Social & Cultura

Cum să-ţi amenajezi livingul în funcţie de spaţiul disponibil

amenajare living

Camera de zi este locul în care petreci cel mai mult timp împreună cu familia şi cei dragi. De felul cum amenajezi acest spaţiu va depinde calitatea experienţei de care te bucuri. Fie că vorbim despre o încăpere îngustă sau una generoasă, există idei de amenajare care creează senzaţia de spaţialitate şi te fac să te simţi confortabil. Iată de ce trebuie să ţii cont:

Cunoaşte dimensiunile

Orice amenajare trebuie să înceapă de la măsurători. Pe cele ale pereţilor le regăseşti în planul clădirii. În funcţie de momentul amenajării – dacă vorbim de o construcţie nouă sau un proces de redecorare – va trebui să iei în calcul şi alte aspecte. Pereţii cu ferestre sunt cei mai importanţi într-o cameră de zi. Lumina naturală este utilă indiferent de dimensiunile camerei, deoarece produce căldură în sezonul rece şi senzaţie de spaţialitate indiferent de moment. Elementele de mobilier şi decoraţiile trebuie să se integreze în cameră, iar proporţia este primul criteriu.

Alege mobilierul

Nu doar dimensiunile, ci şi numărul elementelor de mobilier depinde de suprafaţa camerei. Dacă ai deja o idee despre cum vrei să arate livingul tău, trebuie doar să te adaptezi la condiţiile date. Nu trebuie să fii neapărat arhitect sau designer de interior. Important este să cunoşti nevoile tale şi ale celor cu care împarţi acest spaţiu. Aceste pot varia de la o masă pentru living până la canapea, fotolii, bibliotecă, comodă TV, vitrine sau alte obiecte.

Ce vei face în camera de zi?

Este o întrebare esenţială de care trebuie să ţii cont înainte de a începe amenajarea. În funcţie de numărul persoanelor care locuiesc în casă, va trebui să ţii cont de preferinţele fiecăruia şi să le împaci într-o oarecare măsură pe toate. Camera în sine poate fi locul în care pot petrece timp de calitate împreună oameni cu preocupări diferite. Stabileşte de la bun început dacă livingul devine o prelungire a bucătăriei, indiferent dacă amenajarea este de tip open space sau decomandat. Masa din camera de zi poate fi locul de adunare la cină pentru a schimba impresii despre experienţele trăite, locul de servire a mesei de prânz în weekend şi la evenimente importante sau locul în care îţi primeşti şi îţi tratezi oaspeţii. Dacă eşti adeptul serilor petrecute în faţa televizorului, trebuie să creezi ambientul potrivit cu canapele, fotolii şi instrumente multimedia. De multe ori, televizorul din living este alegerea perfectă pentru părinţi, care îşi pot supraveghea copiii atunci când se joacă pe consolă.

Delimitează spaţiile

Principiul este valabil în general pentru camerele de mari dimensiuni, dar devine util şi pentru încăperile mici. Canapeaua şi fotoliile din faţa televizorului reprezintă un element central al camerei. Acesta poate avea propriul corp de iluminat, de obicei central, aplicat din tavan. Spaţiul dintre locul de şezut şi comoda TV poate rămâne liber sau acoperit de un covor. Trecerea către locul de luat masa se poate face prin înlocuirea pardoselii cu materiale mai apropiate de zona de bucătărie. Pentru living, cea mai firească progresie este de la lemn la piatră naturală, rezistentă la eventualele accidente casnice din timpul servirii mesei. Deasupra mesei mari din living poţi instala un alt corp de iluminat, ca element distinctiv. Întregul mobilier – mese şi scaune – pot fi aşezate chiar şi pe un covor imens, dar este mai greu de curăţat atunci când se varsă ceva. Dacă ai nevoie de un birou în cameră, pentru serviciu sau pentru temele copiilor, alege zona din dreptul ferestrelor pentru lumină naturală şi compensează prin lampadare sau alt tip de corpuri de iluminat care te vor ajuta să lucrezi şi după lăsarea serii.

Amenajarea perfectă a livingului este aceea care vine cel mai bine în întâmpinarea nevoilor tale. Stabileşte în primul rând destinaţia pe care o vei acorda camerei şi alege materialele potrivite pentru a valorifica la maximum spaţiul disponibil.



Lasă un răspuns

Site creat de