Social & Cultura

Cum să folosești onixul în amenajarea casei tale

Cum să folosești onixul în amenajarea casei tale

Dintre toate pietrele naturale folosite pentru amenajarea locuințelor, onixul este o rocă specială, cu trăsături și calități deosebite. La prima vedere, poate fi asemuit cu marmura, însă, aspectul său este pus mai bine în valoare atunci când e în apropierea unei surse de lumină. Onixul este o piatră translucidă, ceea ce înseamnă că permite, parțial, trecerea luminii, efectul vizual fiind, de-a dreptul, deosebit. Având în vedere această caracteristică, dar și varietatea de forme și culori onixul este piatra preferată de cei care vor să-și amenajeze locuința într-un stil care îmbină luxul cu eleganța. Unde s-ar potrivi cel mai bine și ce ar mai trebui să știi despre această piatră? Citește rândurile de mai jos:

Onixul în baie și bucătărie

Onixul se folosește, cel mai des, pentru amenajarea băilor și bucătăriilor, având multiple utilizări în astfel de spații. Plăcile din onix pot fi folosite pentru placarea pereților, dar, se potrivesc perfect și pentru pardoseli. Onixul este cunoscut din cele mai vechi timpuri ca piatră semiprețioasă, de aceea, este foarte des utilizat și ca element ornamental. Dacă au astfel de ornamente, dușurile, chiuvetele și șemineurile capătă, de multe ori, aspectul unor opere de artă. Totodată, onixul este un material perfect pentru amenajarea unui blat de bucătărie sau a unui mic bar, în măsura în care spațiul o permite. Elementele din onix se îmbină foarte bine cu mobilierul din lemn de abanos, întrucât, culoarea întunecată a acestuia scoate în evidență calitățile estetice ale pietrei.

Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/onix-honey-polisat-60-x-30-x-2cm

Precauții la amenajarea pardoselilor

Onixul este și o piatră pretențioasă, astfel că este nevoie de o serie de precauții atunci când este folosit pentru diferite tipuri de amenajări. Pentru a-i pune cât mai bine în valoare calitățile, trebuie să fie permanent lustruit, iar aceasta ar putea constitui o problemă, când este folosit la pardoseli. Este indicat ca placările în pardoseală să fie amplasate în locuri mai puțin circulate, unde nu există un trafic intens. În caz contrar, onixul își va pierde rapid strălucirea, căpătând aspectul unei pietre obișnuite.

Placarea pereților verticali

Transluciditatea onixului este pusă perfect în valoare atunci când este folosit pentru placarea pereților verticali. Amplasarea pereților placați cu onix trebuie să fie foarte bine gândită, în raport cu sursele de lumină existente în proximitatea acestora. Este indicat ca pereții să fie în încăperi cu lumină naturală, sau în apropierea unor surse de lumină bine plasate, astfel încât razele să se reflecte prin plăcile translucide. În același mod, pot fi amplasate și panouri decorative, având, în spate, o sursă de lumină care să pună în valoare această calitate a onixului.

Cum se protejează blaturile de bucătărie

În cazul blaturilor de bucătărie din onix se impun o serie de măsuri de precauție, întrucât sunt expuse mai multor riscuri. Spre deosebire de alte pietre naturale, onixul se sparge mai ușor, sub presiunea unei greutăți mari. De aceea, blatul de bucătărie trebuie menajat în acest sens, evitând plasarea unor obiecte grele, care l-ar putea deteriora.

De asemenea, o suprafață din onix este sensibilă la căldură dar și la substanțe acide, cum e zeama de lămâie, spre exemplu. Trebuie evitat contactul direct cu vasele abia luate de pe foc, cu o cană de ceai sau cafea fierbinte și cu orice alt obiect care emană căldură. Blatul trebuie șters imediat ce pe suprafața sa au ajuns diferite substanțe care îl pot păta.  Atenție, însă, pentru că și detergentul sau soluțiile de curățat mobila pot ataca onixul! Curățarea se face doar cu substanțe speciale, recomandate în acest scop. Pentru un plus de protecție, este recomandat ca peste blatul din onix să se monteze un alt blat din fibră de sticlă.

Dacă te-am convins să folosești onixul pentru amenajarea locuinței, trebuie să mai știi că accesând https://www.piatraonline.ro/, poți găsi cele mai bune oferte pentru acest material.

sursa foto: https://www.piatraonline.ro/lastra-autograph-bubble-onyx-polisata-2-cmLasă un răspuns

Site creat de