De Vazut

Cum se aplica corect erbicidele in culturile de plante? Gasesti aici raspunsul

erbicide

Utilizarea de erbicide pare inevitabila, mai ales atunci cand variantele mecanice (plivirea) sau cele organice nu au efectul scontat. Instinctul este sa cumperi o sticla de erbicid si sa-l aplici pe buruienile care ti-au invadat cultura de plate.

Acest lucru poate functiona pana la un punct, dar lucrurile pot merge foarte prost, in special daca nu citesti cu atentie eticheta.

Informeaza-te cu atentie atunci cand aplici erbicide in jurul familiei sau al animalelor de companie

Aplicarea gresita apare atunci cand un erbicid este pulverizat pe sol sau pe o cultura unde nu trebuia sa ajunga. Aceste greseli se intampla rar si pot fi usor evitate daca vei acorda o atentie speciala in pregatirea amestecului, in activitatea de pulverizare si alegerea momentului potrivit.

Daca erbicidele sunt pulverizate in mod gresit pe pamant, efectele nedorite pot aparea imediat dupa ce noile plante incep sa germineze, si adesea sunt mai severe atunci cand semintele sunt plantate superficial. Daca se aplica erbicide in mod incorect pe plante, efectele se vor vedea imediat, de la cateva ore pana la cateva zile: frunzele se ingalbenesc, apar pete, iar plantele se ofilesc.

Informarea atenta este solutia pentru a evita aplicarea gresita de erbicide. Odata ce esti constient de pericolele si posibilele consecinte ale utilizarii necorespunzatoare, cu siguranta vei respecta urmatoarele recomandari:

 1. Evita aplicarea de erbicide in apropierea plantelor sensibile sau selecteaza erbicide care nu cauzeaza ranirea plantelor din apropiere. Fii un bun vecin si protejeaza culturile si gradinile din apropiere.
 2. Lasa o zona tampon intre zonele tratate cu erbicide si plantele sensibile. Instructiunile de aplicare pot specifica latimea recomandata pentru zona tampon. Aceasta zona va permite picaturilor mai mari sa se aseze inainte de a ajunge la plantele pe care doresti sa le protejezi. Este posibil ca zona tampon sa nu fie eficienta in decantarea picaturilor mici, mai ales daca pulverizezi erbicide intr-o zi in care bate vantul.
 3. Evita aplicarea de erbicide volatile in zonele in care se afla culturi sensibile in apropiere.
 4. Nu aplica erbicide atunci cand bate vantul. Acesta poate transporta picaturi de erbicide pana in zonele in care se afla culturi, gradini, locuinte, oameni, animale sau surse de apa.
 5. Pulverizeza erbicide atunci cand temperaturile sunt in conformitate cu indicatiile din prospect, pentru a evita vaporizarea si evaporarea picaturilor.
 6. Utilizeaza tehnici de aplicare prin pulverizare care reduc la minim productia de picaturi fine. Foloseste duze speciale, care functioneaza la o presiune scazuta. Pe masura ce presiunea creste, este posibil ca zona de aplicatie pentru erbicid sa nu poata fi controlata.
 7. In cazul copacilor sau vitei de vie expuse la atingerea cu particule de erbicid, ia in considerare taierea frunzelor sau a ramurilor afectate, pentru a preveni raspandirea erbicidului in restul plantei.

Combaterea cu succes a buruienilor

Selectarea unor erbicide eficiente si potrivite pentru plantele tale va maximiza eficienta si profitabilitatea culturilor. Poti citi in continuare cativa pasi simpli pentru combaterea cu succes a buruienilor:

 • Identifica cu exactitate tipul de buruieni existente in culturile tale. Concentreaza-te din timp la culturile care ti-au creat probleme anul acesta si determina cultura care va fi plantata anul viitor.
 • Pune pe primul plan siguranta culturilor. Intelegerea particularitatilor fiecarui tip de erbicide te va ajuta sa determini care este cea mai buna alegere, astfel incat buruienile sa fie eliminate fara ca restul plantelor sa aiba de suferit.
 • Afla ce buruieni au existat in zona in anii trecuti. Ar trebui sa ai in vedere ce seminte au fost produse de buruienile din anii trecuti, deoarece ele vor germina si vor creste in anul curent. Unele plante pot produce pana la 50.000 de seminte, astfel incat este usor de prevazut cum trebuie sa contracarezi aparitia acestora.
 • Sunt buruieni anuale, bienale sau perene? Cunoasterea ciclului de viata a buruienilor este importanta in alegerea tipului de erbicide pe care le vei folosi.
 • Sunt buruienile reziste la anumite tipuri de erbicide? In functie de raspunsul la aceasta intrebare, poti alege un singur produs ori un mix de erbicide care vor distruge in masa burienile care iti afecteaza culturile.

Respectand toate recomadarile de mai sus, vei avea certitudinea ca plantele din culturile tale vor avea toate premisele pentru a se dezvolta corect.Lasă un răspuns

Site creat de