De Vazut, Important

„Delta Dunării, ținut mirifc în care fotografia este la ea acasă” – Adrian Șuhan

delta dunarii

Delta Dunării este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene aflată în patrimoniul mondial al UNESCO din 1991.

Delta marchează sfârșitul unui drum lung al Dunării care în timpul călătoriei sale din Germania în România, trece prin nouă țări și patru capitale europene: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad. Biodiversitatea sa este apropiată de cea a Marii Bariere de Corali din Australia cu peste 5.000 de specii de plante și animale identificate în Delta Dunării.

Scuzați, cu ce aș putea zbura direct în Deltă?” așa suna întrebarea din piesă de teatru radiofonic „Umor în zbor”, la care renumita Stela Popescu răspundea: „cu deltaplanul„.

Fotograful Adrian Șuhan a călătorit cu mașina un parcurs solicitant și obositor de 12 ore și peste 700 km până în frumoasa Deltă pentru al patrulea an consecutiv, vara aceasta.

Adrian merge în Delta Dunării ca fotograf-videograf la concursuri de pescuit sportiv organizate de Liga Română de Spinning sau privat, organizate de firma American Nautics.

La aceste concursuri se pescuiește la răpitor din barcă, adică știucă și biban, deși majoritatea concurenților merg doar pe știucă.

Concursurile de pescuit încep dimineața devreme; trezirea este pe la 04:00 – 04:30, se servește micul dejun și se pleacă pe apă la locul de start situat de regulă la 30-45 minute de locul de cazare.

Un concurs ține în general trei zile: o zi de antrenament și două zile de pescuit cu o sesiune de maxim 8 ore de pescuit de la startul în manșă. Exemplarele de știucă pescuite au fost uneori de peste 90 de centimetri

Activitatea mea în Deltă constă în fotografierea tuturor etapelor: pregătirea pentru concurs, ceremonia de deschidere, fiecare zi de antranament și de concurs. Fotografiez de asemenea pescari care prind peşte, peştele la măsurat, bărci pe apă, peisaje, animale şi, în final, festivitatea de premiere„, a declarat Adrian pentru cluju.ro.

Delta este printre puținele locuri de pe Pământ care încă reprezintă casa unor specii pe cale de dispariție precum: vidra, gâsca cu gât roșu, cormoranii pitici și diverse specii de pelicani.

Navigând pe canalele ce străbat acest vast teritoriu, Adrian a reușit să surprindă în cadrele sale multe din frumusețile faunei Deltei: enotul sau câinele de deltă – animal aclimatizat, adus de sovietici din Asia de Est după Primul Război Mondial, pelicani, cormorani, lișițe, egrete, lebede și multe altele.

Privind coloniile de păsări unele tăcute, altele zgomotoase, gândindu-te că te afli într-un spațiu în care milioane de păsări vin de pretutindeni să se hrănească și să își depună ouăle, nu poți să nu te simți măcar o clipă copleșit și bineînțeles un musafir privilegiat că poți admira, fotografia acest rai al lor„, spune Adrian.

Delta este și un ținut exotic cu peste 1800 de specii de copaci și plante, specificul fiind vegetația plutitoare, a cărei bază este stuful. Păduri amestecate constituite din: plop alb, plop negru, stejar, sălcie, ulm și plante acvatice precum: nufărul alb, nufărul galben, stomata, lintiţa, peştişoara, îți încântă privirea și te fac să resimți o stare de pace, relaxare profundă și armonie.

Apusul şi răsăritul soarelui surprinse de pe apă sunt absolut superbe. Delta Dunării merită trăită, admirată, ocrotită și respectată pentru biodiversitatea ei.

Vă prezentăm o serie de fotografii realizate în Delta Dunării de fotograful Adrian Șuhan și puse la dispoziție pentru cluju.ro.

Pentru diverse fotografii din mai multe domenii de activitate realizate de fotograful Șuhan Adrian vă invităm pe site-ul sau personal: www.adriansuhan.ro

delta dunarii 1

delta dunarii 2

delta dunarii 6

delta dunarii 7

delta dunarii 9

delta dunarii 13

delta dunarii 14

delta dunarii 15

delta dunarii 16

delta dunarii 18

delta dunarii 20

delta dunarii 21

delta dunarii 23

delta dunarii 24

delta dunarii 25

delta dunarii 26

delta dunarii 27

delta dunarii 28

delta dunarii 32

delta dunarii 33

delta dunarii 35

delta dunarii 38

delta dunarii 40

delta dunarii 44

delta dunarii 47

delta dunarii 50

delta dunarii 52

delta dunarii 53

delta dunarii 54

delta dunarii 55

delta dunarii 57 delta dunarii 58

delta dunarii 59

delta dunarii 60

delta dunarii 61

delta dunarii 63

delta dunarii 65

delta dunarii 68

delta dunarii 69

delta dunarii 73

delta dunarii 75

delta dunarii 78

delta dunarii 79

delta dunarii 87

delta dunarii 88

delta dunarii 91

delta dunarii 92

delta dunarii 94

 2 Comments

  1. Artistul fotograf Adrian ,creativ si dedicat pasiunii sale,obtine cadre cu imagini „cinematografice”. Un stil natural care creeaza emotie.

  2. Delta Dunării este cea mai sălbatică regiune europeană, un loc ce mustește de tradiții, unde natura se dă în spectacol în fiecare zi.
    Aceste reușite fotografii nu fac decât sa te ducă cu gândul la o explozie de culoare și prospețime, cu gândul la libertate.
    Fotografierea păsărilor de asemenea a fost o alegere foarte inspirată.
    Un adevărat profesionist talentat pentru aceasta arta!

Lasă un răspuns

Site creat de