Social & Cultura

Cum organizezi eficient spațiul din bucătărie

Cum organizezi eficient spațiul din bucătărie

Dacă există un spațiu în locuință în care toate lucrurile trebuie să fie bine și eficient organizate, acelea este bucătăria. Aici gătești, aici servești masa și tot aici trebuie ai depozitate la îndemână toate instrumentele specifice acestor două activități. Acestea nu sunt deloc puține și astfel apare nevoie unei organizări eficiente, care să-ți permită să găsești fiecare lucru la momentul la care ai nevoie de el. De asemenea, totul trebuie astfel organizat încât nimic să nu te încurce atunci când gătești sau stai la masă împreună cu familia.

Nu toți reușesc acest lucru, șa că îți oferim câteva sfaturi pentru o organizare eficientă a bucătăriei tale.

Nu transforma chiuveta în spațiu pentru veselă

Știm că după ce te ridici de la masă n-ai chef să speli imediat vasele, dar important este să nu le lași să se adune în chiuvetă de la o zi la alta. Pe măsură de grămada de vase murdare crește în înălțime, cu atât ți se va tăia cheful să le speli, așa că e bine să faci această operațiune cât mai repede cu putință.

Odată ce ai spălat vasele, acestea se lasă se să scurgă pe spațiul de pe marginea chiuvetei, unde e bine să ai amplasat și un suport special în acest sens. Nu face greșeala să lași vasele și tacâmurile în scurgător și după ce s-au uscat, pentru că pot sări pe ele stropi de apă cu detergent sau grăsime, atunci când utilizezi chiuveta.

Păstrează suficient spațiu în zona de gătit

Aragazul este elementul central atunci când gătești, iar din acest motiv trebuie să ai la dispoziție suficient spațiu în jurul lui, pentru a-ți asigura libertatea de mișcare. Astfel, pe aragaz nu trebuie să se afle decât vasele de care ai nevoie petr felul de mâncare pe care îl prepari, iar zona de gătit să îți permită să faci celelalte operațiuni necesare.

De asemenea, și hota trebuie aleasă în funcție de spațiu, astfel încât să nu te încurce atunci când ai treabă la aragaz. Hota de tavan se poate adapta ușor la orice tip de bucătărie, inclusiv la cele care au zona de gătit în mijloc, sub formă de insulă.

Folosește cât mai multe rafturi

Ținând cont de numărul mare de vase, ingrediente și de ustensile necesare în bucătărie, depozitarea acestora ar putea fi o problemă, pentru că dulapurile devin la un moment dat neîncăpătoare. Din această cauză, este recomandat să folosești cât mai multe rafturi, în măsura în care spațiul îți permite. Astfel, poți amplasa rafturi supraetajate pe pereți, unde poți depozita obiecte de veselă, căni sau borcanele cu condimente. De asemenea o idee inspirată este să amenajezi rafturi pe o latură exterioară a dulapului, sau pe partea interioară a ușilor acestuia.

Dacă îți dorești mai mult spațiu liber în bucătărie, în locul dulapurilor clasice poți amenaja etajere cu mai multe rafturi, pe care să ții vasele și alte lucruri la care poți avea acces cu ușurință.

Pune în valoare spațiul de sub chiuvetă

În masca de la chiuvetă se ține de obicei coșul de gunoi, însă este păcat să irosești spațiul doar pentru atât. Masca este totodată locul perfect în care poți păstra detergenții și soluțiile de curățat, împreună cu lavetele și bureții de bucătărie. Prin urmare, este foarte eficient să amenajezi spațiul de sub chiuvetă ca un mic dulap cu rafturi sau compartimente speciale pentru aceste produse, delimitate de spațiul destinat coșului de gunoi. Astfel vei avea permanent la îndemână toate accesoriile necesare curățeniei în bucătărie, fără să te împiedici de ele la fiecare pas.

Acestea sunt cele mai simple modalități în care îți poți organiza bucătăria într-un mod eficient, fără a face investiții majore.

Imagine de Rudy and Peter Skitterians de la PixabayLasă un răspuns

Site creat de