Social & Cultura, Important

Copiii vulnerabili sunt de două ori expuși crizei COVID-19

La Cluj s-a creat un grup de solidaritate civică pentru criza provocată de CoronaVirus

Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie (FRCCF), activă în domeniul protecției drepturilor copilului de peste 20 de ani, atrage atenția asupra riscului la care sunt supuși copiii proveniți din medii defavorizate în cotextul pandemiei COVID-19.

Aceste riscuri nu se referă doar la situația socială a familiilor, ale căror venituri s-au redus și mai tare, ci și la riscul de a pierde sprijinul pe care-l primeau din partea organizațiilor neguvernamentale, din cauza retragerii unor finanțatori, afectați la rândul lor de criză. FRCCF a avut privilegiul de a beneficia, pe tot parcursul anului 2020 de suportul oferit de United Way România, care nu și-a retras finanțarea, chiar dacă activitatea centrului de zi EveryChild (adresat copiilor vulnerabili cu risc de abandon școlar din clasele 1-8), pe care l-a sprijinit cu 74.536 lei lei, reprezentând 25,66% din bugetul total necesar funcționării, s-a mutat în online odată cu adoptarea restricțiilor impuse de pandemie.

Astfel, în perioada 1 ianuarie-10 martie, activitățile cu cei 47 de beneficiari s-au desfășurat fizic în cadrul Centrului de zi EveryChild, iar din data de 11 martie, odată cu declararea la nivel național a stării de urgență, activitățile s-au mutat exclusiv online. Această situație a fost destul de dificil de gestionat, pentru că, spre deosebire de adolescenții pe care îi asistăm în centrul de zi Clujul are Suflet, copiii de la EveryChild nu dispun, în marea majoritate, de telefoane inteligente sau de abonamente de date. Specialiștii noștri au ținut legătura cu ei mai mult prin intermediu telefoanelor părinților, ceea ce a limitat drastic intervalul de interacțiune – total dependent de programul părinților – și tipul de asistență oferit – s-au redus activitățile de sprijin la teme și meditații, în favoarea activităților de consiliere și suport pshihologic.

Pentru desfășurarea activităților în mediul online s-au creat diverse conturi de Whatsapp, Facebook, s-a folosit aplicația Zoom, iar genul de activități desfășurate în prima parte a anului – grup de dans la Clubul Salsa Caliente; ieșire la Pizzeria NewCroco alături de piloți, copiloți și stewardese de la compania WizzAir; vizită la Aeroportul Internațional Avram Iancu, Cluj Napoca; vizită la LaserHunt-competiție jocuri laser; vizită la muzeul Facultății de geografie-Ziua Interacțiunii Om-Animal; vizită la”The Human Body for Kids” – au devenit de domeniul trecutului.

Specialiștii noștri au inclus în program activități de conștientizare și asimilare a informațiilor despre igienă, distanțare socială și restricții impuse de pandemie și au încercat să adreseze principalele îngrijorări și temeri ale copiilor în această perioadă: protejarea în fața virusului, înțelegerea motivului de închidere a școlilor, lipsa înțelegerii importanței respectării restricțiilor, a lipsei activităților de la centru, frica de boală.

Pe perioada verii am organizat activități în aer liber – plimbări cu bicicletele în Parcul Central – la care au participat grupuri de copii, respectând, bineînțeles, regulile de distanțare fizică, pentru că am vrut să le întărim sentimentul că lucrurile vor reintra, la un moment dat, în normal și că Centrul va deveni din nou locul în care vor găsi suportul și încurajarea unor adulți preocupați cu adevărat de viitorul lor.

În septembrie am încercat să organizăm la Centru activități pentru copiii din clasa a 8-a (10 în total), dar după trei săptămâni am considerat că e mai înțelept să reducem posibilitatea de expunere a copiilor și a specialiștilor la virus și am mutat din nou toate activitățile online.

Clubul de lectură

Una dintre activitățile prevăzute în contractul de finanțare cu United Way România – înființarea unui cerc de lectură, s-a dovedit extrem de benefică pentru contextul în care am fost nevoiți să ne desfășurăm activitatea în 2020. Cercul de lectură i-a încurajat pe copii să dea glas creativității și să-și exprime mai des părerea și emoțiile, iar entuziasmul „cititorilor” i-a molipsit și pe ceilalți copii să se apuce de citit. În perioada de izolare, lectura s-a dovedit un sprijin real în depășirea unor momente dificile, pentru că copiii au găsit inspirație în poveștile personajelor și au avut subiecte de conversație și motive să țină legătura între ei și cu specialiștii Centrului. În condițiile în care mulți dintre ei nu au putut participa la clasele online organizate de școli, aceste activități au reprezentat singura lor legătură cu activitățile de echipă la care participau înainte și le-a menținut viu interesul pentru învățare și colaborare.

Mulțumim Fundatiei United Way Romania care a sprijinit parțial activitatea Centrului de zi EveryChild în 2020 și ne-a ajutat să rămânem alături de copiii vulnerabili înscriși în proiect.

Scopul Centrului de zi EveryChild este promovarea accesului egal la învățământul obligatoriu și prevenirea părăsirii timpurii a școlii, prin creșterea participării școlare a copiilor care provin din familii dezavantajate și dezvoltarea unor abilități sociale care să-i ajute să-și asigure în viitor existența și să evite astfel marginalizarea sau excluderea socială.



Lasă un răspuns

Site creat de