Studentie

Cum să înveţi mai eficient pentru un examen: 4 ponturi

Cum să înveţi mai eficient pentru un examen: 4 ponturi

Deprinderea unei metode eficiente de învăţare este un proces care poate fi îmbunătăţit tot timpul. Întrucât vorbim despre un antrenament al creierului, pe care nu îl folosim decât într-un procent infim, şi care este capabil de evoluţie continuă, abilitatea de studiere poate fi eficientizată la orice vârstă. Cu cât înveţi mai repede cum trebuie de fapt să înveţi, cu atât ţi se va părea mai uşor să treci prin orice fel de examen. Iată câteva ponturi dovedite.

Odihneşte-te

Nu ai fi crezut că procesul tău de învăţare începe tocmai cu odihnă, nu? De fapt, somnul este singura modalitate a organismului tău de refacere. Cercetările arată că dacă dormi suficient, până la opt ore pe noapte, vei fi mai concentrat, memoria se îmbunătăţeşte şi reţii mai uşor informaţii. De asemenea, corpul tău va face faţă mai uşor stresului, care este una dintre cele mai mari bariere în timpul examenului. Când vine vorba de învăţat, tot ce ai citit înainte de culcare se înmagazinează în creier dacă îi dai suficient timp de odihnă. Aşadar, după o sesiune de câteva ore de studiu, dacă urmează o noapte de somn, dimineaţa te vei trezi cu informaţia foarte bine sistematizată. Pont: Profită de această abilitate a organismului şi tratează cele mai dificile subiecte seara, înainte de culcare, indiferent cât eşti de obosit. A doua zi când te vei trezi îl vei avea proaspăt în memorie.

Hidratează-te

Auzi tot timpul recomandări cu privire la cantitatea de apă pe care trebuie să o consumi zilnic. Întrucât deshidratarea este dăunătoare pentru creierul tău, lipsa apei din organism îţi poate îngreuna procesul de învăţare. Iată cum apa de băut devine esenţială pentru pregătirea de examen. Dacă ţi se pare descurajant să te gândeşti dintr-o dată la cei doi litri de apă de care ai nevoie zilnic, încearcă să-i împarţi în cantităţi mai mici. Patru sticle a câte 0.5 litri sau 8 pahare de 0.25 litri sunt acelaşi lucru, distribuit de-a lungul întregii zile. Setează pentru început alarme pe telefon pentru hidratare şi profită de aceste momente pentru a face o pauză de la învăţat. Cu timpul, corpul tău se va obişnui să primească apă la un anumit interval, îţi va transmite senzaţia de sete şi nu vei mai avea nevoie de memento.

Fă mişcare

Nici al treilea pont cu privire la îmbunătăţirea tehnicii de învăţare nu are legătură cu învăţarea propriu-zisă. Asta doar în aparenţă, deoarece exerciţiile fizice sunt cel puţin la fel de importante ca exerciţiile pentru memorie. Mişcarea îmbunătăţeşte memoria, funcţiile creierului, reduce stresul, îmbunătăţeşte calitatea somnului şi ajută la prevenirea unui număr considerabil de afecţiuni. Pentru a studia mai eficient, fă-ţi un program clar de exerciţii fizice, între 30 şi 45 de minute cel puţin de trei ori pe săptămână. Sau doar un sfert de oră, dar zilnic. Vei fi astfel mai sănătos, mai energic şi îţi vei aminti mai uşor informaţiile citite.

Învaţă cum înveţi mai uşor

Fiecare om are propriul stil. Este valabil şi pentru acţiunea de învăţare. Ideal ar fi ca educatorii, încă din primii ani de şcoală, să-ţi cultive tehnici de învăţare. De multe ori însă, din păcate, acestea lipsesc şi totul se rezumă la memorare. Dacă nu ai avut parte de predarea unei tehnici de învăţare sau acomodarea cu mai multe stiluri din care să-l alegi pe cel care ţi se potriveşte, nu este timpul pierdut. Învaţă în primul rând să te cunoşti pe tine. Dacă eşti genul care memorează informaţii doar prin citire, este suficient pentru orice examen. Alţii dau mai bun randament atunci când vorbesc despre lucrurile pe care le-au studiat. Apelează la cineva din familie sau la un prieten să te asculte atunci când predai lucrurile pe care le-ai învăţat şi astfel le vei sedimenta mai bine în memorie.

Preferi să citeşti de pe cartea tipărită sau de pe ecran? Îţi place să ai în faţă o pagină imaculată sau eşti adeptul sublinierilor şi notiţelor? Ai nevoie de linişte perfectă sau poţi asculta muzică atunci când înveţi? Dacă da, ce muzică te ajută cel mai mult? Toate acestea sunt întrebări care te pot ajuta să deprinzi tehnica de studiere care te avantajează cel mai mult.

Imagine de Jan Vašek de la Pixabay



Lasă un răspuns

Site creat de