Din Oras, Important

Dealul Cetăţuia, unul din locurile emblematice ale Clujului, va fi reamenajată cu fonduri europene

1 Mai

A fost ales proiectul câştigător pentru reabilitarea dealului Cetăţuia din Cluj-Napoca.

Proiectul câștigător a fost realizat de către asocierea Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat.

Suprafața studiată pentru amenajarea dealului Cetățuia este de 15 hectare (10 hectare aflate în proprietate publică).

Având în vedere unicitatea Cetățuii, în propunerea de proiect prezentată, specialiștii au pus accentul pe păstrarea cadrului natural al zonei și pe realizarea de intervenții punctuale și minimale.

Practic, se propune accesibilizarea dealului printr-un sistem de alei extinse, dar subordonate peisajului. Se dorește, de asemenea, păstrarea accentului pe spațiile verzi și pe peisaje, iar ameliorarea imaginii urbane se va face în concordanţă cu caracterul istoric al zonei, prin dezvoltarea cu prioritate a deplasărilor pietonale şi a spaţiilor destinate acestora, precum și a modalităţilor de deplasare velo.

Mobilierul urban va fi integrat unui concept coerent pentru imaginea urbană a spaţiilor publice din întregul ansamblu protejat.

Astfel, proiectanții au propus, pe lângă un sistem de alei şi platforme pentru circulaţii pietonale şi velo, mobilier urban, amenajări pentru joacă, odihnă, sport si alte activităţi în aer liber, construcţii pentru activităţi culturale şi alimentaţie publică deschise publicului larg și terase sezoniere în spațiul public asociate acestor funcțiuni, grupuri sanitare, spaţii pentru administrare si întreţinere.

De asemenea, în peisaj vor fi integrate și elemente precum bănci dotate cu USB, panouri de afișaj și informare turistică, sistem de iluminat care să pună în evidență cadrul natural.

În proiect a fost integrat și Turnul Parașutistilor, care ar putea deveni un punct de reper pentru întreaga zonă.

Întregul concept de amenajare, cu detalii pentru fiecare zonă și pentru funcțiuni diverse poate fi consultat aici.

Proiectul va putea fi finanțat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027.

Până în luna februarie ne dorim finalizarea studiului de fezabilitate, pe urmă vom trece la etapele următoare prevăzute de lege: PUZ, documentație tehnică pentru autorizația de construire, proiect tehnic. Sperăm ca acestea să fie finalizate până în lunile iulie-august 2021, astfel încât să putem lansa licitația pentru execuția lucrărilor„, au transmis reprezentanţii primăriei Cluj-Napoca.

sursa foto: Filmari Aeriene CJLasă un răspuns

Site creat de