Social & Cultura

Cum îngrijim corect blana animalelor de companie

Cum îngrijim corect blana animalelor de companie

O îndatorire importantă a ta, ca proprietar al unui animal de companie, este și îngrijirea blănii lui. Acest lucru presupune să îi oferi pe lângă o hrană de calitate și suficientă atenție, exercițiu, să te joci cu el și să arăți o grijă constantă față de blana lui. Este valabil indiferent dacă animalul este un câine cu părul scurt sau lung, ori o felină cu părul fin și foarte des. Toate au nevoie de această atenție specială. Cu atât mai mult cu cât câinii și pisicile au și perioadele lor de năpârlire. Periatul zilnic ajută fără îndoială, dar nu rezolvă problema în totalitate. Îți vom prezenta în cele ce urmează câteva idei și acțiuni care să te ajute să îngrijești cât mai corect blana animalului tău de companie.

Asigură alimentația corectă

O dietă corespunzătoare, echilibrată și sănătoasă reprezintă componenta de bază a unei îngrijiri de succes atât a pielii, cât și a blănii animalului tău, pentru a arăta sănătoasă și strălucitoare, indiferent de lungimea blănii acestuia. Părul este în mare parte alcătuit din proteine. Cu cât mâncarea este mai bună nutritiv, cu atât blana lui este mai frumoasă.

Va fi nevoie să apelezi la o colaborare constantă cu un medic veterinar pentru a te asigura că dieta animalului tău este corespunzătoare și adaptată unor nevoi specifice care includ rasa, vârsta sau nivelul de activitate. În general o dietă potrivită presupune o cantitate suficientă de proteine, vitamine și minerale, dar și un număr echilibrat al caloriilor pentru a menține o greutate optimă. De asemenea, o dietă sănătoasă a câinelui tău ar trebui să cuprindă alimente ce conțin elemente esențiale de omega-6 și omega-3 care te ajută să eviți pielea uscată și mâncărimea și totodată stimulează sistemul imunitar. 

De asemenea, și pentru pisici este nevoie întotdeauna de o hrană proaspătă, bogată nutritiv, pe care va trebui să o depozitezi corespunzător. Hrana uscată se păstrează într-un loc uscat și umbros, iar cea umedă în frigider. 

În același timp, pentru o blană ideală asigură-te că animalul tău beneficiază de o hidratare suficientă și constantă de-a lungul zilei. De exemplu, pentru feline, în funcție de greutate, cantitatea necesară variază între 150 ml și 300 ml de apă zilnic. 

Periajul regulat reprezintă o necesitate

O întreținere optimă a blănii înseamnă o periere zilnică a patrupedului tău. Periajul regulat oferă beneficii majore pentru că în primul rând contribuie la distribuirea uleiurilor naturale ale blănii. În al doilea rând ajută circulației sângelui deoarece astfel se elimină în același timp cu părul și celulele moarte. Acest lucru face ca blana să arate mai strălucitoare, previne uscarea pielii și reduce năpârlirea.

Periajul este un lucru minunat atât pentru blănos cât și pentru tine, pentru că este o modalitate excelentă de a petrece timp de calitate împreună. Construiește legătura dintre tine și animalul tău de companie iar, cu cât vei peria mai mult, cu atât mai puțin păr va cădea pe podeaua camerelor tale. Este o experiență de aproape care te poate ajuta să observi orice lucru neobișnuit pe sau în jurul pielii câinelui, cum ar fi noduri, umflături sau paraziți. 

Alege produsele cele mai bune pentru îmbăiere

Următorul pas în îngrijirea blănii câinelui tău este oferirea unor băi periodice și selectarea produselor potrivite pentru a face aceasta. Totuși, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să-i faci baie în fiecare zi. Spălarea deasă poate chiar deteriora  blana animalului tău de companie, deoarece ar elimina uleiurile naturale ale pielii, iar aceasta ar deveni uscată. O medie statistică optimă pentru îmbăierea câinilor arată o frecvență de spălare de o dată la 2-3 săptămâni. Cu toate acestea sunt și păreri care afirmă că o spălare săptămânală ar fi cea mai potrivită. În orice caz, în funcție de rasă, de cât de mult timp petrece în interior sau în exterior și alte particularități ale patrupedului, va trebui cel mai bine să apelezi la sfatul de specialitate al veterinarului.

Un punct de asemenea foarte important al acestui capitol îl reprezintă și selectarea produselor potrivite pentru blănosul tău. Produsele cosmetice pentru câini îndeplinesc un rol esențial pentru îmbăierea de calitate și eficientă a câinelui tău și pentru asigurarea unei blăni sănătoase și frumoase a animalului tău favorit. Este o idee bună să oferi câinelui o periere completă înainte și după îmbăiere.

În privința pisicilor, îmbăierea ar trebui făcută destul de rar, când o situație anume o impune (murdărirea) și atunci când pisica este suficient de relaxată și liniștită. Deși ele au înnăscut instinctul cu care se auto-îngrijesc, cu ajutorul limbii lor aspre, au nevoie și de un periaj regulat din partea ta. Printr-un periaj zilnic se vor putea evita nodurile și poți verifica posibili paraziți precum puricii și căpușele.

Protejează câinele împotriva soarelui, mării, nisipului și clorului

Razele soarelui în exces pot fi dăunătoare câinelui tău. O expunerea îndelungată la soare poate duce până la cancer de piele, care este mai des întâlnit la câinii cu pielea roz și blana albă. Pentru prevenirea acestor riscuri este necesar să utilizezi o protecție solară specială pentru animale de companie, cu un factor de protecție de minim 15, de fiecare dată când câinele este expus la soare. 

De asemenea, nisipul și apa mării constituie pot determina uscarea pielii provocând iritații, iar blana va arăta mată și țepoasă. La fel, scăldatul într-o piscină a cărei apă conține clor va avea aceleași consecințe pentru blana câinelui. În ambele situații va trebui să îi asiguri o baie adecvată după aceste experiențe.

Ameliorează năpârlirea

Năpârlirea este un proces fiziologic important și firesc pentru sănătatea animalelor de companie, care apare de regulă primăvară, dar în unele cazuri și toamna. Sunt situații când boala, stresul, sau chiar un dezechilibru hormonal, pot apărea și determina căderea excesivă a părului animalului de companie. În acest caz va trebui să consulți de urgență medicul veterinar. 

În ceea ce privește năpârlirea naturală, aceasta nu poate fi prevenită, dar poate fi accelerată. Acest lucru presupune aceeași dietă echilibrată la care trebuie adăugat uleiul de somon, pentru accelerarea procesului. Un alt lucru pe care va trebui să-l faci în această perioadă este să-ți speli mult mai des animalul de companie, la fel pentru a pentru a accelera schimbul de păr și piele. Frecvența îmbăierii în această perioadă specială ar putea ajunge la o dată pe săptămână, până la de câteva ori pe săptămână, cu condiția însă de a avea grijă ca acest lucru să nu ducă la deteriorarea pielii animalului.

În cazul năpârlirii, pisicuțele nu necesită spălare mai deasă. Dar vor trebui ajutate de tine printr-un periaj regulat și atent. Acest lucru va contribui de asemenea la accelerarea năpârlirii, precum și la evitarea ingerării bilelor de păr care se pot forma în stomac în urma procesului de auto-îngrijire specific felinelor.

Urmează aceste sfaturi și îngrijește corect blana animalului tău de companie astfel încât să fie strălucitoare, frumoasă și sănătoasă mereu. 



Lasă un răspuns

Site creat de