Foișorul de grădină este un spațiu destinat relaxării, dar și unor activități în aer liber. Într-un astfel de spațiu poți servi masa în zilele de vară, îți poți invita cunoscuții la o șuetă, puteți juca diferite jocuri de societate sau pur și simplu te poți retrage singur pentru a-ți reîncărca bateriile.
Elementul distinctiv este acoperișul, astfel că un foișor poate fi folosit și în zilele mai mohorâte. Totodată, foișorul poate fi un element arhitectonic deosebit, care înfrumusețează grădina și îi conferă un farmec aparte.
Unii vor spune că preferă terasele, întrucât li se pare că amenajarea unui foișor este o misiune mai dificilă, însă în cele ce urmează îți vom arăta că nu este deloc așa.
Alege materialul potrivit
Poți opta pentru un foișor impunător, de care să te folosești permanent indiferent de anotimp, sau pentru o construcție mai simplă, doar pentru perioada verii.
Dacă îți surâde mai mult prima variantă, materialele cele mai potrivite pentru construcția foișorului sunt lemnul, cărămida și piatra naturală.
De cealaltă parte, poți alege și o soluție mai simplă și mai puțin costisitoare. În acest caz, materialele recomandate sunt fierul forjat, oțelul, aluminiul, bambusul sau chiar pânza.
Mai trebuie să știi că cele mai multe foișoare de grădină sunt construite din lemn – material care prezintă numeroase avantaje.
Curăță și nivelează terenul
Zona aleasă pentru construcția foișorului trebuie să fie curățată în prealabil de vegetație, rădăcini, pietre și orice altceva ce ar putea să te încurce. Apoi, este foarte important ca suprafața pe care se construiește să fie perfect plată, astfel că nivelarea terenului este o altă operațiune necesară.
Pardoseala trebuie să fie dreaptă și realizată din materiale rezistente, care să facă față circulației intense și să nu fie afectate ușor de praf, noroi și sau umiditate.
Un astfel de material potrivit pentru pardoseală este ardezia maro de la Piatra Online, care poate fi folosită și pentru pavarea curții.
Fixează bine stâlpii de susținere
Stâlpii foișorului susțin cea mai mare parte din structura acestuia, de aceea trebuie să fie rezistenți și bine ancorați. Pentru aceasta, stâlpii se amplasează în gropi care trebuie să aibă cel puțin un metru adâncime, iar pe fundul acestora se așează un strat de 10 centimetri de pietriș.
În acest fel, se împiedică tasarea solului din cauza greutății stâlpilor, care capătă mai multă stabilitate. În cazul construcțiilor definitive, stâlpii de susținere se fixează cu ciment, care se toarnă în gropi și se lasă să se întărească cel puțin 48 de ore.
Pentru construcțiile mai ușoare, cum ar fi cele din bambus sau pânză, stâlpii pot să fie fixați doar prin îngroparea în pământ.
După fixarea stâlpilor de susținere se montează grinzile în partea superioară a acestora, iar la final acoperișul.
Nu ignora întreținerea construcției
Odată terminat de construit și amenajat, foișorul trebuie întreținut pentru a preveni degradarea materialului. Ține cont că e vorba de o construcție în aer liber, expusă permanent intemperiilor, razelor solare și altor factori care pot afecta materialele.
De exemplu, umiditatea, mucegaiul și insectele deteriorează lemnul, în timp ce rugina apărută din cauza umezelii poate afecta părțile metalice ale foișorului. Nu în ultimul rând, chiar și în construcțiile mai solide, din cărămidă sau piatră, pot apărea fisuri și crăpături.
Pentru a evita astfel de situații, un foișor trebuie întreținut permanent. Vopseaua împiedică apariția ruginii, în timp ce lacurile speciale protejează lemnul de umezeală și atacurile insectelor. De asemenea, dacă apar picături pe pardoseală după ce plouă, acoperișul trebuie reparat fără întârziere, pentru că infiltrațiile pot afecta grinzile și alte elemente din structură.
Alegerea în ceea ce privește stilul de amenajare a foișorului îți aparține, iar la acest capitol trebuie să iei în considerare și stilul locuinței sau al grădinii.