De Vazut, Important

De-ale lui 8 Martie | Femei care au luptat pentru egalitate

De-ale lui 8 Martie | Femei care au luptat pentru egalitate

De ce sărbătorim femeile?

8 Martie nu este doar o altă zi în care cumpărăm cadouri și le dăruim femeilor dragi din universul nostru limitat.

De 8 Martie, sărbătorim femeile din întreaga lume și din toate timpurile, mai ales pe acelea care au luptat fără teamă împotriva societăților patriarhale reușind să obțină realizări mari, prin contribuțiile lor, în privința drepturilor femeilor.

Clara Zetkin (1857-1933)

În toată lumea se celebrează 8 martie ca fiind Ziua Internațională a Femeilor, dar puțini știu că cea care a organizat pentru prima oară această zi dedicată femeilor, în anul 1911, este Clara Zetkin. Zetkin a fost o activistă pentru drepturile femeilor de origine germană, politiciană și teoreticiană marxistă,  implicată în mișcarea socialistă din anul 1870. Astfel, faptul că an de an celebrăm cu fast femeile din toată lumea i se datorează Clarei, una dintre cele care au luptat pentru schimbare.

Calypso Botez (1880-1933)

Nu puteam omite una dintre româncele care au luptat pentru drepturile femeilor din România. Calypso Botez s-a născut în Bacău și este una dintre cele mai cunoscute figuri ale feminismului românesc, activistă pentru drepturile femeilor, licențiată în istorie și filosofie. Alături de Ella Negruzzi, Maria Băiulescu și Elena Meissner, a înființat, în anul 1917, Asociația pentru Emanciparea Civilă și Politică a Femeilor Române. Mai apoi, a devenit președintă a Comitetului Executiv al Consiliului Național al Femeilor Române, înființat în 1921. Aceasta a scris articole semnificative prin care a pledat pentru dreptul electoral al femeilor, emanciparea economică, socială, intelectuală și politică a femeilor, articole care au fost publicate în Convorbiri Literare sau în Revista pentru Știință și Reformă Socială.

Susan B. Anthony (1820-1906)

Susan Anthony a fost activistă pentru drepturile femeilor, profesoară și cel mai important, conducătoarea Mișcării Americane pentru drepturi civile jucând un rol foarte important în Mișcarea pentru Drepturile Femeii. Ea a militat, în special, pentru dreptul la vot al femeilor din Statele Unite ale Americii, în secolul XIX călătorind prin toată țara, alături de Elizabeth Cady Stanton, pentru a susține discursuri și pentru a strânge semnături în favoarea dreptului electoral al femeilor.

Simone de Beauvoir (1908-1986)

Simone de Beauvoir a fost scriitoare și eseistă dar mai mult decât atât, a fost activistă prin ceea ce a scris, lăsând în urmă o dezbatere de mare amploare a secolului XX declanșată de celebra carte Al doilea sex, considerată drept una dintre cărțile de bază ale feminismului. Pentru că a prezentat realitatea dură în opera sa referitoare la opresiunile bărbaților și a îndemnat femeile să lupte împotriva nedreptăților fără a-i acuza pe bărbați de acestea, a devenit ținta jignirilor și amenințărilor cu moartea.

Frida Kahlo (1907-1954)

Frida Kahlo este un simbol al feminismului din toate timpurile, o artistă suprarealistă de origine mexicană care e cunoscută, în special, pentru autoportretele sale și pentru picturile care au abordat subiecte controversate în acele vremuri precum nașterea, alăptarea și avortul. A luptat împotriva stereotipurilor de gen purtând într-un portret de familie un costum masculin în contrast cu mama și surorile sale. Viața sa personală a fost una controversată și atipică anilor respectivi datorită orientării sale sexuale pe care nu o ascundea față de ceilalți. Relația cu soțul său a fost una deschisă, după cum ar fi numită în ziua de astăzi, fiindcă amândoi au avut mai multe relații extraconjugale. Nici ea nu a stat departe de politică, devenind membră a Partidului Comunist Mexican, în 1948.

 Malala Yousafzai (n.1997)

Dacă nu ai citit cartea Eu sunt Malala, cu siguranță ai văzut-o prin librării sau pe la prieteni. Cartea spune povestea tinerei activiste Malala, în vârstă de 21 de ani, născută în Pakistan. Aceasta militează în privința problemelor educației, societății islamice și mai ales, împotriva discriminării femeilor. Malala este cea mai tânără persoană care a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, iar cartea ei spune nu doar povestea sa, ci și poveștile altor femei care se confruntă cu aceleași probleme în comunitățile din care fac parte.

Acestea sunt doar câteva icon-uri ale feminismului, însă sunt nenumărate femei cunoscute sau necunoscute care au făcut eforturi să își câștige drepturile în timpuri dificile. 8 Martie este despre reușitele strămoașelor noastre, despre emancipare, despre egalitate în  drepturi și despre celebrarea celor care au făcut tot ce le-a stat în puteri pentru ca noi, femeile de azi, să ne bucurăm de anumite privilegii și să continuăm cu determinare lupta lor la noi niveluri, ținând pasul cu evoluția timpurilor.



Lasă un răspuns

Site creat de