Social & Cultura

Cum să creezi decoruri unice pentru grădină folosind materiale simple

decoruri unice pentru grădină

Sticlele de plastic, borcanele din sticlă, CD-urile vechi pe care majoritatea dintre noi le avem prin casă, pot fi transformate în decorațiuni de grădină. Pe lângă faptul că ai ocazia de a-ți personaliza într-un mod creativ spațiul grădinii, le dai o nouă viață obiectelor din casă, care aparent par să nu mai aibă valoare.

Așadar, dacă vrei să creezi decoruri pentru spațiul exterior al locuinței tale, în acest articol găsești câteva idei utile. Te încurajăm să reciclezi, și să îți pui în valoare abilitățile creative. Îmbogățește-ți curtea cu decoruri unice, create cu mâinile tale!

1. Paleți de lemn

Paleții îi poți achiziționa de la depozitele de materiale de construcții sau îi poți obține de la diverse companii care îi folosesc pentru transport. Paleții trebuie să fie bine curățați, șlefuiți și tratați cu soluții speciale pentru a preveni orice posibilă deteriorare (care poate apărea din cauza umidității sau a dăunătorilor). Pentru a te apuca de acest proiect, vei avea nevoie de scule de mână, cum ar fi un ciocan, fierăstrău, șurubelniță și poate chiar un set de dălți, pentru a asambla și personaliza piesele. Asigură-te că ai toate sculele necesare la îndemână pentru a lucra eficient și în siguranță.

Mobilierul de grădină creat din paleți de lemn este o alternativă economică la piesele de mobilier tradiționale. Bănci, mese sau scaune pot fi realizate cu ușurință din aceste materiale, cu unelte de bază și puțină îndemânare. În plus, paleții de lemn oferă o flexibilitate incredibilă în ceea ce privește designul mobilierului, permițând crearea unor piese unice, adaptate nevoilor și preferințelor tale.

2. Anvelope vechi 

Reciclarea anvelopelor vechi pentru decorul grădinii este o metodă creativă și ecologică de a da un nou aspect spațiului verde. Spală-le bine și verifică să nu existe materiale periculoase în interiorul lor. Le poți transforma cu ușurință în jardiniere colorate. Procesul este simplu și necesită doar câteva materiale de bază: anvelopa veche, vopsea rezistentă la intemperii și pământ. După curățarea și uscarea anvelopei, aceasta poate fi vopsită în orice culoare care se potrivește cu designul grădinii. Odată ce vopseaua s-a uscat, anvelopa poate fi umplută cu sol și plante sau flori. 

Totodată, anvelopele vechi pot fi transformate în balansoare pentru copii. Acest proces implică găurirea anvelopei și legarea ei cu o frânghie rezistentă. Anvelopa poate fi vopsită în culori vii pentru a o face atractivă pentru copii. Este important să te asiguri că anvelopa este bine fixată și că se află la o înălțime potrivită, astfel încât să previi accidentele.

3. Pietre și scoici

Decorarea grădinii cu pietre vopsite, pietricele și scoici este o modalitate creativă și distractivă de a adăuga personalitate și culoare grădinii. Există diferite tehnici de vopsire pe care le poți folosi. Vopsirea cu spray, de exemplu, poate fi o modalitate rapidă și eficientă de a acoperi o suprafață mare de pietre sau scoici. Totuși, vopsirea cu pensula permite mai mult control și precizie, poți realiza inclusiv modele sau desene pe pietre. O altă tehnică interesantă este vopsirea cu nisip colorat. Aceasta implică aplicarea unui strat de adeziv pe pietre, urmată de presăratul de nisip colorat peste acestea. Înainte de a începe vopsirea, este important să cureți și să usuci bine pietrele și scoicile. De asemenea, este recomandat să folosești o vopsea rezistentă la intemperii, pentru ca frumusețea decorurilor tale să reziste în timp.

În ceea ce privește aranjarea pietrelor, pietricelelor și scoicilor, posibilitățile sunt aproape nelimitate. De la crearea de mozaicuri și modele geometrice, până la reprezentarea unor animale sau plante, aceste elemente pot fi aranjate în multe moduri pentru a crea un efect vizual impresionant. Pot fi integrate în mod armonios în peisajul grădinii, fie că sunt folosite pentru a contura cărări, fie pentru a accentua anumite zone.

4. Sticle din plastic sau sticlă

Sticlele din plastic pot deveni jardiniere suspendate. Pictează exteriorul sau înfrumusețează-l cu sfoară și mărgele. Agață jardinierele create la diferite înălțimi pentru a obține un frumos colț verde.

Dacă deții multe sticle, dar nu de plastic, ci din sticlă, le poți decora cât se poate de creativ. Găsești vopsea special destinată sticlei, dar poți folosi și vopsea acrilică. Aplicarea vopselei poate fi realizată cu ajutorul unei pensule, al unui burete sau prin pulverizare. În plus, poți adăuga decorațiuni suplimentare, cum ar fi pietre sau sârmă, pentru a îmbogăți aspectul sticlelor. Le poți transforma în borduri decorative pentru straturile de flori sau în clopoței de vânt. Transformând sticlele pe care nu le mai folosești în obiecte decorative pentru grădină, nu doar că vei adăuga un plus de frumusețe spațiului tău verde, dar vei contribui și la protejarea mediului înconjurător.

5. CD-uri vechi 

CD-urile sunt materiale durabile și impermeabile, care, cu o prelucrare minimă, pot fi transformate în decorațiuni atrăgătoare. Alege CD-uri de care nu mai ai nevoie și curăță-le. Cel mai des acestea sunt transformate în decorațiuni care captează și reflectă lumina soarelui într-un mod frumos. De asemenea, CD-urile mai pot fi agățate în copaci sau folosite ca suporturi pentru plantele agățătoare.

Dacă îți dorești să creezi o decorațiune care captează și reflectă lumina, ai nevoie de un CD vechi, fire de nailon sau sfoară, mărgele colorate și o foarfecă. Realizează o gaură în partea de sus a CD-ului, apoi introdu firul prin gaură, adaugă mărgele pe fir și leagă-l la capăt. Poți folosi mai multe CD-uri și mărimi diferite de mărgele, dacă îți dorești o decorațiune mai complexă. Totodată, poți adăuga culoare pe CD-uri. În acest sens, folosește vopsea acrilică transparentă sau vopsea specială pentru sticlă. Se vor crea efecte vizuale interesante atunci când lumina soarelui va trece prin vopsea.

În concluzie, decorarea grădinii cu materiale simple nu numai că aduce un plus de originalitate și estetică, dar contribuie și la protejarea mediului înconjurător. Sunt multe obiecte care au potențialul de a deveni o piesă de decor inedită în grădina ta. Experimentează și dă frâu liber creativității! 

foto: ShutterstockLasă un răspuns

Site creat de