Social & Cultura

Cum alegi blatul potrivit pentru bucătăria ta

Cum alegi blatul potrivit pentru bucătăria ta

Când faci renovări în locuință, e important să faci investiții deopotrivă de durată și care să-ți aducă bucurie. Acestea se aplică fiecărei încăperi, deci și bucătăriei.

Poate că mai ales la acest capitol e important să te încadrezi într-un buget ca să ții cheltuielile sub control. De fapt, multe persoane care au trecut printr-o renovare de apartament afirmă că bucătăria este cea mai scumpă cameră din locuință!

Pentru că vorbim despre o investiție pe termen lung, dacă ai nevoie de o sumă suplimentară care să te ajute să achiți blatul pentru bucătărie, poti apela la credite rapide. Atunci când vrei să  iei un împrumut, e esențial să stabilești suma necesară strict pentru lucrări, dar și pentru achiziționarea blatului de bucătărie, ca să nu pui presiune pe bugetul tău.

Ca să te ajutăm să alegi, îți prezentăm mai jos o clasificare scurtă a tipurilor de blaturi de bucătărie. În acest fel vei ști care este mai potrivit stilului și bugetului tău.

Mai ieftine pentru un buget restrâns

Blatul de bucătărie din PAL melaminat este varianta cea mai ieftină. Optând pentru acest material e mai ușor să ții bugetul sub control. Iar pentru că este ușor de personalizat, poți să-l asortezi cu mobila, cu designul, cu alte obiecte decorative.

Blatul din PAL are un miez de conglomerate de lemn (așchii, rumeguș, praf de lemn) care se finisează cu un strat subțire de melamină de culori diferite. Acesta se instalează ușor, este rezistent la temperaturi înalte, la îndoit, zgâriat, pătat, crăpat, abraziune. Unele blaturi din PAL sunt și termorezistente.

Ca dezavantaje, PAL-ul melaminat se decolorează și se deteriorează mai repede decât alte materiale, mai ales la umiditate, iar uneori ajunge imposibil de reparat.

Pentru cei preocupați de sustenabilitate

Dacă vrei o opțiune sustenabilă, ai de ales între blatul din lemn și cel din PAL.

Lemnul de stejar, de fag sau de cireș este preferat pentru realizarea primului tip de blat. Un blat integral din lemn oferă un aspect deosebit încăperilor, se potrivește oricărui stil de amenajare și contribuie la crearea unei ambianțe primitoare. Îl poți întreține foarte ușor, este durabil și rezistă la căldură.

Însă, trebuie să fii atent pentru că etanșarea lui incorectă conduce la dezvoltarea bacteriilor. De aceea, trebuie să îl tratezi periodic cu soluții speciale, să îl rașchetezi sau să îl șlefuiești pentru a-l întreține corespunzător și să-l ferești de apă. Ai grijă și la zgârieturi de lamă și pete de mâncare.

Și, în principiu, lemnul de esență tare poate fi destul de scump. Alternativa ieftină este, desigur, PAL-ul melaminat. Investighează ca lemnul din care este realizat să fie provenit din surse sustenabile.

Blaturi elegante pentru cei care pun accent pe durata mai mare de viață 

Dacă aspectul este cel mai important criteriu, orientează-te către blaturile din piatră. Marmura, granitul și travertinul sunt materialele care vor da un aer aparte și rafinament spațiului tău.

Marmura este un material elegant, ce poate adăuga o notă de lux bucătăriei tale. Are strălucire, luminozitate, se menține rece, este ignifugă, rezistentă la zgârieturi, crăpare, spargere și vine în diferite variante de culori.

Totuși, montarea ei este dificilă, necesită multă atenție, e nevoie de aplicarea lacului de protecție pentru a nu se păta în timp, deci costurile sunt mai mari. Nu este potrivită dacă gătești mult pentru că vasele grele pot ciobi marmura.

Și deși marmura poate fi reciclată și reutilizată, nu este o resursă regenerabilă. De aceea nu punctează la capitolul sustenabilitate.

Un alt material estetic din categoria premium este granitul. Și acesta oferă eleganță bucătăriei, iar fiecare suprafață de blat este unică datorită compoziției materialului.

Granitul este durabil, rezistent la căldură, pete, murdărie și bacterii și este ușor de întreținut. Așteaptă-te oricum la ce-i mai bun, pentru că duritatea granitului e întrecută doar de cea a diamantului.

Trebuie să ai și un buget destul de mare pentru acesta deoarece materialul are nevoie de tăieturi speciale, de instalare de către profesioniști și polish periodic pentru a-și păstra luciul. Pe de altă parte, dacă nu îl montezi sau întreții corect, se poate crăpa sau păta.

Însă, nici granitul nu se încadrează în categoria materialelor sustenabile, pentru că sursele de granit existente în lume sunt limitate.

Tot piatră este și travertinul, care este asemănător marmurei. Este elegant, durabil, are un raport bun calitate-preț și este foarte popular, însă e nevoie să fie foarte bine sigilat la instalare. Atenție mare, la zgârieturi, dar și la acid deoarece îl poate păta!

Și mai scumpe când ai un buget generos

Dacă spațiul îți permite, vrei o bijuterie de mobilier și dispui de bugetul necesar ca să achiziționezi un blat de bucătărie cu adevărat special, alege unul din cuarțit sau materiale compozite.

Cuarțitul este compus din piatră prelucrată (roci pulverizate și rășini), cu cristale de cuarț și minerale naturale, procedeu care îl face extrem de dur, ceea ce îi oferă viață lungă. Suprafața lui este neporoasă și are un luciu deosebit.

În plus, este termorezistent, se pot realiza și chiuvete încorporate în acesta, iar micile zgârieturi se pot repara. Pe de altă parte, este foarte dur, foarte scump, iar instalarea lui se face doar de către persoane cu experiență.

Acum că știi care-i treaba cu blaturile de bucătărie, ce tip de blat alegi? În cazul în care consideri a fi necesar, solicită un împrumut nebancar pentru o sumă suplimentară și investește în aspectul bucătăriei tale!   

sursa foto: pexels.com



Lasă un răspuns

Site creat de