Social & Cultura

Criterii de care să ții cont când alegi covorul pentru camera copilului

covor camera copilului

Alegerea unui covor potrivit este o etapă importantă în decorarea camerei copilului, motiv pentru care trebuie să îi acorzi atenția ce i se cuvine. Nu este ca și cum ai cumpăra un covor pentru dormitor sau camera de oaspeți, pentru că diferă mult condițiile de utilizare.

Astfel, dacă tu, ca adult, știi cum să protejezi și să întreții un covor, nu poți cere același lucru copilului, care are alte lucruri mai importante de învățat în primii ani de viață.

Așadar, iată care sunt criteriile pe baza cărora trebuie să alegi covorul perfect pentru camera celui mic!

Calitatea materialului

Covorul trebuie să aibă o textură moale, plăcută la atingere, ținând cont de faptul că cel mic își va petrece mult timp jucându-se pe el. Totodată, trebuie să fie și rezistent și să se curețe ușor, fără ca această operațiune să îi deterioreze aspectul și textura.

  • Dacă vrei să optezi pentru o variantă naturală, lâna este cea mai potrivită alegere. Covoarele din lână sunt pufoase, moi și rezistente însă trebuie curățate mai des, deoarece acumulează foarte ușor praf.
  • O alternativă mai rezistentă la praf și murdărie o reprezintă covoarele din polipropilenă. Acestea sunt la fel de moi, însă  odată cu trecerea timpului își pierd această caracteristică și devin tot mai aspre fiind și tot mai greu de curățat.
  • Covoarele din nylon își păstrează textura moale un timp mai îndelungat, însă se deteriorează mai ușor, așa că durata de viață ar putea fi mai scurtă decât a altor modele.
  • Un material de „cursă lungă” este poliesterul, care, pe lângă rezistență, este și foarte confortabil, rezistent la pete și ușor de curățat.

Culoarea

În camera copilului trebuie să predomine culorile calde, vii, în tonuri nu foarte țipătoare. În aceeași notă trebuie să fie și covorul, însă ideal ar fi să nu alegi culori foarte deschise, pentru că astfel se va murdări mult mai ușor.

Nuanțele cele mai potrivite pentru covorul din camera copilului  sunt griul, ocrul, albastrul sau verdele. Poți alege nuanța potrivită ținând cont și de celelalte culori în care ai decorat camera, astfel încât covorul să se potrivească perfect în decor.

Designul

La acest capitol trebuie să ții cont în primul rând de latura practică, având în vedere că, în primii ani de viață, covorul va fi terenul de joacă al copilului. Din acest motiv, trebuie să aibă un design cât mai atractiv, care să-i stimuleze imaginația și  creativitatea.  Poți opta pentru un covor cu personaje din desene animate sau reprezentând diferite scene din povești ori filmele pentru copii.

De asemenea, foarte populare sunt covoarele cu un design ce imită un oraș în miniatură, cu străzi, semafoare, semne de circulație clădiri și personaje.

Dimensiunea

Rămâne la alegerea ta dacă vei achiziționa un covor de mici dimensiuni, care să acopere doar o porțiune de parchet, sau un covor mare, pentru toată pardoseala. Covorul de mici dimensiuni e mult mai ușor de curățat și de întreținut și se poate muta dintr-o parte în alta camerei pentru a schimba din când în când aspectul interior. De cealaltă parte, covorul de mari dimensiuni protejează parchetul, pe care copilul îl poate păta sau deteriora în timp ce se joacă.

Așadar ambele variante prezintă avantaje și dezavantaje pe care trebuie să le pui în balanță înainte de a lua o decizie.

După ce copilul tău mai crește, ține cont și de preferințele sale când alegi covorul pentru camera lui, iar atunci când ai găsit un model potrivit cere-i părerea în această privință.

Piața abundă de covoare la preț avantajos, așa că nu ar trebuie să aveți dificultăți în a găsi împreună modelul potrivit, ținând cont de criteriile pe care ți le-am prezentat mai sus.

Imagine de press 👍 and ⭐ de la PixabayLasă un răspuns

Site creat de