Sport

De ce a devenit gimnastică medicală un deziderat în gestionarea unor afecţiuni?

De ce a devenit gimnastică medicală un deziderat în gestionarea unor afecţiuni

Stilul de viata si activitatile din rutina zilnica au o influenta incontestabila asupra starii de sanatate. Nutritia si sportul sunt doi factori care definesc un stil de viata echilibrat, iar gimnastica medicala poate capata o importanta la fel de mare in gestionarea unor afectiuni.

Kinetoterapia sau gimnastica medicala, asa cum mai este cunoscuta, presupune gestionarea unor probleme de sanatate prin miscare, utilizand diferite metode (exercitii, masaj etc.) al caror obiectiv final este de a spori mobilitatea si de a preveni durerea, printre altele.  

In ce cazuri poate fi necesara terapia prin miscare?

Kinetoterapia prespune utilizarea masajului si a exercitiilor in scopuri de reabilitare, potrivit unui plan personalizat conceput de kinetoterapeut in raport cu particularitatile pacientului, cum ar fi afectiunea pe care vrea sa o trateze, postura si mobilitatea acestuia. In functie de nevoile pacientului, kinetoterapeutul propune un plan de tratament in care sunt incluse exercitii, miscari care presupun utilizarea unor greutati sau aparate, masaj – toate avand scopul de a ameliora durerile, stimula muschii sau reface abilitatile motorii.

Pornind de la aceasta explicatie, se poate afirma ca sedintele de kinetoterapie sunt necesare in cazul mai multor afectiuni. Intre acestea se numara reabilitarea post-traumatica sau recuperarea dupa un accident vascular cerebral, afectiunile de tip ortopedic, intarzierile de dezvoltare neuro-motorie, afectiunile cardiovasculare, paraliziile cerebrale, afectiunile respiratorii etc. Inclusiv gravidele pot sa urmeze programe de kinetoterapie, aceasta fiind benefica in reducerea riscului de pre-eclampsie si in gestionarea transformarilor care apar in lunile de sarcina.

Care sunt obiectivele programelor de kinetoterapie?

De cele mai multe ori, kinetoterapia este utilizata ca metoda de tratament in cazul persoanelor care au suferit un accident sau care se recupereaza dupa o anumita afectiune. Terapia prin miscare este recomandata cel mai adesea in cazul problemelor care afecteaza mobilitatea, insa paleta de afectiuni tratate prin kinetoterapie este foarte extinsa. 

Accidentele si unele probleme de sanatate au efecte negative asupra mobilitatii, astfel ca devin necesare metode de tratament care sa stimuleze muschii si sa contribuie activ la recapatarea abilitatilor motorii. In acest sens, kinetoterapia si metodele asociate acestui tip de terapie au numeroase obiective, printre care:

  • corectarea posturii;
  • relaxarea muschilor;
  • redobandirea fortei musculare si a capacitatii de efort;
  • imbunatatirea echilibrului;
  • stimularea muschilor;
  • cresterea mobilitatii articulare;
  • intarirea rezistentei si tonusului muscular.

Cum contribuie kinetoterapia la adoptarea unui stil de viata sanatos?

Principalele beneficii ale kinetoterapiei sunt cele care vizeaza imbunatatirea starii de sanatate, anume prevenirea sau ameliorarea unor dureri si sustinerea muschilor si articulatiilor in revenirea la forma de dinaintea accidentului sau afectiunii pentru care se efectueaza tratamentul. Pe langa beneficiile de ordin fizic, trebuie mentionat faptul ca programele de kinetoterapie aduc un avantaj inclusiv in ceea ce priveste starea emotionala a pacientilor si au un impact asupra stilului de viata.

Prin urmarea unui program personalizat de recuperare prin gimnastica medicala, pacientii se responsabilizeaza si incep sa acorde o mai mare importanta miscarii. Exercitiile si mijloacele folosite in cadrul sedintelor sunt adaptate la nevoile pacientului, astfel ca tranzitia la un stil de viata sanatos este fireasca si apare natural. Numarul de sedinte necesare variaza de la o persoana la alta, insa beneficiile sunt cu siguranta permanente, atata vreme cat pacientul include miscarea in rutina sa zilnica.

Asadar, terapia prin miscare a capatat un rol important in recuperarea eficienta in urma unor afectiuni sau accidente care si-au pus amprenta asupra mobilitatii si/sau motricitatii, fiind recomandata inclusiv pentru cei care vor sa previna anumite probleme de sanatate, cum ar fi durerile de spate, frecvente in randul unui procent mare din populatie la nivel mondial.



Lasă un răspuns

Site creat de