Social & Cultura

Cum scapi de punctele de grăsime de la nivelul feței?

puncte de grasime

Punctele de grăsime sau milia apar atunci când keratina rămâne blocată sub suprafața pielii. Deoarece keratina este o proteină găsită, de obicei, la nivelul pielii, părului și a unghiilor, punctele de grăsime reprezintă un fenomen foarte des întâlnit care nu ține cont de rasă, gen sau vârstă. Acestea apar pe diverse părți ale corpului, dar mai bine citește alte informații despre punctele de grăsime de pe față ca să știi cum să acționezi. În funcție de persoana afectată și de cauză, milia poate fi de mai multe tipuri și anume:

  • Milia la nou-născuți – reprezintă punctele de grăsime apărute la bebeluși;
  • Milia primară−care apare la copii și la adulți în zona ochilor, a frunții, a obrajilor sau la nivelul zonei genitale;
  • Milia eruptivă multiplă−mai multe puncte de grăsime care apar în aceeași regiune a corpului, cum ar fi fața, brațele sau trunchiul;
  • Milia traumatică−sau milia secundară apare, de obicei, în urma unei leziuni la nivelul pielii;
  • Milia asociată cu tratamentul medicamentos−punctele de grăsime sunt prezente în urma folosirii anumitor tratamente topice.

Chiar dacă aceste puncte pot avea numeroase cauze declanșatoare, vestea bună însă, este că acestea tind să dispară singure după o anumită perioadă. Cu toate acestea, dacă nu dorești să aștepți și vrei să scapi mai rapid de ele în continuarea acestui articol îți vom prezenta câteva metode care ar putea sa te ajute la îndepărtarea acestora.

3 metode prin care scapi de milia

Deoarece punctele de grăsime pot semăna la prima vedere cu simple coșuri, tentativele de „spargere” a acestora nu vor cauza altceva decât iritarea zonei și creșterea riscului de infectare. Pentru a scăpa mai rapid de milia fără a fi expusă la alte riscuri, următoarele metode ar putea fi de folos:

Îngrijirea corespunzătoare a feței

Crearea unei rutine de îngrijire a feței care să folosească produse delicate și cu formule bune poate ajuta la menținerea curată a pielii și la prevenirea acumulării de celule moarte. Pentru o îndepărtare eficientă a celulelor moarte se poate apela și la exfoliere de câteva ori pe săptămână.

Folosirea aburilor pentru a deschide porii

Indiferent de metoda de obținere a aburilor, fie ea prin baie, duș sau alte opțiuni, expunerea feței la aburii proveniți din apa fierbinte îi poate deschide; în cazul punctelor de grăsime, aburul poate face suprafața externă mult mai moale și mai ușor de accesat de către medicul dermatolog. Chiar dacă folosirea aburilor nu va îndepărta milia, acest pas poate ajuta la efectuarea mult mai ușoară a anumitor proceduri medicale specializate.

Proceduri medicale specializate

Singurele metode care garantează îndepărtarea definitiva a punctelor de grăsime sunt cele realizate de către medicul dermatolog. În funcție de fiecare caz în parte, medicul specialist poate alege din mai multe opțiuni, cum ar fi:

  • crioterapia−procedură care îndepărtează punctul de grăsime prin înghețarea acestuia;
  • decapare−tehnică prin care conținutul punctului de grăsime este extras folosind un ac steril. Această metodă de îndepărtare a punctelor poate beneficia de folosirea aburilor pentru a face suprafața exterioară mai moale și mai ușor de penetrat;
  • ablația cu laser−metodă care folosește lasere de mici dimensiuni care sunt axate pe zona afectată pentru a îndepărta chisturile și punctele de grăsime;
  • chiuretaj cu cauterizare−procedură de înlăturare a punctelor de grăsime care poate necesita anestezie locală și cauterizare pentru a opri posibilele sângerări.

Toate aceste metode de tratament și multe altele pot fi realizate în cabinete și clinici specializate, de către medici. Aceștia vor aborda problema în funcție de fiecare caz în parte.

Din acest motiv, în loc de stoarcerea punctelor de grăsime și creșterea riscului de apariție a complicațiilor, este recomandată apelarea la un consult și tratament specializat, oferit de către medicii dermatologi.

Photo by EKATERINA BOLOVTSOVA from PexelsLasă un răspuns

Site creat de