Social & Cultura

Cum să îți obișnuiești copilul cu ideea de a purta ochelari

Cum să îți obișnuiești copilul cu ideea de a purta ochelari

Ochelarii sunt accesoriu foarte util. Trebuie să recunoaștem însă că nici nouă, ca adulți, nu ne este întotdeauna ușor să ne acomodăm cu ei. Este de înțeles deci că un copil, indiferent de vârstă, ar putea avea probleme în a face acest lucru. Ți-am pregătit câteva sfaturi care te vor ajuta să-l obișnuiești pe cel mic cu ideea de a purta ochelari și să transformi acest lucru într-o experiență cât mai plăcută pentru el.

1. Explică-i importanța purtării ochelarilor

Ajută-ți și copilul să înțeleagă rolul ochelarilor și nu te baza exclusiv pe ideea că va observa singur că vede mai bine atunci când ii poartă. Explică-i de ce are nevoie de ochelari de vedere, care sunt avantajele și beneficiile lor, dar și ce se poate întâmpla dacă nu îi va purta, ce ar însemna dacă problemele pe care deja le are se vor agrava. Folosește un limbaj cât mai simplu, potrivit pentru vârsta sa. Dacă nu știi cum să abordezi subiectul, poți apela oricând la un specialist, care este obișnuit să interacționeze cu copii și să le explice importanța ochelarilor de vedere.

2. Implică-l în procesul de alegere a ochelarilor

Invită-l să încerce mai multe modele de ochelari și să aleagă unul care îi place. În funcție de vârsta sa, poate că nu va înțelege importanța unor detalii precum dioptriile sau avantajele diverselor materiale folosite pentru lentile sau rame. Pe acestea le poți stabili tu. Lasă-l însă pe el să aleagă culoarea ramelor sau chiar marca acestora. Ar putea prefera, de exemplu, ramele pentru ochelari Puma pentru copii.

Ideea este să îi oferi îndrumare atunci când are nevoie, lăsându-i în același timp libertatea de a alege ochelarii care se potrivesc cel mai bine stilului și personalității sale. 

3. Oferă-i exemple pozitive

Cel mai bun mod de a-ți obișnui copilul cu ideea purtării ochelarilor este să îi oferi exemple pozitive. Poate fi vorba de personaje din desene animate, de celebrități, de rude sau prieteni de familie. Important este să încerci să-l faci să privească întreaga experiență într-o lumină pozitivă, iar dacă vedeta sau personajul preferat ori orice altă persoană pe care o admiră poartă ochelari de vedere, îți va fi mai ușor să faci acest lucru. 

Vei observa că, înainte de a-ți da seama, ochelarii de vedere au devenit un accesoriu „cool”, la modă, pe care este dornic să-l poarte și pe care îl va îngriji corect.

4. Laudă-i și recompensează-i eforturile

Trebuie să înțelegi că întreaga experiență este una nouă pentru cel mic și că este important să-l încurajezi și să-i răsplătești eforturile. Câteva complimente simple pot avea un efect mai mare decât ai crede. Poți, de exemplu, să-i spui „Îți stă foarte bine cu ochelari. De fapt, îmi aduci aminte de X (personajul/celebritatea preferata)!”, ”Îmi plac ramele pe care le-ai ales! Poate ar trebui să-mi comand și eu o pereche asemănătoare!” sau „Sunt mândră că îți porți ochelarii așa cum a spus domnul doctor!”.

De asemenea, poți marca momentele importante, cum ar fi, de exemplu, prima zi când a purtat ochelarii din proprie inițiativă sau prima dată când și i-a curățat singur, prin mici recompense. Poate fi vorba de o ieșire la film în familie, una la locul de joacă sau o jucărie mică, pe care știai că și-o dorea. 

Ochelarii au un rol foarte important iar purtarea lor are numeroase avantaje și beneficii. Totuși, pentru un copil, acest lucru poate fi mai dificil de înțeles. Îți va fi mai ușor să-l obișnuiești cu ideea de a purta ochelari dacă îi explici încă de la început de ce trebuie să îi poarte și îi oferi exemple pozitive în acest sens. Asigură-te și că aceștia se potrivesc stilului său de viață și preferințelor sale. Ține cont de recomandările de mai sus și cu siguranță întreaga experiență se va transforma în una mult mai plăcută pentru toți cei implicați. Lasă un răspuns

Site creat de