Social & Cultura

Cum obții o digestie bună în mod natural?

Cum obții o digestie bună în mod natural

Este cert faptul că o digestie sănătoasă este cheia către o bună funcționare a întregului organism. Prin digestie, organismul nostru capătă substanțe nutritive necesare în refacerea celulară și  obținerea energiei pentru activitățile cotidiene.

Se întâmplă uneori să ne confruntăm cu disconfort digestiv, pe fondul alimentației nesănătoase, stresului și a altor factori cu potențial impact negativ asupra organismului nostru. Astfel că, o digestie deficitară poate genera balonări, arsuri la stomac, aciditate gastrică sau constipație, aceste probleme având efecte și la nivel emoțional sau afectiv. Din fericire, cu mici modificări aduse planului alimentar abordat, se pot gestiona eficient astfel de probleme digestive, ameliorând orice disconfort.

Iată câteva recomandări care te vor ajuta să deții o digestie bună în mod natural

Pentru a avea o digestie optimă este important să acordăm atenție deosebită unor aspecte ce au legătură directă cu stilul de viață și regimul alimentar abordat. În acest context, în rândurile următoare se regăsesc câteva recomandări care te vor ajuta în obținerea unei digestii bune:

  • Includerea unor alimente cu un conținut bogat de fibre în dietă

Nutriționiștii recomandă alimentele bogate în fibre, regăsite în cerealele integrale, ovăzul, sfeclă, banane, mere, nuci etc.

O alimentație bogată în fibre este asociată cu îmbunătățirea sănătății digestive. În esență, fibrele ajută în menținerea colonului sănătos prin accelerarea timpului de tranzit prin organism, eliminând bacteriile și toxinele din colon.

  • Diminuarea sau eliminarea alimentelor procesate

Preparatele procesate reprezintă o provocare enormă pentru digestie. Ele nu conțin nutrienți, fapt pentru care organismul trebuie să-și epuizeze propriile rezerve de energie pentru ca aceste alimente să se metabolizeze.

  • Consumul alimentelor cu probiotice

Probioticele sunt bacterii sănătoase care contribuie la combaterea toxinelor din intestin. Ele produc și substanțe sănătoase care ajută digestia. Surse bune de probiotice sunt alimentele precum iaurtul, varza murată, chefirul, ciocolata neagră etc.

Ideale în susținerea digestiei și în diminuarea semnificativă a efectelor resimțite în urma unor probleme digestive sunt următoarele uleiuri: ulei esential de menta, ulei esential de lămâie, ulei esential de fenicul etc.

Spre exemplu, uleiul esential doTERRA PEPPERMINT (Mentă piperată) are numeroase beneficii asupra sănătății digestive, fiind un real ajutor în ameliorarea indigestiilor. De asemenea, are un rol important în reîmprospătarea respirației și în energizarea întregului corp. Poate fi utilizat intern, prin intermediul unei capsule Veggie cu 1-2 picături de ulei esential de menta în vederea atenuării disconfortului digestiv. Însă, poate fi adăugat și în diferite preparate, gustări șau băuturi pentru a sprijini procesul de digestie.

  • Acordarea unei atenții procesului de masticație

Esențial pentru o digestie bună este și mestecarea corectă a alimentelor, ele fiind mult mai ușor de digerat. În plus, în acest proces se produce o cantitate mai mare de salivă, aceasta având un rol esențial în crearea bolului alimentar.

Concluzii

În vederea obținerii unei digestii bune într-o manieră naturală este prioritară abordarea unei alimentații sănătoase și echilibrate. Totodată, este esențială mișcarea fizică constantă și eliminarea obiceiurilor nepotrivite ce ar avea un impact negativ asupra organismului nostru.

Surse

https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-improve-digestion

https://newsinhealth.nih.gov/2017/05/keeping-your-gut-check

ACASĂ



Lasă un răspuns

Site creat de