Noțiunea de ultrabook a devenit populară în anul 2011, când compania Intel a dorit să stabilească o diferență între laptopurile clasice și cele din noua generație, mai ușoare și mai compacte. Pentru ca un dispozitiv să facă parte din categoria ultrabook, acesta trebuie să îndeplinească un set de criterii: să fie incredibil de subțire (sub 23 mm), ușor, cu o autonomie ridicată a bateriei – și toate acestea fără a sacrifica performanțele!
Dacă te interesează să înțelegi mai bine specificul acestui tip de tehnologie sau ai decis că e momentul să treci la un astfel de nivel, rândurile de mai jos te pot ajuta să te lămurești asupra avantajelor oferite de un ultrabook.
Este cel puțin la fel de puternic ca un laptop clasic.
Oferta mare de ultrabook performante relevă un aspect deloc surprinzător: acestea nu sunt mai prejos decât laptopurile, dimpotrivă! Ele încorporează microprocesoare și procesoare grafice de ultimă generație, capabile de operare multi-tasking în regim de consum redus de energie și, implicit, emisie scăzută de căldură. Consumul redus de energie înseamnă și nevoie scăzută de răcire activă, deci are o silențiozitate sporită în exploatare.
Multe dintre ultrabook-uri încorporează tehnologie touchscreen și ecrane cu rezoluție înaltă (1080p și chiar 4K), capabile de o reproducere fidelă a culorilor, transformându-le în instrumente ideale de lucru pentru creatorii de conținut multimedia.
Inspirate de succesul fulminant al conceptului MacBook al celor de la Apple, ultrabook-urile moderne oferă posibilități extinse de lucru, de la aplicații de tip office, gestionare de baze de date, prelucrare material audio/foto/video sau programare/proiectare. Singura limitare reală a unui ultrabook este utilizarea acestuia în jocuri, pentru sesiunile de gaming fiind recomandată soluția desktop sau laptop dedicat.
Are un design superior, fiind totodată mai subțire și mai ușor.
Un ultrabook reprezintă o alegere excelentă și pentru că arată foarte bine – atu datorat utilizării de materiale premium, precum aliaje metalice, plastic și cauciuc de calitate superioară. Pe lângă aspectul deosebit, materialele premium oferă și o răcire pasivă excelentă, nefiind astfel necesară încorporarea de ventilatoare care generează zgomot și atrag praful.
Un alt avantaj deloc de neglijat pe care îl oferă ultrabook-urile este acela al greutății reduse care face pereche excelentă cu dimensiunile compacte și oferă astfel avantajul real al portabilității instrumentului de lucru.
Beneficiază de autonomie ridicată a bateriei.
Indiferent de dimensiuni sau de tehnologiile utilizate, laptopurile au avut mereu aceeași mare problemă care le reducea drastic portabilitatea: autonomia scăzută a bateriei. Din fericire, evoluția tehnologiei de fabricație a permis crearea de microprocesoare mai puternice dar și mai puțin consumatoare de energie, care încorporate în structuri ce asigură o răcire pasivă eficientă, favorizează extinderea perioadei de utilizare a laptopului de la o încărcare la alta.
Tehnologia de fabricație a bateriilor pentru dispozitivele portabile a evoluat considerabil: de la utilizarea bateriilor AA, urmată de bateriile cu plumb și acid (primele acumulatoare reîncărcabile) foarte grele și cu o autonomie scăzută, la tehnologia Nichel-Cadmiu (autonomie superioară, însă condiționată de necesitatea descărcării complete a bateriei înainte de reîncărcare) și Nichel-metal hibrid. Încorporarea tehnologiei Li-Ion a permis subțierea laptopurilor, fiind oferită cea mai eficientă formă de stocare a energiei, cu cele mai mici pierderi de energie (în pofida sensibilității la căldură a acestor celule) – viitorul va aparține cu siguranță tehnologiei Li-Polimer.
Tastatura și trackpad-ul sunt de calitate superioară.
Chiar dacă nu sunt singurele interfețe de comunicare, utilizarea lor intensivă presupune oferirea unui anumit grad de satisfacție în utilizare, dar și o rezistență sporită la diferitele forme de uzură. Fiind în general produse din categoria premium, ultrabook-urile beneficiază de tastaturi cu iluminare, cursa scurtă a tastelor, sensibilitate ridicată pentru favorizarea creșterii vitezei de scriere, trackpad-uri generoase și cu un înalt grad de fidelitate în urmărirea gesturilor.
În concluzie, ultrabook-ul este alegerea ideală dacă îți dorești să beneficiezi de un instrument versatil și puternic, prin definiție portabil, datorită greutății și dimensiunilor reduse. În plus, are o durată de utilizare a bateriei între ciclurile de încărcare suficient de mare încât să permită finalizarea cu succes a tuturor provocărilor unei zile încărcate de lucru.
Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-zkedh