Sport

De ce Qatar organizează Cupa Mondială 2022?

De ce Qatar organizează Cupa Mondială 2022?

O surpriză pentru toată lumea, anunţarea ţării gazdă pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2022, Qatar, a stârnit o mulţime de comentarii şi analize, dar şi nemulţumiri exprimate cu vehemenţă. Cum a ajuns Qatar, o ţară micuţă, fără o legătură strânsă cu CM şi fără prezenţă notabila în competiţie, să organizeze Cupa Mondială?

Chiar dacă alte țări puteau prelua organizarea acestui campionat mondial, cel puțin în percepția iubitorilor de fotbal, Qatarul cu siguranță nu se va face de râs. În plus, este o destinație interesantă pentru cei care vor călători pentru a urmări meciurile tari din grupe.

Resursele financiare ale Qatarului, un factor important

Un posibil răspuns îl vom avea dacă ne uităm la resursele financiare ale Qatarului. Qatar e o ţară foarte bogată, deşi e una micuţă dacă te uiţi la suprafaţa ei. Qatar are rezerve uriaşe de petrol, de gaze, autorităţile pot înveşti oricând, oricât de mult în orice fel de evenimente de amploarea CM, aşa că alegerea Qatar pentru a găzdui evenimentul sportiv uriaş nu mai e o surpriză. Descoperă program Cupa Mondială 2022 din Qatar și când încep primele meciuri.

Cupa Mondială devine şi o extensie a influenţei geopolitice a Qatarului, sportul fiind de ani buni un mijloc de a arăta superioritatea în faţa rivalilor. Când găzduieşti o ediţie de CM ai din start recunoaştere internaţională şi domestică, prestigiu, oportunităţi politice, economice, diplomatice.

Fotbalul este şi sportul favorit al celor din Qatar, aşa că e oarecum firesc să vedem o ediţie de CM în Qatar. Cel puţin pentru ei…

Câți bani au fost alocați pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal?

Obiectele legate de politica externă a Qatarului au avut ca punct de plecare găzduirea Cupei Mondiale. Au fost alocaţi bani, mulţi bani, 220 miliarde de dolari, au fost alocate resurse fără număr, personal. Pe plan diplomatic, Qatar a lucrat din greu ca să se asigure că va găzdui CM 2022.

Qatar a găzduit şi AFC Asian Cup 2011 şi Jocurile Arabe în 2011. Şi Campionatul Mondial de Handbal, Amateur World Boxing Championships, Campionatele Mondiale de Atletism au fost în vizorul Qatarului pentru găzduire. Toate aceste evenimente au ajutat Qatarul să vadă care sunt demersurile pentru organizarea unor evenimente şi mai mari.

Mohammed Bin Hammam, preşedintele din trecut al AFC şi fost Vicepreşedinte FIFA, era din Qatar, şi a făcut loby pentru ţara sa în vederea găzduirii CM 2022. Qatar a plătit şi personalităţi uriaşe din lumea sportului, Zinedine Zidane, Alex Ferguson, Ronald de Boer şi Pep Guardiola pentru a fi susţinută.

Ca să aibă parte şi de susţinerea Europei, Qatar a sponsorizat FC Barcelona cu 150 milioane de euro timp de cinci ani şi a direcţionat 500 milioane de euro la Paris Saint Germain. Ca să asigure şi votul Germaniei, Qatar a promis contracte pentru infrastructura către firme germane. Pe 10 decembrie 2010 Qatar era anunţată că ţara ce va gadzui CM 2022.Lasă un răspuns

Site creat de