Social & Cultura

Despre dermatita alergică de contact

dermatita

Dermatita de contact alergică este o erupție cutanată care este cauzată de contactul direct cu o substanță. De regulă această reacție apare atunci când pielea noastră intră în contact în mod repetat cu substanța respectivă. Pentru a determina cauza și a găsi o soluție pentru această afecțiune, poți să apelezi la serviciile unui cabinet de alergologie sau de dermatologie Cluj.

Dacă suferi de dermatită alergică, trebuie să știi că pentru determinarea cauzei, este important să încerci să identifici substanțele la care a fost expusă pielea ta în mod repetat. Odată ce reușești să identifici cauza împreună cu un medic specialist alergolog sau dermatolog, este foarte important să eviți substanța respectivă în mod definitiv.

Dermatita de contact nu este o boală contagioasă (nu se transmite sau se ia de la alte persoane) și, conform credinței populare, stresul nu este o cauză a acestei boli. În plus, dermatita nu este o afecțiune care reprezintă un pericol pentru viața ta.

Care sunt simptomele dermatitei de contact?

  • erupții roșii
  • piele uscată
  • mâncărime
  • apariția unor vezicule cu lichid transparent, care atunci când se sparg, provoacă apariția crustelor
  • senzația de arsură

Care sunt principalii alergeni care cauzează această afecțiune?

  1. Parfumurile

Este unul dintre cei mai populari alergeni, întrucât aproximativ o treime din alergiile la anumite produse cosmetice sunt cauzate de alergia la parfumuri. Parfumurile pot avea în compoziție chiar și 2000 de substanțe, dintre care multe sunt alergeni.

  1. Conservanții

Sunt alergeni de contact regăsi și în compoziția cosmeticelor. De regulă sunt clasați în trei principale categorii și anume: agenți antioxidanți, conservanți și absorbanți.

  1. Medicamente

Corticosteroizii și neomicina sunt substanțe care pot cauza reacții alergice.

  1. Alți alergeni

Alte substanțe care pot cauza reacții alergice sunt substanțele regăsite în materialele stomatologice, plante, vopsele textile, cauciuc.

Cum poate fi tratată dermatita de contact?

După cum am menționat în paragrafele anterioare, principalul tratament este evitarea contactului cu substanța care declanșează alergia. Cu toate acestea, pentru calmarea senzației de mâncărime, cel mai bine este să apelezi la un medic alergolog sau dermatolog, pentru a-ți prescrie tratamentul cel mai potrivit.



Lasă un răspuns

Site creat de