singura data. Prostule du.te spanzurate.

  2. Sunt cumva alegeri anul acesta la primărie ? :)) Cauti niste voturi pe baza aceasta din rândul populației?(vrei sa audă lume de tine dacă pana acum nu au auzit ?)
    Cand va creste iarasi pretul combustibilului veti propune marirea tarifului atunci?(schimbarile acestea de tarif le suporti dumneata?)
    Asigurările auto obligatorii din 2013 stiti cât au crescut de atunci?(am un coleg care plateste 2000 lei pe an).
    Masina care in trei ,patru ani maxim trebuie sa o schimbam ați calculat din ce bani o putem cumpara?(eu tocmai mi-am facut un credit ,pe langa cel de locuința care il am).etc

Lasă un răspuns

Site creat de