Din Zona

Cum să alegeți cel mai bun rotopercutor pentru nevoile dumneavoastră?

Sursa foto: Shutterstock

Ciocanul rotopercutor, cunoscut și sub denumirea mai simplă de „rotopercutor”, face parte din categorie uneltelor de mare putere, destinate lucrului cu materiale dure. Rolul unui ciocan rotopercutor este acela de a găuri elemente de zidărie și structuri din beton sau piatră, putând fi folosit și pentru operațiuni de demolare, mai ales dacă burghiul din capăt este înlocuit cu o daltă.

Pentru a face față unor astfel de lucrări, rotopercutorul este dotat cu un piston electropneumatic care lovește în capătul atașat al burghiului sau dălții, conferindu-i astfel mai multă forță.

Dacă aveți nevoie de o astfel de unealtă, dar nu ați mai folosit până acum un rotopercutor, vă arătăm care sunt detaliile pe care trebuie să le aveți în vedere pentru a alege modelul potrivit. 

Clasa de putere a motorului

Un prim detaliu esențial este puterea motorului, iar din acest punct de vedere, rotopercutoarele se împart în trei categorii.

Prima este reprezentată de rotopercutoarele cu putere mică a motorului, care variază între 500 W și 700 W. Acestea sunt scule recomandate amatorilor, pentru proiecte de mică anvergură.

O putere mai mare o au rotopercutoarele semiprofesionale, cu motoare între 700 W și 1.100 W, în timp ce rotopercutoarele profesionale au o putere a motorului care depășește 1.100 W.

Forța de impact

Forța de impact ține de funcția de percuție specifică uneltelor din această gamă și se referă la puterea pe care pistonul pneumatic o induce burghiului sau dălții atașate.

Această forță se exprimă în Jouli, fiind un alt criteriu pe baza căruia se face o clasificare a acestor unelte.

Astfel, un rotopercutor cu o forță de impact de 3 Jouli vă va fi suficient dacă aveți nevoie de el pentru a găuri un perete al casei sau pentru a îndepărta gresia și faianța de pe o suprafață.

Dacă proiectul dumneavoastră presupune lucrul cu materiale mult mai dure, cum ar fi piatra sau betonul armat, veți avea nevoie de un rotopercutor cu o forță de impact mai mare, cuprinsă între 15-20 de Jouli sau chiar mai mult. De asemenea, astfel de rotopercutoare cu forță mare de impact sunt folosite frecvent și în demolări.

Sursa de energie

Dacă dispuneți deja de un compresor, cea mai potrivită alegere ar fi un rotopercutor pneumatic, ce folosește ca sursă de energie aerul comprimat. Trebuie să țineți cont însă și de caracteristicile instalației de aer comprimat, pentru a vă asigura că aceasta este compatibilă cu noua unealtă.

În general, un compresor cu un debit minim de 250 de litri de aer pe minut și o presiune de cel puțin 10 bari, va putea fi utilizat fără probleme pentru a acționa un rotopercutor pneumatic.

O altă categorie este reprezentată de ciocanele rotopercutoare acționate electric, iar în acest caz puteți opta pentru un model cu fir – care se alimentează de la priză – sau un model cu acumulatori, care permite mai multă mobilitate.

Greutatea

Acesta este un alt detaliu care nu trebuie trecut cu vederea, ținând cont de faptul că un rotopercutor cântărește mai mult decât cea mai grea bormașină. Așadar, trebuie să vă așteptați la o greutate de cel puțin 4 – 5 kilograme, aceasta în cazul în care ați optat pentru un rotopercutor de mică putere.

Pe măsură ce puterea crește, se adaugă și niște kilograme în plus, datorate dimensiunii mari a motorului. Astfel, rotopercutoarele semiprofesionale cântăresc între 5 și 8 kilograme în timp ce un rotopercutor profesional are peste 8 kilograme.

Nu în ultimul rând, înainte de a decide care este modelul de rotopercutor potrivit pentru nevoile dumneavoastră, este bine să vă documentați și în privința funcțiilor suplimentare. Acestea vă pot ușura considerabil munca, așa că merită să alegeți un rotopercutor cu funcții mai complexe, chiar dacă acesta este puțin mai scump decât unul obișnuit.

Sursa foto: Shutterstock



Lasă un răspuns

Site creat de