Social & Cultura

Cum îți gestionezi începutul de an școlar ca părinte?

Cum îți gestionezi începutul de an școlar ca părinte?

Începutul de an școlar este așteptat cu nerăbdare de copii, însă nu și de părinți. Septembrie este o lună încărcată de cheltuieli pentru pregătirea copilului de noul an școlar, iar odată cu scumpirea de peste 54% a rechizitelor, părinții se văd nevoiți să bage mâna și mai adânc în buzunar.

După o perioadă de concedii, la care se mai adaugă și diversele evenimente la care au trebuit să participe, părinții iau tot mai des în calcul contractarea unui credit până la salariu, astfel încât să dispună de fonduri suficiente pentru rechizite, ghiozdan, uniformă și încălțăminte.

Chiar și cu un buget bine stabilit, părinții își pierd din autoritate atunci când copilul vrea un ghiozdan, spre exemplu, cu personajul preferat, pentru care trebuie să scoată din buzunar chiar și 500 de lei. Totuși, pentru a evita cheltuielile excesive, prilejuite de începutul de an școlar, poți pune în aplicare aceste metode:

Pregătește lista de cumpărături pentru rechizite și nu te abate de la ea

Cei mai mulți părinți preferă să cumpere rechizitele în prima săptămână de la începerea școlii, în speranța că prețurile vor mai scădea. Chiar și așa este indicat să faci o listă preliminară de cumpărături, de la care să nu te abați, chiar dacă cel mic plânge după un anumit produs pe care și-l dorește.

De asemenea, această listă de cumpărături te va ajuta să nu cumperi rechizite pe care le aveti deja. Ca să nu dai greș, cel mai bine ar fi să discuți cu învățătorul sau profesorul, care să recomande rechizitele școlare esențiale de care copilul are nevoie.

De asemenea, este indicat să prioritizezi cumpărăturile în funcție de nivelul de necesitate – copiii ar putea avea nevoie acum de un anumit produs, pe care nu l-ai luat în calcul. Spre exemplu, caietele sunt primordiale, însă markerele sau pixurile colorate mai pot aștepta.

Verifică ce rechizite sunt acasă

Ca părinte, întotdeauna ești tentat să cumperi mai multe rechizite decât copilul ar avea nevoie. Astfel, cu siguranță în biroul lui se ascund o mulțime de pixuri, creioane sau caiete pe care nu le-a folosit în anul școlar precedent.

Copilul trebuie să probeze hainele

E drept că un copil crește foarte repede, dar la fel de real este și faptul că cei mici vor să fie în tendințe, lucru care îți poate afecta serios bugetul. O bună idee ar fi să îl pui să probeze hainele de școală din șifonier, iar dacă îi sunt potrivite le poate purta și anul acesta (așa protejăm și mediul înconjurător).

Pachețel de acasă sau bani de buzunar?

În apropierea unei școli se găsesc o mulțime de magazine, ceea ce îi face pe copii să își dorească bani de buzunar și nu un pachețel sănătos de acasă. Chiar dacă produsele cumpărate nu sunt neapărat scumpe, la un calcul simplu vei vedea că, lunar, se strânge o sumă frumușică de bani.

Mergi la cumpărături de haine și rechizite fără copil

Chiar dacă tocmai aceste cumpărături te vor face să devii mai conectat cu cel mic, indicat este să mergi la cumpărături neînsoțit, astfel încât bugetul să nu îți fie sabotat. Dacă ești însoțit de copil cresc șansele cumpărăturilor impulsive, mai ales că cei mici își doresc să fie în rând cu colegii lor.

Photo by Alexander Grey on Unsplash



Lasă un răspuns

Site creat de