Social & Cultura

De ce apar crampele musculare: 10 cauze posibile

crampele musculare

Crampele musculare sunt niște spasme incontrolabile și dureroase care pot afecta orice mușchi, dar mușchii gambei sunt cei mai predispuși la ele. Numite și cârcei, acestea pot apărea în orice parte a zilei, iar uneori chiar ne pot trezi din somn. Din fericire, crampele ocazionale nu prezintă motiv pentru îngrijorare și trec de la sine în câteva minute. Află în continuare de ce apar crampele musculare si ce poți să faci pentru a le evita.

Cele mai frecvente cauze ce duc la apariția crampelor musculare

Cauzele exacte ale crampelor musculare nu sunt cunoscute, dar există mai mulți factori de risc care favorizează apariția lor:

  • încordarea sau suprasolicitarea unui mușchi – reprezintă cea mai frecventă cauză.
  • comprimarea nervilor ce poate apărea din cauza leziunii nervilor sau a leziunilor de la nivelul măduvei spinării
  • deshidratarea
  • deficitul de minerale:
  • magneziu, potasiu sau calciu
  • administrarea anumitor medicamente
  • , cum sunt diureticele și statinele
  • sarcina
  • îmbătrânirea
  • sedentarismul
  • diabetul
  • expunerea la temperaturi ce se modifică brusc

În cazuri mai rare, crampele musculare ce apar foarte des pot indica prezența unei afecțiuni medicale: sindromul picioarelor neliniștite, boli renale, boli tiroidiene, hipopotasemia, hipocalcemia sau vene varicoase.

Mușchii gambei sunt cei mai afectați când vorbim despre crampe musculare, dar acestea pot apărea și la nivelul coapselor, mâinilor, abdomenului și a mușchilor intercostali.

Persoanele care sunt mai predispuse la a face cârcei sunt vârstnicii, persoanele supraponderale, sportivii, femeile însărcinate și persoanele care suferă de afecțiuni ale tirodei sau ale sistemului nervos.

Cum să ameliorezi și să previi crampele musculare

Majoritatea crampelor musculare dispar în câteva minute. Pentru a atenua din durere sau pentru a le scurta durata îți recomandăm să te oprești din activitate, să întinzi ușor mușchiul sau membrul afectat și să masezi zona. De asemenea, compresele calde pot face minuni pentru mușchiul tensionat.

Pentru a preveni apariția cârceilor, ai grijă să nu stai în aceeași poziție pentru o perioadă prea lungă de timp. Mișcarea ușoară, cum este mersul, poate să scadă frecvența cu care apar crampele musculare. Nu uita de hidratarea zilnică și consumă cât mai multe alimente bogate în potasiu și magneziu, cum sunt roșiile, cartofii, bananele și citricele.

În acelaști timp, ar fi bine să faci exerciții de încălzire înainte de orice activitate fizică solicitantă (alergat, fitness, aerobic, mers cu bicicleta, yoga, cursuri de dans). De asemenea, exercițiile de stretching la finalul sesiunilor de mișcare intensă aduc beneficii mușchilor și previn crampele.

Dacă te numeri printre persoanele care suferă adesea de crampe musculare, ar fi bine să urmezi o cură cu suplimente alimentare pe bază de magneziu pe care le poți găsi în farmaciile Ducfarm, online și în sediile fizice. Cremele antiinflamatoare, tonice și stimulatoare a circulației sanguine periferice pot ameliora și ele durerea și disconfortul creat de crampele musculare. Discută cu medicul tău pentru a primi cel mai bun tratament pentru cârcei.

Nu în ultimul rând, ar fi bine să ceri ajutor de specialitate dacă crampele pe care le ai sunt foarte frevente, severe și durează mult, nu cedează după ce te întinzi, iar zona afectată este umflată, roșie și este însoțită de o senzație de căldură și slăbiciune musculară.



Lasă un răspuns

Site creat de