IT

Cum să reciclezi electronicele în Cluj?

Cum să reciclezi electronicele în Cluj

Lumea produce peste 50 de milioane de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (numite și DEEE) în fiecare an. Însă doar un procent de 17% este reciclat la nivel global și nicio țară din lume nu reușește să recicleze mai mult de jumătate din deșeurile electronice generate. Dacă aceste deșeuri ajung la groapa de gunoi, pot polua apa și pot pune viața în pericol. Uscător de păr, mașină de spălat, telefon… Nu știi ce să faci cu dispozitivele tale electronice stricate sau pe care nu le mai folosești? Mai jos îți vom prezenta câteva sfaturi de pentru a învăța cum să reciclezi corect aceste obiecte pe care le folosim de zi cu zi.

Punctele de colectare, cei mai buni prieteni ale unei persoane care vrea să recicleze

Cel mai simplu mod, atunci când nu știi să reciclezi un obiect, este să-l duci la cel mai apropiat centru autorizat, precum centrele de reciclare electronice Cluj sau din Bucuresti. Diferitele spații special amenajate fac posibilă sortarea deșeurilor în funcție de tipul sau de componentele acestora. Aceasta este o modalitate de a te asigura că vor fi reciclate sau reutilizate corect.

Reciclarea computerelor face posibilă, de exemplu, recuperarea anumitor componente din metale prețioase, precum platina, aurul sau argintul, și reutilizarea lor în produse noi. Asadar reciclare devine un lucru convenabil, deoarece e mai ieftin pentru producători și bun pentru planetă!

Organizațiile care se ocupă de colectarea și preluarea echipamentelor electrice și electronice sunt și ele de mare ajutor atunci când vorbim despre reciclare. Munca ta va fi cu mult facilitată în acest caz, deoarece responsabilitatea va fi preluată de aceste asociații autorizate în gestionarea deșeurilor electrice și electronice.

Care sunt avantajele reciclării DEEE în centrele de colectare?

reciclare electronice cluj

Deșeurile de echipamente electrice și electronice reprezintă toate dispozitivele electrice care funcționează la rețea sau cu baterii. Acestea nu trebuie aruncate la gunoi și sunt supuse colectării selective.

Majoritatea echipamentelor de uz casnic conțin substanțe și/sau componente extrem de dăunătoare pentru mediul înconjurător. În plus, fabricarea lor contribuie și la supraexploatarea resurselor naturale și a materiilor prime.

Prin urmare, reciclarea lor este o problemă esențială și are trei avantaje majore:

– Protejezi mediul prin reciclarea substanțelor poluante, cum ar fi, de exemplu, gazele frigorifice conținute în aparatele reci. Tratarea acestor substanțe se face după standarde de mediu foarte stricte și cu respectarea reglementărilor în vigoare.

– Păstrezi resursele naturale prin reutilizarea materialelor (metal, plastic etc.) pentru fabricarea de noi dispozitive.

– Asiguri locuri noi de muncă în sectorul de colectare, reutilizare și reciclare.

Reciclează în siguranță și fără riscuri cu ajutorul profesioniștilor

Pentru mai multă siguranță în procesul de reciclare este foarte important să apelezi la companii specializate în acest domeniu. Într-adevăr, recuperarea deșeurilor de computere, recuperarea deșeurilor electronice și reciclarea acestori tipuri de deșeuri necesită reguli pe care doar acești profesioniști le stăpânesc. 

Este mai bine să lași în seama lor acest proces de colectare și reciclare a computerelor, serverelor, laptopurilor, imprimantelor sau ecranelor CRT sau LCD care nu mai funcționează. Ei vor ști, de asemenea, ce să facă cu diferitele cabluri, cu circuitele imprimate și cu toate echipamentele computerizate învechite (modemuri UPS, etc.), dar și cu piesele computerului (circuite hard disk). De menționat că mai multe orașe precum Clujul iau măsuri specifice pentru a facilita acest exercițiu. Astfel, dacă locuiești în acest oraș, te invităm să cauți aceste centre de reciclare electrocasnice Cluj care îți vor ușura cu siguranță procesul de a recicla ceva ce nu mai folosești.

Poți duce astfel deșeurile tale electronice la diferite centre municipale — de la organizații nonprofit la comerț cu amănuntul — sau la evenimente speciale de colectare. Deșeurile tale electronice vor fi reutilizate și reciclate folosind metode ecologice sigure si eficiente, iar din acest lucru cu toții vom avea de câștigat.Lasă un răspuns

Site creat de