De Vazut, Important

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat regulamentul pentru trotinetele electrice

Consultare publică la Cluj-Napoca privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice

Consiliul local al Municipiului Cluj-Napoca a aprobat primul regulament din România de acest fel, care vizează condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca.

Prin acest regulament se stabilesc condițiile de utilizare a domeniului public de către operatorii de flote de trotinete electrice și utilizatorii acestora, în limitele competențelor și atribuțiilor autorității publice locale, astfel încât circulația în municipiu să se desfășoare în condiții de siguranță pentru toate categoriile de participanți la trafic.

Regulamentul stabilește doar locurile în care trotinetele pot fi amplasate sau staționate, nu și modul de circulație. Acesta din urmă este stabilit prin Codul Rutier, OUG 195/2002 modificată și completată prin OUG 13/2020.

De reținut este faptul că utilizatorii nu pot utiliza trotinetele pe trotuar, ci doar pe traseele dedicate transportului în comun, piste de biciclete și pe sectoarele de drum unde viteza de circulație legală este mai mică de 50 km/h.

În dezbaterea publică din 14 octombrie a fost propusă modificarea vârstei minime a utilizatorilor de trotinete pe domeniul public, însă și acest lucru este prevăzut de Codul Rutier și anume că vârsta minimă este de 14 ani, iar cei care au vârsta cuprinsă între 14 -16 ani au obligația de a purta cască de protecție.

Conform noului regulament, în următoarele locuri este interzisă amplasarea/staționarea trotinetelor electrice:

– pe trotuare cu lățimea mai mică de 2 m
– în zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25 m înainte și după stație
– pe aliniamentele clădirilor sau a gardurilor
– în zona standurilor de taxi, pe toată lungimea standului
– în zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii și 25 m înainte și după trecerea de pietoni
– în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme
– pe spațiile verzi
– în intersecții și la mai puțin de 10 m de intersecții
– în zona acceselor pietonale și auto
– pe șantierele în lucru de pe domeniu public
– pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane.

În cazul în care trotinetele sunt lăsate de către utilizatori în locurile mai sus menționate, operatorii au obligația de a le ridica în termen de 120 de minute. În caz contrar, trotinetele vor fi ridicate de pe domeniul public de către Primăria Cluj-Napoca, prin Regia Autonomă a domeniului public Cluj-Napoca (RADP) și se va aplica o taxă de ridicare al cărei cuantum este stabilit de către Consiliul local.

regulament trotinete clujLasă un răspuns

Site creat de