Important, Social & Cultura

Explorând Arome de Sezon: Discuție cu Alex Strugari despre Noul Meniu Samsara 

Alex Strugari

Am discutat recent cu Alex Strugari, head chef Samsara, despre noul meniu, sursele de inspirație și provocările întâmpinate în crearea preparatelor care aduc un omagiu sezonului și produselor locale.  

Descoperiți mai jos detaliile fascinante din spatele noilor preparate! 

  1. Care a fost sursa principală de inspirație pentru noul meniu de preparate? 

Principala sursă de inspirație pentru noul meniu a fost natura și sezonalitatea ei. Am dorit să integrez produse de sezon, care acum urmează să fie în abundență maximă și gust. 

  1. Care a fost cea mai mare provocare în conceperea și implementarea noului meniu? 

Cred că cea mai mare provocare în implementarea noului meniu a fost reorganizarea bucătăriei. În decursul a două luni am făcut zeci de schițe ale bucătăriei în care m-am gândit câte produse putem pune pe meniu, cum putem optimiza partea de delivery și cum putem îmbunătăți fluxurile astfel încât angajații să facă un efort minim. Pe lângă acestea, a trebuit să reorganizez bucătăria și pentru sezonul de vară, în care servirea se face practic în partea opusă față de cea cu care am fost obișnuiți pe perioada de iarnă. 

  1. Care sunt principalele ingrediente sau produse locale incluse în noul meniu? 

După cum spuneam mai devreme, unul dintre principiile după care mă ghidez în bucătărie și alcătuirea de noi meniuri este sezonalitatea. Cred că orice bucătar își dorește să lucreze cu cât mai multe produse locale, însă acest lucru nu e întotdeauna posibil pentru că nu avem continuitate pe produse. Micii agricultori nu pot furniza destulă materie primă pentru un restaurant. Din fericire, am găsit și producători care pot face acest lucru și țin să îi enumăr: 

Bluegardens, de la care cumpărăm legume și salate 

– Varga Zoltan, care ne aduce salate și plante aromatice 

Aromatic Farms – plante aromatice și salate 

La Colline – furnizorul nostru de brânză de capră. 

4. Care sunt preparatele vedetă sau cele care îți reprezintă cel mai bine viziunea culinară? 

Preparatul care îmi reprezintă cel mai bine viziunea sunt căpșunile cu frișcă. Este un preparat care necesită o tehnică avansată, precizie și constanță. Sper ca acest preparat să trezească amintiri în subconștientul oaspeților noștri. Când am conceput acest preparat, mă gândeam la copilărie, la mirosul îmbietor al căpșunilor proaspeți, aromați, combinați cu frișca rece. Doar scriind aceste rânduri mi s-a făcut poftă, trebuie neapărat să fac o pauză și să gust două căpșuni. 

capsuni cu frisca

5. Care sunt unele dintre preparatele sau combinațiile de ingrediente care rezonează cel mai bine cu spiritul și prospețimea verii? 

Preparatul care înglobează gustul verii, dacă pot să spun așa, este Salata de roșii. Avem o salată de roșii proaspete, dulci, zemoase, care acoperă o brânză proaspătă de vaci și bucăți reci de pepene galben, asemeni mierii. În completare adăugăm frunze de mentă pentru prospețime și busuioc care, în combinație cu roșiile și brânza, oferă o explozie de arome. Toate acestea sunt condimentate cu o vinegretă alcătuită din oțet balsamic și ulei de măsline. 

salata de rosii

 6. Cum ați integrat feedback-ul clienților în procesul de dezvoltare a noului meniu? 

Mereu ținem cont de părerile oaspeților noștri, mai ales că avem clienți care de ani de zile vin săptămânal. Practic, aceștia fac parte din familia noastră, de aceea am ținut ca ei să fie primii care gustă noile preparate înainte ca meniul să fie lansat. În urma feedback-ului lor am făcut mici modificări și cred că avem un meniu echilibrat pentru toate gusturile. Ținem cont de toate feedback-urile atât timp cât acestea sunt pertinente! 

7. Ce inițiative sau evenimente speciale planificați pentru a promova meniul și pentru a oferi experiențe culinare unice clienților? 

În fiecare săptămână facem 1 sau 2 preparate speciale care pun în valoare produsele locale aflate în sezon, oferite de fermierii cu care colaborăm. Prin aceste produse dorim să aducem ceva nou, să creștem creativitatea bucătarilor și să trezim curiozitatea oaspeților noștri. 

8. Care sunt principalele direcții de inovare și dezvoltare pe care le urmați în ceea ce privește meniul și experiența culinară în restaurant? 

Pentru viitor îmi doresc să reușim să strângem cât mai mulți producători locali în jurul nostru care să ne ofere produse curate și gustoase. În urma dezvoltării accelerate a societății, cu globalizarea și nevoia de a consuma orice, oricând, am uitat de principiile după care se ghidau bătrânii noștri. Acum tânjim după o bucată bună de caș, o roșie românească cu gust sau un morcov aromat și crocant. 

În concluzie, conversația cu Alex Strugari ne-a dezvăluit pasiunea și efortul din spatele noului meniu Samsara. Fiecare preparat reflectă respectul pentru sezonalitate oferind o experiență culinară autentică și inovatoare. Vă invităm să descoperiți noile creații și să savurați gusturile deosebite ale sezonului. Pentru a rămâne la curent cu toate noutățile restaurantului și evenimentele noastre săptămânale, vă invităm să ne urmăriți pe rețelele de socializare – Instagram, Facebook, TikTok. Lasă un răspuns

Site creat de