Social & Cultura

Cum iti poti pregati copilul pentru gradinita? 3 lucruri de pus la punct

copii la gradi

Daca micutul se apropie de varsta la care trebuie sa mearga la gradinita, atunci aveti de facut o multitudine de pregatiri. Mersul la gradinita este o etapa uriasa in viata copilului, dar si in viata parintilor, acestia din urma fiind adesea mai emotionati decat micutii lor.

Pentru ca acest nou capitol este atat de important, este necesar sa va pregatiti copilul cu ceva timp inainte. Astfel, el isi va putea forma o parere pozitiva despre gradinita, va astepta cu nerabdare sa mearga acolo si sa o cunoasca pe doamna educatoare si sa isi faca noi prieteni. In lipsa unei pregatiri, se poate sa aiba loc o anxietate de separare destul de accentuata, dar si frica de necunoscut, emotii intense si alte comportamente dificile.

Iata 3 lucruri pe care este bine sa le faceti din timp:

Mersul la olita

Cele mai multe gradinite si unitati pentru copii nu primesc copiii care nu sunt inca instruiti sa isi faca nevoile la olita, deoarece nu au capacitatea si nici facilitatile de a schimba scutecele tuturor copiilor. Prin urmare, este esential sa va invatati copilul sa foloseasca olita. In cele mai multe cazuri, accidentele ocazionale sunt acceptate, dar este recomandat ca prescolarul sa fie pe deplin familiarizat cu intregul proces al baii, sa mearga singur, sa foloseasca olita si sa se spele singur pe maini.

Achizitionati haine noi

Micutul va avea nevoie de o garderoba complet noua, in special haine care pot fi suprapuse, dar totusi sa nu ii fie foarte cald in interior. Pe langa articolele vestimentare noi, copilul va avea nevoie si de alte articole de sezon precum caciula, manusi, pantaloni de zapada si cel putin doua perechi de pantofi. In multe cazuri, mai ales daca cel mic poarta ghete sau cizme, va trebui sa se prezinte la gradinita cu o pereche de pantofi de interior.

De asemenea, sunt necesare haine suplimentare, astfel incat sa aiba suficiente daca vor exista unele incidente specifice copiilor. Nu uitati de ghiozdane, care trebuie sa corespunda abilitatilor copilului, dar si cerintelor.

Ghiozdanul ar trebui sa fie suficient de incapator pentru depozitarea tuturor lucrurilor necesare, sa poata fi transportat cu usurinta si gestionat la fel de usor, mai ales de manutele copilului, care in continuare deprind abilitati de coordonare motorie.

O lectie foarte importanta pe care micutul trebuie sa o invete este aceea de a imparti cu ceilalti. Mai ales daca este unicul copil si nu a beneficiat de prea multe intalniri de joaca in primii sai ani de viata, va fi obisnuit ca fiecare jucarie din jur sa fie a sa.

Prin urmare, este necesar sa va jucati impreuna si sa il invatati ce inseamna sa imparta jucariile cu ceilalti si ca nu totul este al sau. Odata invatata lectia asta, s-ar putea sa scapati de multe dureri de cap, deoarece micutul nu va mai veni suparat si nervos de la gradinita pe motiv ca cineva i-a luat jucaria.



Site creat de